KIERRÄTYS Valtaosa suomalaistalouksista lajittelee ainakin osan jätteistään. Kierrätys on sujuvaa ja miellyttävää, kun lajittelu tapahtuu vaivattomasti ja jätteiden säilytys vie mahdollisimman vähän tilaa asunnosta.

Valtaosa suomalaistalouksista lajittelee ainakin osan jätteistään. Kierrätys on sujuvaa ja miellyttävää, kun lajittelu tapahtuu vaivattomasti ja jätteiden säilytys vie mahdollisimman vähän tilaa asunnosta. Näin onnistut:

Kartoita kierrätysmahdollisuudet

Ensimmäisenä kannattaa kartoittaa oman taloyhtiön ja asuinalueen kierrätysmahdollisuudet. Sen pohjalta voidaan tehdä kodin jätesuunnitelma eli päättää, mitä voi ja kannattaa lajitella muualle kuin kaatopaikkajätteeseen. Kunnasta riippuen kierrätyspisteet löytyvät usein ainakin paperille, kartonkille, biojätteelle sekä lasille. Taajamissa kannattaa hyödyntää hyväkuntoisten vaatteiden jättöpisteet eli UFF:n, FIDA Lähetystorin ja vastaavien kontit tai myymälät.

Lajittele oikein

On myös hyvä kerrata, mihin luokkaan kukin jäte kuuluukaan. Yksityiskohtaiset listat on luettavissa useimmiten jätepisteellä tai esimerkiksi L&T:n Lajitteluapurista. Esimerkiksi munakennot kelpaavat yhtä lailla pahvien kuin biojätteen sekaan. Paperinkeräykseen niitä taas ei saa laittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Energiajäte on uusin jäteluokka, joka aiheuttaa vielä jonkin verran hämmennystä. Muovien lajittelu kuitenkin kannattaa, sillä energiajakeesta saadaan kierrätyspolttoainetta, jolla korvataan fossiilisia polttoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päätä kaapin paikka

Kun kodin jätesuunnitelma on tehty, seuraavaksi kannattaa miettiä mihin kierrätyspiste kannattaisi sijoittaa. Kerrostalokodissa se löytää useimmiten paikkansa keittiöstä, mutta yhtä hyvin kierrätyspiste voi olla tilavassa eteisessä tai kodinhoitohuoneessa.

Monille on olennaista, että rauhallista yleisilmettä rikkovat jätteet saa piiloon. Pikkukodissa hyvä ratkaisu voi löytyä keittiön tason alta, jonka etureunaan voi kaappien puutteessa virittää tilan sävyihin sopivan, sivuun vedettävän verhon. Onneksi valikoimissa on nykyään kauniita, kekseliäitä ja tyylikkäitä kierrätysastioita, jotka voi kätkemisen sijaan valjastaa jopa sisustuselementeiksi.

Kokoa tehokas kierrätyspiste

Epämääräisten pussukoiden asemesta jätteet on hyvä sijoittaa sopivan kokoisiin astioihin tai kasseihin. Koska toisia jätteitä kertyy harvoin ja pienissä määrin (esimerkiksi patterit tai vanhentuneet lääkkeet), niille ei kannata varata samankokoista ja -laatuista säilytysastiaa kuin vaikkapa pahvipurkeille tai biojätteelle. Hyviä perusvaihtoehtoja löytyy muun muassa Ikealta ja Etolasta, verkkokaupoista voi katsella hieman erikoisempia malleja (katso kuvagalleria).

Lisätietoa:

Hus metalli, lasi ja ongelmajätteet! Etsi lähin kierrätyspiste täältä.

Mihin dvd-levyt kuuluu laittaa? Entä lemmikkeiden kuivikkeet? Tulosta Joka kodin lajitteluohjeet.

 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla