Muistatko jännityksen pihakavereiden kanssa piiloleikissä ja naurunremakan kirkonrotan jälkeen? Kokosimme yhteen pihaleikkien ikisuosikit. Käykää perheen kesken läpi vaikka koko lista!

1. Hippa, litta, natti, peppa – tuttu leikki, monta nimeä!

Hippa on pihaleikkien aatelia. Kokeile tällä kertaa sen uutta versiota, pesukonehippaa! Pesukonehipassa kiinnijäänyt leikkijä jää seisomaan kädet sivuille ojennettuna. Hänet voi pelastaa linkoamalla eli pyöräyttämällä leikkijää kolme kertaa ympäri. Linkouksen aikana hippa ei saa ottaa kiinni. Kiinniottajaa vaihdetaan usein, ja jos leikkijöitä on paljon, voi kiinniottajiakin olla useampia.

2. Väri

Yksi leikkijöistä on väri, ja hän seisoo selin muihin. Muut leikkijät seisovat lähtöviivalla hänen takanaan. Väri voi sanoa muille leikkijöille esimerkiksi: “Se, kenellä on sinistä vaatteissaan, saa liikkua kolme askelta eteenpäin!” Joskus väri saattaa pyytää liikkumaan myös taaksepäin. Ensimmäinen värin luokse päässyt leikkijä saa olla seuraava väri.

3. Hiirenhäntä

Yksi leikkijöistä pyörittää hyppynarua ja muut hyppivät sen yli. Kun joku sotkeutuu naruun, hänestä tulee pyörittäjä. Leikkiin voi liittää lorun: ”Pappi, lukkari, talonpoika, kuppari, rikas, rakas, köyhä, varas.” Sana, jonka kohdalla hyppääjä osuu naruun, kertoo hyppääjän tulevasta puolisosta.

4. Peili

Leikin aluksi yksi leikkijöistä valitaan peiliksi. Peili seisoo selin muihin leikkijöihin. Muut asettuvat aloitusviivalle sovitun matkan päähän. Muut leikkijät liikkuvat hiljaa kohti peiliä, joka varoittamatta käännähtää heihin päin. Jos peili huomaa jonkun liikkuvan, on leikkijän palattava takaisin alkuun. Ensimmäisenä peilin luokse päässeestä leikkijästä tulee seuraava peili.

5. Maa – meri – laiva

Leikkialueelle piirretään kolme samansuuntaista viivaa reiluin välein. Yhdestä leikkijästä tulee käskyttäjä, jonka komennon mukaan muut leikkijät siirtyvät mahdollisimman nopeasti oikeaan paikkaan. Toisessa reunassa on “maa”, keskellä “meri” ja toisessa reunassa “laiva”. Viimeisenä oikeaan paikkaan päässyt leikkijä putoaa pelistä. Pisimpään leikissä mukana säilyneestä tulee uusi käskyttäjä.

6. Polttopallo

Ensin päätetään pelialueen rajat. Peliin tarvitaan pehmeä pallo, jota heittämällä yritetään polttaa muita pelaajia vyötäröstä alaspäin. Kun pelaaja saa osuman, hänestä tulee polttaja. Viimeisenä poltettu pelaaja voittaa ja hänestä tulee seuraavan kierroksen ensimmäinen polttaja.

7. Nurkkajussi

Nurkkajussia leikitään kiertämällä taloa ympäri. Yksi pelaajista on nurkkajussi, joka kopauttaa talon kulmaa kepillä kahdesti aina ennen kuin tulee nurkan takaa esiin. Äänen kuullessaan pelaajat yrittävät paeta seuraavan nurkan taakse piiloon. Nähdessään jonkun pelaajan nurkkajussi huutaa tämän nimen. Kiinnijääneestä tulee seuraava nurkkajussi.

8. Kymmenen tikkua laudalla

Leikkiin tarvitaan kymmenen tikkua, laudanpätkä ja palikka keinulaudan alustaksi. Tikut asetetaan laudan päälle ja sovitaan, kuka on ensimmäinen etsijä. Yksi leikkijöistä ponnauttaa tikut laudalta ilmaan, etsijä alkaa kerätä tikkuja takaisin laudalle ja muut piiloutuvat samaan aikaan. Kun kaikki tikut ovat jälleen laudalla, etsijä huutaa ”kymmenen tikkua laudalla” ja aloittaa muiden etsinnän.

Kun etsijä näkee jonkun muista pelaajista, yrittävät molemmat ehtiä laudalle ensimmäisenä. Jos etsijä ehtii laudalle ensin, hän huutaa löydetyn nimen. Löydetty jää odottamaan muiden löytymistä. Jos piilossa lymynnyt ehtii laudan luokse ensin, hän ponnauttaa tikut ja juoksee uuteen piiloon. Samalla muut löydetyt pelastuvat. Kun kaikki on löydetty, tulee ensimmäisenä löydetystä leikkijästä seuraava etsijä.

Harva lapsi liikkuu riittävästi

Tiesitkö, että lapset tarvitsevat vähintään kaksi tuntia reipasta liikuntaa joka päivä? Silti yhä harvemmat lapset liikkuvat riittävästi. OMO kannustaa kaikkia lapsia liikkumaan ja tukee www.lastenliikeiltapaiva.fi -toimintaa, jonka tavoitteena on mahdollistaa kaikille lapsille liikunnallinen harrastus koulupäivän yhteydessä.

Joulu lähestyy ja stressi lisääntyy. Kuulostaako tutulta? Katso parhaat neuvot, jotka auttavat vähentämään joulun kiireitä.

Mitä jos tänä jouluna ottaisitte koko perhe vähän rennommin? Kysyimme perheiltä parhaita vinkkejä joulustressin vähentämiseen. Monet niistä tekevät joulun järjestämisestä paitsi stressittömämpää myös edullisempaa:

1. Unohda suursiivous. Tee suursiivous silloin, kun aikaa on enemmän. Normaali viikkosiivous riittää hyvin, ja siihen voi osallistua koko perhe. Raivattua vinttiä ja järjestettyjä kuiva-ainekaappeja tärkeämpää on perheen kesken vietetty aika.

2. Lievitä lasten jännitystä Joulupukin kirjeellä. Monen perheen joulunodotus alkaa Joulupukille kirjoittamisesta. Joulupukin pääpostista saapuva kirje Joulupukilta on hauska tapa virittäytyä yhdessä joulun odotukseen. Kirjeen voi tilata lapselle, ja se postitetaan suoraan Napapiiriltä. Kirjeen mukana saapuu myös kiltteystodistus, jonka saatuaan lapsen ei tarvitse jännittää aattoiltaan saakka, onko tänä vuonna varmasti ollut tarpeeksi kiltti. Kirjeen voi tilata täältä.

Joulupukin pääpostista saapuva kirje Joulupukilta on hauska tapa virittäytyä yhdessä joulun odotukseen.

3. Unohda kymmenet ruokalajit. Mitään ei kannata kokata vain perinteen vuoksi. Kootkaa joulupöytään teidän perheenne herkut ja unohtakaa ne perinneruoat, joita tarjoillaan vain siksi, että niin on aina tehty. Eri jouluruoat voi myös jakaa eri aterioille niin, ettei koko kattausta nautita kerralla.

4. Osta lahjoja harkitusti. Sopikaa aikuisten kesken, että tänä vuonna lahjoja ostetaan ainoastaan lapsille. Jos aikuisiakin halutaan muistaa, voidaan sopia, että jokaiselle aikuiselle ostetaan vain yksi lahja.

5. Panosta tunnelmaan ja yhteiseen aikaan. Joulumieli löytyy ennen kaikkea perheen kesken vietetystä ajasta. Kokoontukaa yhdessä kirjoittamaan Joulupukille, askartelemaan ja postittamaan joulukortit ja leipomaan. Joulutunnelmaa voi hakea koko perheen voimin myös erilaisista joulukonserteista ja -tapahtumista, jotka ovat usein maksuttomia. Viettäkää yhteistä ruutuaikaa katsellen vaikkapa koko perheen elokuvia sen sijaan, että jokainen tuijottaisi omaa ruutuaan. Kännykät ja tabletit voidaan yhteisellä sopimuksella myös jättää hetkeksi joululepoon.

