Miten epäasiallisiin viesteihin netissä kannattaa vastata? Millaisia rangaistuksia nettikiusaamisesta voi saada?

Vanhempi konstaapeli, nettipoliisi Jarno Saarinen Helsingin poliisilaitokselta vastaa seitsemään yleisimpään nettikiusaamiseen liittyvään kysymykseen.

1. Mikä on nettikiusaamista?

Kiusaaminen ylipäätään tarkoittaa kaikenlaista asiatonta käytöstä toista ihmistä tai toisia ihmisiä kohtaan, jolla pyritään aiheuttamaan kohteessa tai kohteissa pahaa mieltä. Nettikiusaaminen on kiusaamista, joka tapahtuu netissä, sosiaalisessa mediassa tai mobiilisovelluksissa.

2. Mitä kannattaa tehdä, jos itsestä kirjoitetaan asiattomia verkossa?

Ensin on arvioitava, miltä kirjoittelu tuntuu. Kaikesta ei välttämättä tarvitse välittää. Jos joku kommentti jää vaivaamaan mieltä, kannattaa toimia.

Aluksi voi kysyä asiattoman kommentin kirjoittajalta, mitä hän kirjoituksellaan tarkoittaa. Jos kirjoittaja haluaa jatkaa asiattomalla linjalla ja asiattomuus omasta mielestä täyttää rikoksen tunnusmerkistön, voi kirjoituksen kohde pyytää arviota nettipoliisilta tai tehdä suoraan rikosilmoituksen oman paikkakunnan poliisille.

Jos kirjoituksen kohteena oleva ei halua kirjoittajalle rangaistusta, mutta hän toivoo, että kyseinen kirjoitus poistetaan, hänen kannattaa olla yhteydessä sen palvelun ylläpitoon, missä kirjoitus on nähtävillä.

On hyvä muistaa, ettei poliisi, edes nettipoliisi, pyydä mitään sisällön poistoa miltään palvelulta.

3. Kannattaako epäasiallisiin viesteihin vastata?

Vastaaminen on henkilökohtainen valinta. Mielestäni se kannattaa, koska joskus epäasiallisestikin alkanut keskustelu saattaa muuttua asialliseksi. Keskustelu vaatii kärsivällisyyttä ja melko paksua nahkaa, koska on mahdollistaa, ettei tilanne korjaannu vastaamisesta.

Asiattomuuksiin ei missään nimessä kannata vastata samalla mitalla, vaan vastaukset kannattaa kirjoittaa mahdollisimman asiallisesti.

4. Milloin kannattaa olla yhteydessä poliisiin?

Tämäkin on henkilökohtainen asia. Esimerkiksi kunnianloukkausasioissa ei välttämättä tarvitse olla yhteydessä poliisiin, jos loukkaus ei haittaa itseä.

Tärkeää olisi yrittää miettiä, täyttyykö jossain kirjoituksessa rikos. Lisäksi pitäisi pohtia, täyttyykö mikään rikoksen tunnusmerkistö nimenomaan itseä kohtaan.

Toisen puolesta loukkaantuminen on sallittua. Esimerkiksi kunnianloukkauksesta ei kuitenkaan voi tehdä rikosilmoitusta kaverin puolesta, koska kyseessä on asianomistajarikos. Poliisilla ei ole asiassa toimivaltaa, ellei ilmoittaja ole loukattu henkilö tai hänen huollettavansa.

Hyvä periaate voisi olla, että vain itseä tai huollettavaa koskevat kiusaamistapaukset voi ilmoittaa poliisille tai nettipoliisille. Näissä tapauksissa voi pyytää poliisilta vaikkapa arviota, koska lakitekstit eivät välttämättä ole kaikille täysin selviä.

Poliisiin kannattaa ottaa yhteyttä heti, mikäli epäilee netissä esimerkiksi seksuaalirikosta. Se on vakavampi rikos ja määritelty laissa virallisen syytteen alaiseksi rikokseksi. Tällöin poliisin toimivallan syntymistä ei estä se, ettei ilmoittajana ole asianomistaja.

5. Miten poliisi lähtee selvittämään verkon kiusaamistapausta?

Poliisi selvittää ensin, onko tapahtunut rikos, ja jos on, kuinka paljon panostusta jutun selvittäminen vaatii. Mikäli rikos on tapahtunut, poliisi aloittaa normaalit tutkintatoimet.

Poliisi ei puutu asiaan, mikäli rikosta ei ole tapahtunut. Poliisin tehtäviin ei kuulu asiattomiin, mutta lain puitteissa kirjoitettuihin teksteihin puuttuminen.

6. Millaisia rangaistuksia nettikiusaamisesta voi saada?

Rangaistus riippuu rikosnimikkeestä. Yleisimmät nettikiusaamiseen liittyvät rikokset, kuten kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen, hoidetaan sakoilla. Rangaistus laittomasta uhkauksesta taas on sakoista aina kahteen vuoteen vankeutta.

Eri rikosnimikkeiden tuomiohaarukat löytyvät esimerkiksi täältä: www.finlex.fi.

