Mielikuvitusolennot ja pimeän pelko ovat tuttuja päiväkodin arjessa. Niistä kannattaa jutella lapsen kanssa.

Mielikuvitusolennot ja pimeän pelko ovat tuttuja päiväkodin arjessa.

Hoidon aloitukseen liittyy jo sinänsä jännittäviä tilanteita. Uusien aikuisten ja lasten tapaaminen voi pelottaa, samoin juhlat ja erityiset tapahtumat, vaikkapa luistelemaan lähtö, kertoo lastentarhanopettaja Susanna Haapsamo Kalliolan päiväkodista Oulusta.

Jos jokin satuhahmo pelottaa lasta, hänen kanssaan jutellaan siitä, että se on mielikuvitusta. Luetaan kirjoja ja katsotaan, että ne ovat vain piirrettyjä kuvia.

? Eräällä lapsella oli pönttömörkö, joka kurkisteli vessanpöntöstä, Haapsamo kertoo. Siihen auttoi, kun äiti oli mukana ja äidin kanssa yhdessä katsottiin, ettei pöntössä oikeasti ole mörköjä.

 

Puhu pelosta

Haapsamo korostaa koulutetun ammattikasvattajan kykyä lähestyä lapsen pelkoa ikä- ja kehitystason mukaisesti. Mitä pienempi lapsi, sitä tärkeämpää on aikuisen turvallinen syli ja läheisyys.

Aikuisen on osattava havainnoida herkin aistein, jotta tunnistaa pienen mielen murheet. Pelonaiheet ovat yksilöllisiä, joskus yllättäviäkin.

- Meillä on joulun alla ollut jokaisella ryhmällä oma pieni tonttu, joka tarinan mukaan hyppää lentokoneen kyydistä tässä Oulun kohdalla ja löytyy sitten läheisestä metsästä.

- Eräs lapsi jännitti niin paljon, että oli melkein hysteerinen, kun menimme hakemaan tätä viiden senttimetrin mittaista steinerilaista hahtuvatonttua, Haapsamo kertoo. Pelosta päästiin onneksi yhdessä yli.

Aina lapsi ei osaa selittää, mitä pelkää. Haapsamo painottaakin päiväkodin ja perheiden yhteistyötä. On tärkeää, että päiväkodissakin tiedetään, jos kotona on tapahtunut jotakin, mikä lasta ahdistaa.

 

Muista ikärajat

Monet lasten pelot ovat peräisin mediasta. Piia Korhosen viime vuonna valmistuneen väitöstutkimuksen mukaan 5?6-vuotiaista lapsista 80 prosenttia pelkäsi jotain tv-ohjelmaa.

Peloista valtaosa liittyi lapsille suunnattuihin ohjelmiin. Lapset pelkäsivät lastenohjelmien mielikuvitusolentoja sekä aikuisten ohjelmista väkivaltaa.

Susanna Haapsamo kehottaa vanhempia suojelemaan lapsia liian jännittäviltä kuvilta. Televisio-ohjelmien ja videoiden ikärajat ovat ammattilaisten asettamia, ja niistä kannattaa pitää kiinni, vaikka lapsi tuntuisikin luonteeltaan raisulta ja rohkealta.

- En missään tapauksessa lipsuisi siitä, Haapsamo linjaa.

Anna Tommola, Meidän Perhe 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla