Kuvitus: Matti Pikkujämsä
Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Tutkija Harry Lunabba kaipaa pojille uudenlaisia esikuvia.

Koulussa menestyminen on edelleen sallitumpaa tytöille kuin pojille. Tutkija Harry Lunabban mukaan Suomessa ihannoidaan yhä urheilullisia ja karskeja kavereita. Ei ole äijämäisen siistiä opiskella ja menestyä koulussa.

– Tai menestyä saa, mutta ei ahkeroida. Varsinkin hikarointi on häpeällistä, Lunabba sanoo.

Hän tutki väitöskirjassaan poikien koulunkäyntiä ja vietti vuoden peruskoulun yläluokilla.

Poikiin kohdistuvista odotuksista kertoo myös se, että tytöt ja pojat lukevat yhtä ahkerasti kirjoja vielä ykkös- ja kakkosluokalla. Sitten poikien lukuinto hiipuu.

"Poikakulttuurissa ei arvosteta sivistystä."

– Nykyisessä poikakulttuurissa ei arvosteta sivistystä. Miksei? Ihan hyvin voisimme ihailla poikia, jotka tekevät ahkerasti töitä sekä urheilukentällä että koulussa ja menestyvät molemmissa.

Kannusta lasta tekemään valintoja itse

Harry Lunabban mielestä koulun suurin haaste ei ole se, että tytöt ja pojat ovat erilaisia vaan se, että oppilaat ovat erilaisia. Jokaisella lapsella pitäisi olla mahdollisuus kukoistaa riippumatta siitä, ovatko lapsen taidot ja kiinnostuksen kohteet hänen sukupuolelleen tyypillisiä.

Opettajalla pitää olla riittävän läheinen ja lämmin suhde oppilaisiin. Hänen pitää tuntea jokainen lapsi niin hyvin, että tietää, mikä on lapsen tausta ja mistä lapsi unelmoi.

– Se ei onnistu suurissa yksiköissä vaan luokkien pitää olla riittävän pieniä.

Poika- ja mieskulttuuri on jo muuttunut ja muuttuu jatkuvasti lisää. Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa isät ja pojat voivat puhua vaikeista asioista keskenään helpommin kuin missään muualla.

"Kannustavat vanhemmat tukevat lasta tekemään valintoja, jotka hän kokee omikseen."

– Kannustavat vanhemmat tukevat lasta tekemään valintoja, jotka hän kokee omikseen. Lapsi oppii, että erilaisuus on sallittua ja hyväksi. Muiden valinnat eivät ohjaa hänen päätöksiään.

Lunaban mukaan pojat kaipaisivat myös uudenlaisia esikuvia.

– Olisi hienoa lukea menestyvistä nuorista urheilijamiehistä, jotka keskustelevat julkisuudessa mielellään vaikkapa kirjallisuudesta.