7. Mitä lähettäjä voi tehdä, jos vastaanottaja tulkitsee leikiksi tarkoitetun viestittelyn kiusaamiseksi?

Olisi tietysti hyvä, jos kirjoittaja pyrkisi kirjoittamaan asiansa aina mahdollisimman selkeästi. Jos kirjoittaja kuitenkin huomaa jälkeenpäin, ettei viesti ole mennyt perille hänen tarkoittamallaan tavalla, kannattaa korjata virhe mahdollisimman nopeasti ja oma-aloitteisesti.

Kirjoittaja voi pahoitella aiheuttamaansa mielipahaa ja kertoa, ettei se ollut tarkoituksena. Mielestäni tämä riittää hyvin.

Onko sinua tai läheisiäsi kiusattu netissä? Entä oletko huomannut nettikiusaamista Vauva.fi:ssä? Miten nettikiusaamisen saisi parhaiten kuriin?

Osallistu keskusteluun täällä! Keskustelussa ovat mukana asiantuntijat Ehyt ry:stä, Rikosuhripäivystyksestä, Mannerheimin lastensuojeluliitosta ja Pelastakaa lapset ry:stä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Keskustele parisuhteesta ja hyvästä erosta Vauva.fi:ssä 27. elokuuta.

Milloin kannattaa erota, milloin ei? Miten käyttäytyä sosiaalisessa mediassa oikein eron jälkeen? Miten huomioida lapset erossa?

Tule kysymään ja keskustelemaan parisuhteesta ja hyvästä erosta Vauva.fi:hin 27. elokuuta! Voit kysyä aiheesta nimettömänä asiantuntijoiltamme ja jakaa kokemuksia muiden keskustelijoiden kanssa.

Keskustelussa ovat mukana lastenpsykiatri, perheterapeutti Janna Rantala, nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss sekä psykologi Suvi Laru ja seksuaalineuvoja Jussi Pekkola Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksesta.

He pyrkivät vastaamaan niin moniin kysymyksiin kuin mahdollista ja ovat paikalla keskusteluissa seuraavasti:

Mistä tietää, kannattaako erota vai ei? Miten eron voisi välttää? (Janna Rantala) klo 9.45–11.15

Eron jälkeen somessa – vältä pahimmat virheet (Marko "Fobba" Forss) klo 12–14

Miten huomioida lapsen näkökulma? (Suvi Laru) klo 14–16

Miten mies selviää erosta? (Jussi Pekkola) klo 14–16

Mitä sinä haluaisit kysyä? Jätä kysymyksesi tänne (ei vaadi rekisteröitymistä)!

Vierailija

Erota vai ei? Kysy - asiantuntijat vastaavat

Kannattaako varattua miestä tapailla yhteisen tulevaisuuden toivossa vai kannattaako tälläisestä tapailu-/seurustelusuhteesta erota? Eli mies seurustelee tai on avo- tai avioliitossa. Lähes poikkeuksettahan nämä miehet puhuvat, että liitossa menee huonosti ja ovat harkinneet eroa ja tulevat eroamaan tietyn ajan kuluessa. Olen törmännyt että monet sinkkunaiset "pokaavat" varattuja miehiä ja tekevät itse myös aloitteita heidän suuntaansa.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tule kysymään ja keskustelemaan lapsen nukkumisesta ja äidin jaksamisesta Vauva.fi:hin 28.–29. toukokuuta!

Kaipaatko neuvoja vauvan uniongelmiin tai mietitkö, mistä saisit itse lisää voimia ja iloa arkeen? 

Tule kysymään ja keskustelemaan lapsen nukkumisesta ja äidin jaksamisesta Vauva.fi:hin 28.–29. toukokuuta! Voit kysyä aiheesta nimettömänä asiantuntijoiltamme ja jakaa kokemuksia muiden keskustelijoiden kanssa.

Keskustelussa ovat mukana asiantuntijat Ensi- ja turvakotien unineuvonnasta, psykologi Hannele Törrönen sekä Nukahtamo-blogin pitäjä, uniongelmien kanssa kamppaillut äiti Kati. 

He pyrkivät vastaamaan kaikkiin lähettyihin kysymyksiin ja ovat paikalla keskusteluissa 8–16 välisenä aikana varmimmin kello 8, 12 ja 15. 

Torstai 28.5. Vauva nukkuu

Aiheita esimerkiksi:

Miksi vauva heräilee monta kertaa yössä? Miten saan vauvan nukkumaan paremmin?

Kuinka paljon vauvat yleensä nukkuvat?

Milloin lapsen huonosta nukkumisesta pitää huolestua? Voiko lapi olla sairas, kun hän ei nuku?

Millaisia eri unikoulumenetelmiä on olemassa?

Minkä ikäinen lapsi nukkuu yön heräämättä?

Perjantai 29.5. Äiti jaksaa

Aiheita esimerkiksi:

Äiti, näin pidät itsestäsi huolta – oman jaksamisen abc

Milloin on syytä huolestua omasta jaksamisestaan?

Mitä voi tehdä, jos tuntuu, että oma jaksaminen on kortilla? Mistä saa apua?

Olenko huono äiti, jos en jaksakaan? Pitääkö aina jaksaa?

Mitä sinä haluaisit kysyä? Jätä kysymyksesi tänne!