Vauvan syntymän myötä perheen menot kasvavat. Kätevällä Vauvaindeksi-laskurilla pystyt hahmottamaan vauvavuoden yleisimpiä menoja sekä mahdollisia säästökohteita.

Lapsiperheen rahat voivat olla ajoittain todella tiukassa. Kuluttajatutkimuksen selvityksen mukaan alle 45-vuotiaan sinkun elämiseen kuluu 600 euroa kuukaudessa, kahden pikkulapsen ja kahden aikuisen minimi on 2 165 euroa kuukaudessa. Eikä tähän summaan lasketa vielä edes päivähoitomaksuja! Kun lapset kasvavat vaativampien leikkien ja harrastusten piiriin, summaa kasvaa 2 543 euroon.

Miten lapsiperheen menoja voi karsia?
Kun kahdesta tulee kolme, voi tulevia vanhempia hirvittää, sillä vaunut, vaatteet ja vaipat nielevät helposti nelinumeroisia summia. Varusteisiin ei kuitenkaan tarvitse käyttää tuhansia euroja, jos hoitaa asiat fiksusti. Vauvatarvikkeiden hankinnassa voi säästää suunnitelmallisuuden ja kekseliäisyyden avulla. Kätevällä Vauvaindeksi-laskurilla pystyt hahmottamaan vauvavuoden yleisimpiä menoja.

Lapsen kasvaessa paras tapa hillitä kassan hupenemista on opettaa rahan käyttöön liittyviä taitoja. Rahan arvon opettaminen tulee aloittaa varhain, pienten asioiden avulla, vaikkapa kauppareissujen yhteydessä. Vanhempien kannattaa aloittaa myös talouden seuranta ja tehdä selkeä budjetti tuloista ja menoista. Kun yllättävät tai turhat rahareiät ovat selvillä, niitä on helpompi lähteä karsimaan.

Näin teet perheellesi budjetin

Perheen budjetin voit koota vaikkapa ruutuvihkoon tai tietokoneen taulukkolaskentaohjelmaan.

•    Aloita kirjaamalla kaikki talouteenne tulevat tulot – tuet, palkat, ym.

•    Laskekaa yhteen perheenne kokonaisvelkatilanne. Listatkaa erikseen niin sanotut huonot lainat ja laskekaa kuinka paljon lainojen yhdistämisellä voisi vähentää kokonaiskuluja. Pienten velkasummien maksaminen moneen paikkaan on taloudelle suuri taakka. Siksi pienlainat kannattaa yhdistää ja maksaa niitä yhdelle, luotettavalle lainanantajalle pienemmällä kuukausierällä, edullisemmilla kuluilla. Tämä onnistuu helposti lainavertailupalvelun kautta.  

•    Kirjaa seuraavaksi menot. Paljonko maksatte laskuja ja minne? Muista huomioida myös luottokortilta automaattisesti veloitettavat maksut, kuten esimerkiksi elokuva- ja musiikkipalveluiden kuukausimaksut. Löytyykö kuukausimenoista turhia kuluja? Tuleeko perheellenne esimerkiksi lehti, jota kukaan ei lue?

•    Suuria ja välttämättömiä menoja, kuten sähkölaskua, vakuutuksia ja asumiskuluja ei kannata niellä sellaisenaan. Kilpailuttakaa sähköyhtiön ja vakuutusten lisäksi myös mahdollinen asuntolaina. Mikäli olette hankkineet kodin aikana, jolloin marginaalit ovat olleet nykyistä korkeammalla, voitte säästää asumiskuluissa tuntuvastikin.

•    Käykää läpi myös muut suuret linjat – jos esimerkiksi taloudessa on kaksi autoa, voitte pohtia, onko niille kummallekin aidosti tarvetta.

Kun tiedätte, minkä verran talouteen tulee rahaa ja pystytte arvioimaan, ovatko kaikki kulut eurojensa arvoisia, olette jo reippaasti voiton puolella.

Puskurirahasto perheen avuksi

Perheen tulevaisuuden kannalta tärkeää on säästää puskurirahasto, jolla voi varautua yllättäviin menoihin. Jos pakastin ja pesukone hajoavat yhtä aikaa, on hyvä että tarvittavat korjaukset ja hankinnat voi tehdä ilman, että hätätilanteessa sortuu huonoihin ratkaisuihin. Näin katastrofi ei heilauta perheen taloutta. Puskurirahastoa tulisi suositusten mukaan olla 1–2 kuukauden nettotuloja vastaava summa.

Mikäli mahdollista, pieni osa perheenne tuloista kannattaa ohjata erilliselle pankkitilille. Vaikka tavoite tuntuu kovalta, pääasia on että aloittaa säästämisen. Pienempikin puskurirahasto tuo huojennusta perheen arkeen ja helpottaa taloudellisia huolia.

Turvaa ruuhkavuosien talous

Odottamattomat menot ja kasvavat kulut ovat varmuudella osa arkea lasten kanssa. Vanhempainvapaat ja sairastelut rasittavat varmasti taloutta. Epävarmat hetket on hyvä turvata esimerkiksi Tuloturva-palvelun avulla. Jos vanhemmille on kertynyt osamaksuja, luottoja ja lainoja, niiden yhdistäminen voi säästää selvää rahaa. Kilpailuttamalla tai yhdistämällä lainat, voit saada edullisempien korkojen ja kulujen lisäksi selkeyttä menoihisi. Lainavertailupalvelun avulla näet nopeasti mahdollisen kuukausittaisen säästösi, joka muodostuu lainanhoitomaksuista ja koroista.

 

Zmarta

Zmartan palvelun avulla hoidat talousasiat fiksusti. Zmarta auttaa sinua vertailemaan ja kilpailuttamaan lainaratkaisuja, jotta löydät juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. Zmartan yhdellä lainahakemuksella tavoitat yli 20 pankkia ja muuta luotonmyöntäjää.

Zmarta on rahoituspalveluyritys, joka on osa kansainvälistä Zmarta Group -konsernia. Zmartalla on yli kymmenen vuoden kokemus lainojen, vakuutuksien ja sijoitusten kilpailuttamisesta sekä välittämisestä.