Tärkeintä on, että lapset saavat itse valita, mitä lukevat, Roope Lipasti sanoo.
Tärkeintä on, että lapset saavat itse valita, mitä lukevat, Roope Lipasti sanoo.

Lasten ja nuorten pitää saada itse valita kirjat, joita lukevat, kirjailija muistuttaa. Hänellä on yksinkertainen ehdotus, joka ratkaisisi lukutaidon heikkenemiseen liittyvän ongelman.

Kaikki lapset eivät innostu lukemisesta laisinkaan. Eivät edes kirjailija ja Teini talossa -bloggaaja Roope Lipastin omat lapset, vaikka kaikille neljälle lapselle on luettu yhtä paljon iltasatuja. Kaksi vanhinta lasta ovat aina lukeneet innokkaasti, kun taas kaksi nuorinta lasta eivät ole innostuneet kirjoista: toinen heistä kieltäytyi jo lapsena edes kuuntelemasta iltasatuja, toinen taas lopetti lukemisen teini-ikään tullessaan.

Miten lapset sitten saataisiin lukemaan? Miten parannetaan tutkimustuloksissakin havaittua suomalaislasten jatkuvasti huononevaa lukutaitoa?

Tärkeintä on, että lapset saavat itse valita, mitä lukevat, Lipasti sanoo. Kaikki nuoret eivät ole kiinnostuneita fantasiasta, vaikka se on kirjallisuuden laji, jota nuorille usein ehdotetaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kirjastot ovat täynnä mahtavaa, ammattitaitoista henkilökuntaa, joka palaa halusta ehdottaa ja etsiä sopivaa lukemista. Toki se vaatii vanhemmilta nuoren potkaisua sinne kirjaston suuntaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lipasti uskoo, että jos lukuinnon siemen on kylvetty pienenä, lukuinto kyllä palaa teini-iän jälkeen aikuisena. Hän ehdottaakin seuraavaa: Kaikille on itsestään selvää, että lasten pitää liikkua. Lukutaito on sama asia. Mitä jos edes kerran viikossa olisi kirjastossa siihen tunnin treenit, Lipasti pohtii. Lukutreeneissä lapset lukisivat ringissä, ja viikonloppuisin olisi turnaus, jossa luettaisiin kaksi tuntia.

– Meillä Turussa vanhemmat uhraavat elämänsä TPS:n hyväksi: kahdet kolmet treenit arki-iltaisin, sekä esitykset ja turnaukset päälle. Se on kaikkien mielestä suhteellisen ok, koska liikunta on tärkeää. Voisiko niinkin tärkeää kansalaistaitoa kuin lukemista kohentaa samalla tavalla?

Roope Lipasti on vieraana Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcastissa. Kuuntele jakso alta tai Suplasta.

 

 

Roope Lipastin kasvatusvinkki:

Mitä ihmettä voi lukea Pottereiden jälkeen? Mikä lukukokemus yltäisi samaan? Roope Lipasti kannustaa kysymään apua kirjaston henkilökunnalta, kun lapsi ei löydä mitään luettavaa Pottereiden jälkeisessä tyhjiössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla