Jäähy ja kotiaresti ovat tuttuja kasvatuskeinoja. Miten muuten voi selvittää tilanteen, jossa lapsi rikkoo sääntöjä?

1. Asetu lapsen asemaan

Lapsen kanssa voi puhua siitä, mikä olisi sopiva seuraus kielletystä käytöksestä. Selvitä myös tekojen syyt ja asetu lapsen asemaan: pienen koululaisen voi joukon paineessa olla valtavan vaikea pitäytyä vanhempien ohjeissa. Varo rankaisemasta esimerkiksi ujoa lasta vain siitä, ettei tämä ole osannut avata suutaan oikeassa paikassa.

2. Ota lapsen ikä huomioon

Lapsen aikaperspektiivi on eri kuin aikuisen: kuukauden pelikielto on ikuisuus eikä palvele enää tarkoitustaan. Pitkä ja ankara rangaistus on enemmänkin kosto kuin opetus. Aina rangaistusta ei tarvita – jo keskustelu asiasta voi riittää.

3. Anna mahdollisuus oppia

Katso asioita positiivisesti ja kannusta lasta, kun ensimmäinen rike on sovitettu. Jouduin nyt rajoittamaan ulkoilureviiriäsi, mutta jos osoitat, että olet luottamuksen arvoinen, sitä voidaan taas laajentaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Pysy konkretiassa

Kun moitit lapsen toimintaa, vältä yleistyksiä: Et koskaan tee niin kuin pyydän. Sano mieluummin: Nyt et noudattanut sovittua, ja näin on käynyt viime viikkoina useita kertoja. Osaatko sanoa, miksi? Älä hauku tai leimaa lasta laiskuriksi, valehtelijaksi tai sottapytyksi. Lapsen on tärkeää kokea, että ajattelet hänestä pohjimmiltaan myönteisesti ja haluat hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Älä jää hautomaan riitoja

Tunnetila voi jäädä aikuiselle helposti päälle, vaikka tilanne olisi ohi. Kun seuraukset on pantu täytäntöön ja lapsi sovittanut tekonsa, käsittele omat tunteesi äläkä jää vihaisuuteen kiinni.

Meidän Perhe 7/2014

Lue lisää

Tutkijan viesti kasvattajille: ”Kiusaaja ei kaipaa jäähypenkkiä vaan aikuisen opastusta”

Näin toimit oikein uppiniskaisen lapsen kanssa

Miksi lapsi ei kuuntele?

Sisältö jatkuu mainoksen alla