Nettikiusaamisen uhrit ovat usein aseettomia: viestit lähtevät helposti kiertämään ja kierrettä on vaikea pysäyttää.

Laura, 13, teki Ask.fm-sivustolle profiilin alkutalvesta. Aluksi profiiliin tuli muilta asiallisia ja mukavia kysymyksiä ja Laura vastaili niihin mielellään.

–  Sitten tuli yksi kysymys, jossa haukuttiin ulkonäköäni. Ei suoraan, mutta tajusin kyllä, mitä siinä tarkoitettiin. En tiennyt keneltä kysymys tuli, koska se lähetettiin nimettömänä.

Samaan aikaan Lauran luokkakavereille tuli Askiin kysymys, jossa pyydettiin arvioimaan Lauran ulkonäköä asteikolla 4–10.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– En edes tiedä, kenelle kaikille se meni, Laura kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mulle tuli tästä tosi kamala olo. Etenkin, kun jotkut vastailivat niihin kysymyksiin aika suoraan. Ne varmaan ajattelivat, että mä en saa tietää.

"Miksei asioita voi sanoa kasvokkain?"

Laura kertoi viesteistä äidilleen, ja äiti kysyi, kuka viestejä lähetti. Lauralla oli siitä epäilyksiä muttei varmaa tietoa. Hän kysyi palvelun ylläpidolta, voisivatko he auttaa häntä.

– Ylläpito sanoi vain, että blokkaa ihmisiä eli laita tietyille käyttäjille estoja profiiliisi. Se ei auttanut, koska Askissa voi lähettää kysymyksiä nimettömänä. Samoja kysymyksiä tuli edelleen, ja mua alkoi ahdistaa tosi paljon.

Laura pyysi apua myös verkkonuorisotyöntekijältä. Asiantuntija neuvoi, että viestit kannattaa ottaa talteen ja olla yhteydessä poliisiin. Tämä prosessi on vielä kesken. 

Laura on nyt poistanut tilinsä Askista kokonaan.

– Suututtaa, että ihmiset ei voi tulla sanomaan päin naamaa, jos mun ulkonäössä on jotain vikaa. Silloin voisin edes puolustautua.

Uhrit ovat melko aseettomia

– Laura toimi aivan oikein ja käytti niitä keinoja, joita suositellaan tällaisessa tilanteessa, verkkonuorisotoiminnan asiantuntija Anniina Lundvall Pelastakaa Lapset ry:stä toteaa.

– Nettikiusaamisen uhrit voivat olla tilanteessa loppujen lopuksi melko aseettomia, koska viestit lähtevät helposti kiertämään ja kierrettä voi olla vaikea pysäyttää. Siksi kiusaamistilanteiden ennaltaehkäisy on tärkeää.

Palveluihin, kuten Ask.fm:ään, kuten valtavasti ilmoituksia kiusaamistapauksista eikä niissä ole resursseja selvittää ilmoituksia. Ilmoitukset kuormittavat myös poliisia.

Lundvall ei kuitenkaan säännönmukaisesti kieltäisi lapsia käyttämästä sosiaalisen media palveluita. Sen sijaan hän korostaa vanhempien vastuuta: heidän pitää selvittää yhdessä lapsen kanssa, millaisille sivustoille lasten kannattaa mennä ja miten siellä pitää käyttäytyä.

– Lapselle kannattaa painottaa, ettei mihinkään kiusaamiseen saa lähteä mukaan ja kiusaamiseen voi puuttua, jos sitä näkee. Kiusaaminen kielletään yleensä myös sivustojen käyttäjäehdoissa.

Samoin lapsen kannattaa miettiä tarkkaan, mitä hän kertoo itsestään palveluissa. Omaa identiteettiä ei kannata paljastaa täysin.

Milloin lapsen viestejä voi lukea?

Mitä, jos vanhempi huolestuu lapsen kohtelusta sosiaalisessa mediassa, mutta lapsi itse ei suostu puhumaan siitä? Tai jos vanhempi epäilee, että oma lapsi osallistuu somessa toisten kiusaamiseen?

Lundvallin mukaan lapsella on oikeus yksityisyyteen, ja hänen yksityiset viestinsä sosiaalisessa mediassa kuuluvat kirjesalaisuuden piiriin.

– Vanhemmalla ei siis periaatteessa ole oikeutta mennä lukemaan ilman lupaa lapsensa viestiketjuja kännykälle.

Lapsella on kuitenkin oikeus myös huoltajan tarjoamaan huolenpitoon. Jos vanhempi huolestuu lapsen käytöksestä tai kohtelusta sosiaalisessa mediassa, hänellä on oikeus selvittää, mitä viesteissä on – kuitenkin vain siltä osin kuin se on tilanteen selvittämiseksi tarpeellista.

– Lapsen henkilökohtaisia viestejä ei saisi mennä lukemaan ilman lapsen lupaa. Tämä rikkoo helposti luottamuksen vanhemman ja lapsen välillä.

Onko sinua tai läheisiäsi kiusattu netissä? Entä oletko huomannut nettikiusaamista Vauva.fi:ssä? Miten nettikiusaamisen saisi parhaiten kuriin?

Osallistu keskusteluun täällä! Keskustelussa ovat mukana asiantuntijat Ehyt ry:stä, Rikosuhripäivystyksestä, Mannerheimin lastensuojeluliitosta ja Pelastakaa Lapset ry:stä.

Lue lisää

Milloin nettikiusaaminen on rikos? Nettipoliisi vastaa

Ask.fm kuulostaa siltä että se on olemassa juuri anonyymiä paskanheittoa varten. Eikö voisi sanoa suoraan ettei sinne kannata tehdä profiilia?

No herranen aika, ask.fm nyt vain on sellainen sivusto, missä sataa paskaa, jos siihen haluat alkaa. Kuviaan nyt ei kannata kovin edes levitellä siellä, kun se on julkinen sivusto. Itsekin olen selaillut lasten kavereiden ask.fm sivuja ja miettinyt monesti, että miksi pentujen vanhemmat ei lue omien lastensa askia. Pennut kirjoittelevat sinne todella avoimesti elämästään, ihastuksistaan, seukkauksistaan ja laittavat sellaisia kuvia, että mammat lentäis perseelleen.

Siellä voi kysyä nimettömänä ja joillain nyt vain on tapana spämmätä samat paskaviestit kymmenille käyttäjille, vaikka eivät edes tunne näitä. Tyypillisiä on juuri kysymykset, mitä mieltä jonkun ulkonäöstä. Sitten naivit pennut vastailee niihin mitä tahansa. Siitä tulee kierre, kohde loukaantuu ja hän ja hänen kymmenen parasta kaveria spämmää heti takaisin kymmeniä kysymyksiä ulkonäöstä ja vittuilua. Sitten itketään, että voi voi, miks mua nettikiusataan.

Toisaalta ask.fm on jo menneen talven lumia.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla