Hyppiikö lapsi seinille? Muutama yksinkertainen keino suitsii riehuntaa.

Onko lapsesi kuin Duracell-pupu aamusta iltaan? Hyppiikö hän seinille, jos et ole jatkuvasti keksimässä hänelle jotakin tekemistä? Ja hyppiikö, vaikka keksisitkin? Onko hän ärtynyt ja jännittynyt?

Monet pikkulapset ovat levottomia ja jännittyneitä. Tietty määrä äänekästä vipeltämistä kuuluu lapsuuteen, mutta jatkuva levoton hääriminen ei ole lapsestakaan mukavaa.

Näillä keinoilla rauhoitat ylikierroksilla käyvän lapsen.

1. Riittävä uni

Nukkuuko lapsesi tarpeeksi? Univajeesta kärsivä lapsi oireilee päivisin olemalla ärtynyt ja levoton.

Unen tarve vaihtelee suuresti, mutta keskimäärin 7-vuotias lapsi tarvitsee unta 9–10 tuntia vuorokaudessa.

Pidä huoli siitä, että lapsi menee nukkumaan riittävän ajoissa. Rauhoita ilta jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja pyri pitämään huolta päivärytmistä ja rutiineista; ne auttavat lasta rauhoittumaan unille.

2. Positiivinen huomio

Jos lapsi ei saa vanhempiensa huomiota hyvällä, hän hankkii sitä pahalla, sillä tärkeintä lapselle on tulla nähdyksi. Levottomasti käyttäytyvä lapsi ainakin huomataan.

Anna lapselle riittävästi aikaa ja huomiota päivän mittaan. Keskity kuuntelemaan, mitä hänellä on kerrottavaa.

Jos et itse rauhoitu, miten lapsikaan sen osaisi? Istuudu sohvalle ja ota lapsi kainaloon. Läheisyys ja kosketus rauhoittavat lasta.

Muista myös antaa lapselle positiivista palautetta. Kehu lasta onnistumisista ja hyvästä käytöksestä. Näin lapsi hoksaa, että huomiota voi saada myös hyvällä.

3. Selkeät säännöt

Lapsi tuntee olonsa varmaksi ja turvalliseksi, kun kotona on selkeät, yksinkertaiset säännöt, joita noudatetaan.

Jos vanhemmat eivät vedä kasvatuksessa yhtä köyttä, vaan äiti sanoo toisin kuin isä, lapsi hämmentyy ja se näkyy käytöksen levottomuutena.

Myös tutut rutiinit tuovat päivään selkeyttä ja ennakoitavuutta.

4. Luonto ja liikunta

Energisen lapsen on saatava purkaa ylimääräistä tarmoaan liikkumalla. Erityisen hyvää tekee luonnossa liikkuminen: metsässä samoilun on todettu lievittävän myös aikuisen masennusta ja ahdistusta.

Luontomystifikot uskovat maadoittumisen tekevän hyvää lapselle ja aikuiselle. Vaikka ei uskoisikaan termin taustalla olevaan filosofiaan, maadoittumista kannattaa kokeilla.

Se tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että pannaan mättäälle maaten. Tai kesällä kaivaudutaan rannan hiekkaan tai mennään selälleen kalliolle ja rauhoitutaan tuntemaan luonnon läsnäolo. Talvella heittäydytään hankeen ja tehdään vaikka lumienkeleitä.

Tässä lapset ovat hyviä luonnostaan!