Kuva: Jenni Rinkinen
Kuva: Jenni Rinkinen

Vauvan lukijat kertovat, mistä jouluperinteistä he haluavat pitää kiinni.

"Perintöjoulupallot ripustan esille, vaikkei joka joulu olekaan enää kuusta. Pallot tuovat edesmenneen joulufriikkiäitini mieleen."

"Lasten koristelema joulukuusi pysyy ja lasten joululahjat."

"Meillä käydään joulusaunassa aatonaattoiltana. Sitten nukkumaan puhtaisiin lakanoihin, joita käytetään vain jouluna. On ihana nousta aattoaamuna pimeään, kuuselta tuoksuvaan kotiin."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Meillä säästetään paketteja eli kaikkea ei avata heti aattona, vaan osa vasta joulu- ja tapaninpäivänä. Jo lapsuudenperheessäni oli tapana, että vielä loppiaisena äidillä oli antaa kaikille yhdet lahjat, jotka olivat olleet jemmassa."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Lahjojen jakamisperinnettä en halua unohtaa. Papereita ei saa avata kauheassa avaamisvimmassa. Jokainen saa kerralla ottaa yhden lahjan ja avaa sen muiden kastellessa. Jokaista lahjaa ihaillaan, tutkitaan ja arvostetaan erikseen. Näin oli myös lapsuudenkodissani."

"Jatkan äidiltäni oppimaani joulunvalmistelua, leipomista, koristelua, siivoamista ja annan lapsille hyvää mieltä. Yhdessä askartelu on aina mukavaa. Yritän parhaani mukaan pitää joulun taikaa yllä. Kerron lapsille joulupukista ja tontuista. Luen lapsille paljon satuja ja tarinoita. Toivottavasti pystyn jotain näistä siirtämään lapsille heidän tuleviin jouluperinteisiinsä."

"Meillä lahjat avataan heti, kun herätään, syödään kinkku-limppuleipiä sinapilla aamupalaksi, käydään isovanhemmilla ja löhötään."

"Jatkan huoletonta ja rauhallista jouluperinnettä, jonka perin kotoa. Kinkku on nykyään tosin kalkkuna ja kuusi on ollut joskus jukkapalmu."

"Haluan säilyttää evankeliumin lukemisen, joulukirkon, lasten ja lastenlasten joulunäytelmän."

"Yhtenäkään jouluna en jätä väliin joulurauhan julistusta, koska se oli tärkeä perinne lapsuuden kodissani."

"Nyt kun lapset ovat jo isoja, joulua ei oikein edes vietetä. Sekin on hyvä perinne, siis se, että jos juhliminen ja järjestelyt eivät luonnistu, niin sitten ei tehdä niitä."

"Joulu alkaa vasta aattona. Meillä ei kotona ollut mitään jouluruokia ennen sitä. Kuusi koristeltiin vasta aattoaamuna."

Lähde: Vauva.fi:n keskustelut

Sisältö jatkuu mainoksen alla