 

Näin tilaat kirjeen Joulupukilta

Oman kirjeen saaminen on lapselle erityinen tapahtuma. Kun lähettäjänä on Joulupukki, elämys jää mieleen pitkäksi aikaa. Napapiiriltä postitettavan kirjeen tilaaminen Joulupukilta on helppoa. Täytä Postin sivuilta löytyvään sähköiseen lomakkeeseen kohdemaa, kieli jolla haluat Joulupukin kirjoittavan sekä vastaanottajan tiedot. Kirjeen mukana saapuu kiltteystodistus ja väritettävä postikortti. Kirje ehtii jouluksi perille, kun tilaat sen viimeistään 1.12. kaukomaille, Eurooppaan 7.12. ja Suomeen viimeistään 14.12. Tilaa kirje Joulupukilta täällä.

Vauvan testiryhmäläiset pääsivät testaamaan joulun hittileluja - katso, mikä lelu nousi vauvojen suosikiksi.

Vauvan testiryhmäläiset Siiri, Oskari, Aava-Elena, Noel, Emma ja Ella viettivät hauskan päivän Sanoman studiolla toisiinsa ja Fisher-Pricen leluihin tutustuen. Menoa ja vauhdikkaita käänteitä riitti, kun vauvat antautuivat leikkiin.

Vaativan raadin testattavana oli tällä kertaa Fisher-Pricen laulava koira (Puppy), kikattava ja mörisevä hirviö (Giggles & Growls Monster), älypuhelin (Smart Phone) sekä liikkuva hirviöauto (Press & Go).

Kaikissa testileluissa oli vauvoja kiehtovia ominaisuuksia, kuten kirkkaita värejä, hauskoja ääniä ja jänniä toimintoja. Ehdottomaksi suosikiksi nousi kuitenkin aitoa älypuhelinta muistuttava Smart Phone, jonka lukuisia nappuloita ja vilkkuvia valoja vauvat eivät voineet vastustaa.  

Oskari, 6kk, innostuu kotioloissa erityisesti värikkäistä ja kahisevista leluista. Testipäivänä älypuhelimen nappulat hurmasivat Oskarin.

 

Aava-Elena, 1-v., viehättyi älypuhelimen monipuolisista toiminnoista. Kotona Aava-Elenan suosikkipuuhaa on tavaroiden purkaminen laukuista, hyllyistä ja keittiönkaapeista.

 

Kikattavan hirviön erilaiset tekstuurit ja hassut äänet saivat Siirin, 1-v., mielenkiinnon heräämään. Pehmolelujen lisäksi Siiri tykkää leikkiä palikoilla ja äänikirjoilla.

 

Vedettävät ja värikkäät lelut, joista lähtee ääntä, ovat Emman ja Ellan, 10 kk, suosikkeja. Testipäivänä kaksosia kiehtoi erityisesti älypuhelin sekä laulava koira. Kaikista kiinnostavin lelu oli aina toisella.  

 

Äänekkäät ja vilkkuvat lelut ovat Noelille, 9kk, juuri nyt mieluisimpia. Testipäivänä myös studion ympäristö laajemmin kiinnosti vikkelää poikaa.

OSALLISTU LELUARVONTAAN!

Kerro sivun alareunasta löytyvälle lomakkeelle, mikä on sinun vauvasi ehdoton suosikkilelu juuri nyt ja osallistu arvontaan.

Palkintona arvomme Fisher-Pricen leluja (1 x Puppy, 1 x Smart Phone, 1 x Giggles & Growls Monster).

Arvonnan säännöt löydät täältä!

 

 

Fisher-Price®

Fisher-Price® on kehittänyt lapsen oppimista tukevia leluja jo yli 80 vuotta. Valikoimasta löytyy leluja kaikkiin leikkeihin ja ikävaiheisiin. Laugh & LearnTM–kategorian lelut pitävät sisällään Smart StagesTM -tekniikan, jonka ansiosta opittava sisältö muuttuu lapsen kasvaessa. Tämä takaa lelujen pitkäikäisyyden ja antaa vanhemmille mahdollisuuden valita juuri oikea taso oman lapsen kulloiseenkin kehitykseen nähden. Tutustu koko laajaan leluvalikoimaan www.fisher-price.fi/

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.