Kuva: Jenni Rinkinen
Kuva: Jenni Rinkinen

Vauvan lukijat kertovat, mistä jouluperinteistä he haluavat pitää kiinni.

"Perintöjoulupallot ripustan esille, vaikkei joka joulu olekaan enää kuusta. Pallot tuovat edesmenneen joulufriikkiäitini mieleen."

"Lasten koristelema joulukuusi pysyy ja lasten joululahjat."

"Meillä käydään joulusaunassa aatonaattoiltana. Sitten nukkumaan puhtaisiin lakanoihin, joita käytetään vain jouluna. On ihana nousta aattoaamuna pimeään, kuuselta tuoksuvaan kotiin."

"Meillä säästetään paketteja eli kaikkea ei avata heti aattona, vaan osa vasta joulu- ja tapaninpäivänä. Jo lapsuudenperheessäni oli tapana, että vielä loppiaisena äidillä oli antaa kaikille yhdet lahjat, jotka olivat olleet jemmassa."

"Lahjojen jakamisperinnettä en halua unohtaa. Papereita ei saa avata kauheassa avaamisvimmassa. Jokainen saa kerralla ottaa yhden lahjan ja avaa sen muiden kastellessa. Jokaista lahjaa ihaillaan, tutkitaan ja arvostetaan erikseen. Näin oli myös lapsuudenkodissani."

"Jatkan äidiltäni oppimaani joulunvalmistelua, leipomista, koristelua, siivoamista ja annan lapsille hyvää mieltä. Yhdessä askartelu on aina mukavaa. Yritän parhaani mukaan pitää joulun taikaa yllä. Kerron lapsille joulupukista ja tontuista. Luen lapsille paljon satuja ja tarinoita. Toivottavasti pystyn jotain näistä siirtämään lapsille heidän tuleviin jouluperinteisiinsä."

"Meillä lahjat avataan heti, kun herätään, syödään kinkku-limppuleipiä sinapilla aamupalaksi, käydään isovanhemmilla ja löhötään."

"Jatkan huoletonta ja rauhallista jouluperinnettä, jonka perin kotoa. Kinkku on nykyään tosin kalkkuna ja kuusi on ollut joskus jukkapalmu."

"Haluan säilyttää evankeliumin lukemisen, joulukirkon, lasten ja lastenlasten joulunäytelmän."

"Yhtenäkään jouluna en jätä väliin joulurauhan julistusta, koska se oli tärkeä perinne lapsuuden kodissani."

"Nyt kun lapset ovat jo isoja, joulua ei oikein edes vietetä. Sekin on hyvä perinne, siis se, että jos juhliminen ja järjestelyt eivät luonnistu, niin sitten ei tehdä niitä."

"Joulu alkaa vasta aattona. Meillä ei kotona ollut mitään jouluruokia ennen sitä. Kuusi koristeltiin vasta aattoaamuna."

Lähde: Vauva.fi:n keskustelut

Keskustele parisuhteesta ja hyvästä erosta Vauva.fi:ssä 27. elokuuta.

Milloin kannattaa erota, milloin ei? Miten käyttäytyä sosiaalisessa mediassa oikein eron jälkeen? Miten huomioida lapset erossa?

Tule kysymään ja keskustelemaan parisuhteesta ja hyvästä erosta Vauva.fi:hin 27. elokuuta! Voit kysyä aiheesta nimettömänä asiantuntijoiltamme ja jakaa kokemuksia muiden keskustelijoiden kanssa.

Keskustelussa ovat mukana lastenpsykiatri, perheterapeutti Janna Rantala, nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss sekä psykologi Suvi Laru ja seksuaalineuvoja Jussi Pekkola Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksesta.

He pyrkivät vastaamaan niin moniin kysymyksiin kuin mahdollista ja ovat paikalla keskusteluissa seuraavasti:

Mistä tietää, kannattaako erota vai ei? Miten eron voisi välttää? (Janna Rantala) klo 9.45–11.15

Eron jälkeen somessa – vältä pahimmat virheet (Marko "Fobba" Forss) klo 12–14

Miten huomioida lapsen näkökulma? (Suvi Laru) klo 14–16

Miten mies selviää erosta? (Jussi Pekkola) klo 14–16

Mitä sinä haluaisit kysyä? Jätä kysymyksesi tänne (ei vaadi rekisteröitymistä)!

Vierailija

Erota vai ei? Kysy - asiantuntijat vastaavat

Kannattaako varattua miestä tapailla yhteisen tulevaisuuden toivossa vai kannattaako tälläisestä tapailu-/seurustelusuhteesta erota? Eli mies seurustelee tai on avo- tai avioliitossa. Lähes poikkeuksettahan nämä miehet puhuvat, että liitossa menee huonosti ja ovat harkinneet eroa ja tulevat eroamaan tietyn ajan kuluessa. Olen törmännyt että monet sinkkunaiset "pokaavat" varattuja miehiä ja tekevät itse myös aloitteita heidän suuntaansa.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tule kysymään ja keskustelemaan lapsen nukkumisesta ja äidin jaksamisesta Vauva.fi:hin 28.–29. toukokuuta!

Kaipaatko neuvoja vauvan uniongelmiin tai mietitkö, mistä saisit itse lisää voimia ja iloa arkeen? 

Tule kysymään ja keskustelemaan lapsen nukkumisesta ja äidin jaksamisesta Vauva.fi:hin 28.–29. toukokuuta! Voit kysyä aiheesta nimettömänä asiantuntijoiltamme ja jakaa kokemuksia muiden keskustelijoiden kanssa.

Keskustelussa ovat mukana asiantuntijat Ensi- ja turvakotien unineuvonnasta, psykologi Hannele Törrönen sekä Nukahtamo-blogin pitäjä, uniongelmien kanssa kamppaillut äiti Kati. 

He pyrkivät vastaamaan kaikkiin lähettyihin kysymyksiin ja ovat paikalla keskusteluissa 8–16 välisenä aikana varmimmin kello 8, 12 ja 15. 

Torstai 28.5. Vauva nukkuu

Aiheita esimerkiksi:

Miksi vauva heräilee monta kertaa yössä? Miten saan vauvan nukkumaan paremmin?

Kuinka paljon vauvat yleensä nukkuvat?

Milloin lapsen huonosta nukkumisesta pitää huolestua? Voiko lapi olla sairas, kun hän ei nuku?

Millaisia eri unikoulumenetelmiä on olemassa?

Minkä ikäinen lapsi nukkuu yön heräämättä?

Perjantai 29.5. Äiti jaksaa

Aiheita esimerkiksi:

Äiti, näin pidät itsestäsi huolta – oman jaksamisen abc

Milloin on syytä huolestua omasta jaksamisestaan?

Mitä voi tehdä, jos tuntuu, että oma jaksaminen on kortilla? Mistä saa apua?

Olenko huono äiti, jos en jaksakaan? Pitääkö aina jaksaa?

Mitä sinä haluaisit kysyä? Jätä kysymyksesi tänne!