Onnelliseksi opettelun voi aloittaa jo varhain.

"Kukapa vanhempi ei toivoisi lapsestaan menestyvää ja onnellista ihmistä. Onnellisuuden on ajateltu tulevan menestyksen sivutuotteena, mutta tilanne lieneekin toisin päin: onnellisuus tuottaa menestystä ja monenlaisia hyötyjä.

Onnelliset ihmiset ovat luovia, auttavaisia, heillä on enemmän ystäviä ja vähemmän masennusta. Onnelliset elävät terveempinä ja jopa kymmenen vuotta muita pidempään. Onnellisuutta kannattaa tosiaan tavoitella.

Miten onnellisiksi sitten tullaan? Nykykäsityksen mukaan noin puolet onnellisuudesta juontuu perimästä ja kymmenen prosenttia taas ulkoisista olosuhteista. Jopa 40 prosenttia ­onnellisuudesta riippuu siis itsestämme ja asenteistamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onnellisuus ei tarkoita kestohymyistä heh-heh-fiilistä, vaan hyvinvointia ja koko elämäntapaa. Myönteistä näkökulmaa voivat kaikki harjoitella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onnelliseksi opettelun voi aloittaa jo varhain. Aikuisille tarkoitetut harjoitukset sopivat ikätasoon muunneltuina myös lapsille. Harjoitusten tarkoitus on vahvistaa lapsen kykyä käsitellä päivittäisiä vastoinkäymisiä, taitoa olla kiitollinen ja antaa anteeksi. Keskitytään siihen, mikä on hyvin, eikä jäädä vatvomaan epäonnistumisia.

Lapsille sopiva harjoittelumuoto on esimerkiksi onnellisuuspäiväkirjan pitäminen. Vanhemmat voivat pyytää lasta miettimään, mitkä kolme asiaa ovat sujuneet päivän aikana hienosti. Tavasta voi tehdä iltarituaalin jo hyvinkin pienten lasten kanssa. Yhteiset myönteiset kokemukset perheen kanssa lisäävät lasten onnellisuutta jo sinällään.

Tutkimukset amerikkalaiskouluissa ovat osoittaneet, että positiivisen psykologian harjoittelu on parantanut lasten oppimista, lisännyt toiveikkuutta, sosiaalisia taitoja ja liikunnallisuutta. Käytöshäiriöt sekä ahdistus- ja masennusoireet, myös ADHD-oireet, ovat sen sijaan vähentyneet.
Eräässä australialaiskoulussa onnellisuusteemaa kuljetetaan mukana kaikessa lasten saamassa opetuksessa.

Hieman samalla asialla ollaan Norjassa, jossa jo ala-asteella opettajat opettavat lapsille filosofiaa. Lapset ovat syntymästään filosofeja, leikki-­ikäinen kyselee ja pohtii paljon. Kun aikuinen ei vaienna tätä taipumusta, lapsen kriittisen keskustelun taidot lisääntyvät ja lapsi uskaltaa edelleen etsiä omia vahvuuksiaan ja lahjakkuuttaan.

Onnentaitojen harjoittelussa on pitkälti kyse masennuksen ennaltaehkäisystä. Masennus on yleistynyt, ja sairastuneet ovat yhä nuorempia. Positiivisen koulun ajatuksista voisi olla hyötyä meillä Suomessakin. Lapsille onnellisuutta opettamalla satsataan aina myös tulevaisuuteen."

LT Antti S. Mattila on filosofi, lastenpsykiatrian ­erikoislääkäri, psykoterapeutti, kouluttaja ja kirjailija. Mattilan ja Pekka Aarninsalon­ kirja Onnentaidot (Duodecim) on ilmestynyt myös D-pokkarina nimellä Onnentaidot – Kohti hyvää elämää.

Meidän Perhe 4/2014

Lue lisää

Antti S. Mattila: Näin voit opetella onnellisuutta

9 keinoa kasvattaa lapsista onnellisia

10 asiaa, joita onnelliset parit tekevät päivittäin

Vierailija

Oma naapuri, työtön /elisakotiyrittäjä/palkattu nettitrolli sami on nyt 8 vuotta järjestänyt tahallista meteliä.

Pyysin poistumaan tonttimme rajalta, johon tuli tien toiselta puolelta perheineen seisoskelemaan rajanaapurinsa kanssa jolloin aloitti porukan värväämisen kiusantekoon ja tahalliseen meteliin. Eli aina kun minä tai lapseni olemme ulkona, on oltava meteli.

 

Vahtii sen toteutumsta eli tämä pariskunta (vaimonsa kaupan kassa) ei oikeastaan poistu samaa aika kotoaan.

 

Hiljaista asuinalueella on kun itse olen harrastuksissa. värvää siis lapsillemme myös omakotialueellemme jatkuvan metelin.

Nämä pitävät itseään hyväänä tyyppinä, lapsensa harrastavat potkupalloa. Itse harrastaa pelien katsomista telkkarista.

Vierailija

Suljetuissa uskonnollisissa piireissä onnellisuuden käsite poikkeaa täysin Filosofi Mattilankin melko itsestään selvistä ajatuksista.

Esimerkiksi Jehovan Todistajien lapsille opettama "onnellisuus" tulee pelottavan jehovajumalan miellyttämisestä. Pakonomainen kokouksissa käyminen, lahkon omien kirjojen la lehtien pakkolukeminen, sekä pahimpana muille, "maailmallisille" ihmisille lahkon oppien tuputtaminen Vartiotornilehden ja muun kirjallisuuden muodossa.

Lapset näyttävät onnelisilta, kun pojat kantavat puku päällä salkkua kuin isommat "veljet", ja tytöt mekoissaan ahkeroivat ovelta-ovelle työssä kuin aikuiset "sisaret".

Ikävä kyllä kultin taustalla on usko tämän yhteiskunnan tuhotumisesta jehovajumalan tuomiopäivänä, josta vain harvat pelastuvat. Lapsille opetetaan myös kuinka pahat henget saavat ihmisen valtaansa.

Tällaisten kulttien sisällä onnellisuus on vain yksi sana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla