iStockphoto
iStockphoto

Lapsi omaksuu hyvät käytöstavat näillä helpoilla opeilla.

Hyvien käytöstapojen juurruttaminen lapseen tuntuu työläältä. Se on kuitenkin yhtä tärkeää kuin hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä. Lapsi oppii kohteliaan käytöksen aakkoset, kunhan annat hänelle aikaa.

Näillä Parents.com-sivuston ohjeilla autat lasta muistamaan hyvät tavat joka päivä.

1. Kokoa apujoukot

Lapsi kuuntelee joskus kernaammin muita kuin vanhempiaan. Rekrytoi ystäviä, perhettä ja opettajia tukijoukoiksi. Selitä, miksi haluat heidän näyttävän hyvää esimerkkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos setä röyhtäisee ruokapöydässä, hänen tulee pyytää lapsen kuullen anteeksi. Jos lapsi hyppii sohvalla mummolassa, isoäidin on sanottava, että se on epäkohteliasta. Välikäsi voi saada viestin tehokkaammin perille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Käytä positiivista kieltä

Hyvien tapojen oppimisen ei tarvitse olla ikävää. Kerro lapselle hyvän käytöksen eduista: leikki- ja juhlakutsuja tulee enemmän ja lapsi saanee tahtonsa helpommin läpi aikuisten kanssa.

Opeta ja ohjaa myönteisten sanojen avulla: kohtelias käytös on hauskaa ja palkitsevaa.

3. Hyödynnä temppujen taika

Matki lapsen huonoja käytöstapoja, mutta tee se hullunkurisesti. Jos lapsi pyytää lelua epäkohteliaasti marisevalla äänellä, toista sama liioitellusti. Jos imitoit ”väärää” käytöstapaa hölmöillä ilmeillä höystettynä, saat vastineeksi naurunpurskahduksen. Naurujen jälkeen voitte keskustella kohteliaammista tavoista pyytää leluja.

Tutustu myös hyvää käytöstä käsitteleviin lastenkirjoihin.

4. Leiki roolileikkejä

Valmenna lasta tietynlaista etikettiä vaativiin tilanteisiin. Esitä, että tapaat uuden henkilön ensimmäistä kertaa, ja harjoitelkaa kättelemistä. Näytelkää leikkikenttäskenaario takapihalla: miten lapsi voi kohteliaasti pyytää keinuvuoroa? Tai lavastakaa kauppareissu: miten lapsen kuuluu toimia, jos hän ei löydä haluamaansa tuotetta?

5. Pidä kiinni perheillallisesta

Illallinen kokoaa perheen yhteen, mutta se on myös hyvä hetki harjoitella pöytätapoja. Koti-illallisella lasta voi myös tutustuttaa uusiin ruokalajeihin, joihin hän saattaa törmätä kaverin luona tai ravintolassa.

Opeta lapselle myös, miten hän voi kohteliaasti kieltäytyä ruoasta, josta ei pidä. Älä unohda kokin kiittämistä ja kehuja.

6. Huomioi lapsen ideat

Hyödynnä kaikki mahdolliset oppimistilanteet. Jos lapsi huomauttaa jonkun toisen huonoista tavoista – oli tilanne sitten kuvitteellinen tai todellinen – kysy, miten hän olisi toiminut toisin.

Keskustelkaa erilaisista eteen tulevista tilanteista, ja anna lapsen ehdottaa ratkaisuja. Mitä kohteliaisuussanoja hän käyttäisi opettajalle tai sukulaiselle puhuessaan?

Rohkaise lasta toteuttamaan ehdotuksiaan, ja pyydä häneltä myös raportti siitä, miten kävi.

7. Harjoitus tekee mestarin

Toisto on avain uuden oppimiseen. “Kiitos” ja “ole hyvä” ei voi kaikua liikaa päivän aikana. Jos lapsi unohtaa taikasanat pyytäessään ruokaa, kiitä häntä, ja pyydä toistamaan pyyntönsä, nyt oikeilla sanoilla höystettynä.

Jos pyydät lasta kattamaan pöydän, mutta hän valittaa, tee siitä peli: miten nopeasti hän suoriutuu tehtävästä? Jos lapsi ei ojenna kättään uudelle henkilölle, ohjasta hänen kättään kevyesti oikeaan suuntaan.

Sisu ja toisto tuottavat tulosta, ja pian tavat ovat osa lapsen arkipäivää.

Vierailija

Hyviä vinkkejä, mutta paras ja tärkein puuttui: Se, että vanhemmat noudattavat oppejaan.

Liian usein oletetaan, että lapsi sanoo "kiitos, ole hyvä, tervetuloa" kuin robotti, ja vanhemmat ovat töykeitä ja käytöstavattomia. Silloin lapsikin oppii, että käytöstapa on vain outo tapa vaan, ei merkki keskinäisestä kunnioituksesta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla