Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Jäikö lapsella levy päälle? Syy voi piillä esimerkiksi huomiontarpeessa.

Lapsi kysyy: Miksi taivas on sininen? Vastaat. Hetken päästä lapsi kysyy taas: Mutta miksi se on sininen? Selität uudelleen. Ja taas seuraavana päivänä: Miksi taivas on sininen eikä punainen?

Miksi lapsi kysyy sata kertaa samaa asiaa? Psykologi, psykoterapeutti Tiina Kosken mukaan syynä voi olla se, että lapsi kaipaa huomiota. Hän saattaa hakea vuorovaikutusta esimerkiksi työpäivän jälkeen, kun on ollut vanhemmasta erossa.

Voi myös olla, ettei hän ole ymmärtänyt asiaa, vaikka se olisi selitettykin. Aikuisen selitys on voinut olla liian vaikea. Lapsi huomaa, jos selitys on annettu puolihuolimattomasti.

Kun lapsi kysyy monta kertaa samaa asiaa, on hyvä istahtaa, rauhoittua yhdessä ja olla läsnä. Lapsen kanssa voi kerrata, mitä juuri äsken asiasta juteltiin.

Joskus lapselle voi jäädä vähän levy päälle. Jos asia on selitetty monta kertaa, sanotaan lapselle, että kyselemisen voi nyt lopettaa.

Kannattaa kuunnella kysymys tarkkaan, sillä takana saattaa olla isompiakin asioita. Vähän isommalta lapselta voikin kysyä, miksi hän kysyy tiettyä asiaa.

Kyseleminen kuuluu kehitykseen. 1,5–2 vuotias lapsi kysyy ”mikä tämä on” -kysymyksiä. Siten sanavarasto karttuu.

Kolmesta vuodesta ylöspäin lapsi ryhtyy kysymään miksi-kysymyksiä. Silloin hän harjoittelee syy-seuraussuhteita.

On hyvä muistaa, ettei lapsi yleensä kysele kiusallaan. Isoksi kasvaminen ei ole helppoa, kun lapsi yrittää hahmottaa maailmaa. Siksi aikuiselta vaaditaan kärsivällisyyttä.

Susanna Ekfors: Miksi lapsi kysyy sata kertaa samaa asiaa? Meidän Perhe 1/2012

Lue lisää:

Tällaisia eskarilainen pohtii

Näin annat lapsellesi myönteistä huomiota

Vatsakivut ovat lapsilla tavallisia, eikä niihin aina löydy syytä. Kipu ei kuitenkaan ole mielikuvitusta.

Lapsi valittaa vatsakipua. Mitkä ovat sen tavallisimmat syyt?

Toistuvia vatsakipuja on noin 10–15 prosentilla lapsista. Kivun taustalta voi löytyä elimellinen sairaus, mutta noin puolella erityistä syytä ei löydy tutkimustenkaan jälkeen.

Toistuvien vatsakipujen syitä voivat olla ovat ummetus, keliakia, laktoosi-intoleranssi ja pienemmillä lapsilla myös ruoka-allergiat. Myös tulehduksellinen suolistosairaus on mahdollinen, mutta yleensä vasta yli kymmenvuotiailla. Teini-ikäisellä voi oireilla ärtyvä paksusuolioireyhtymä.

Toistuvan vatsakivun syynä voi olla myös rakenteellinen pulma virtsateissä tai munuaisissa, mutta se on hyvin harvinaista.

Akuutti, äkillinen vatsakipu voi liittyä yksinkertaisesti alkavaan vatsatautiin tai flunssaan. Myös tulehdus vatsan alueella aiheuttaa äkillistä kipua. Jos kipuun liittyy kuumetta, kyse voi olla esimerkiksi umpilisäkkeen tulehduksesta tai virtsatieinfektiosta.

Vatsakivulle ei löydy selitystä. Onko lapsi keksinyt koko jutun?

Ei lapsi ole sitä keksinyt. Kipukokemus on todellinen. Jos elimellistä syytä ei löydy, taustalla voi olla lapsen stressi. Hän saattaa jännittää esimerkiksi koulua tai päiväkotipäivää. Jännitys voi laukaista kipua.

Kipu voi olla myös muualla kuin vatsassa. Pieni lapsi ei välttämättä osaa ilmaista, missä tuntemus oikeasti on. Kyse saattaa siis olla esimerkiksi jalkakivuista, vaikka lapsi puhuisikin vatsastaan.

Akuutissakin vatsakivussa kivun syy voi olla muualla kuin vatsassa. Kuumeiselta lapselta, joka kertoo vatsakivustaan, voi löytyä keuhkokuume.

Milloin vatsakivun takia kannattaa käydä lääkärissä?

Jos vatsakipuja on toistuvasti ja ne huolettavat lasta ja perhettä, kannattaa käydä lääkärissä. Samoin lääkäriin tulee lähteä, jos lapsen paino putoaa, kasvu taantuu, hänellä on toistuvaa oksentelua tai nielemisvaikeuksia tai jos ulosteessa on verta. Hälytysmerkki on myös se, jos kipu on niin voimakasta, että se herättää lapsen yöllä.

Lääkärissä tutkitaan, löytyykö kipuun jotakin elimellistä syytä. Siellä käydään läpi myös kivun taustoja: kuinka usein vatsa on kipeä ja millaisissa tilanteissa. Liittyykö kipu ruokailuun? Miten usein lapsi ulostaa, onko hänellä ummetusta ja onko ulosteessa verta? Lääkärissä puhutaan myös siitä, millaista lapsen elämä on ja onko hän joutunut olemaan poissa koulusta tai päiväkodista kivun vuoksi.

Jos lapsen ulosteessa on verta, syynä voi olla esim. bakteeri tai tulehduksellinen suolistosairaus. Veri voi kuitenkin olla myös viaton oire, joka liittyy esimerkiksi ummetukseen: kova ulostemassa raapii limakalvoa.

Mitä pitäisi ajatella, jos syytä kipuun ei löydy?

Tieto sinällään on huojentava. Jos kipuun ei löydy elimellistä syytä, voi tilannetta jäädä rauhassa seuraamaan. Samalla on syytä miettiä, onko lapsen elämässä jokin stressitekijä tai jotakin muuta erityistä, johon vatsakipu liittyy. Voiko siihen vaikuttaa?

Tilanne on yleensä hyvä, jos vatsakipu ei häiritse lapsen arkea, vaan hän jatkaa leikkejään siitä huolimatta. Aina syytä kipuun ei löydy: laboratoriokokeissa kaikki voi olla normaalisti, ja perheen elämässäkin kaikki asiat voivat olla kunnossa.

Asiantuntija lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri Merja Nermes, TYKS/lasten ja nuorten klinikka sekä Terveystalo Pulssi.

”Ihan kamala ajatus”, miettii teinitytön isä. Miten tukea nuorta ensimmäisissä seurustelusuhteissa?

”Poika sopi netissä treffit tytön kanssa, mutta tyttö ei tullut paikalle. Äidinkin sydämestä riipaisi”, kertoo 15-vuotiaan pojan äiti.

”Yritin puhua saunassa naiseksi kasvamisesta, mutta se oli kuulemma hirveän noloa. Lopulta varasin ajan ehkäisyneuvontaan”, sanoo 14-vuotiaan tytön äiti...