Nyt sitä taas saa, influenssarokotetta nimittäin. Kysyimme asiantuntijalta, kuinka tärkeä rokotteen ottaminen on perheen pienimmille.

Syksyn loppu tietää myös tautiaaltojen saapumista Suomeen. Ja pöpöt eivät tunnetusti hellitä yleensä ennen kesäkuukausia. Nenä tuntuu valuvan jokaisella päiväkodin eteisessä, ja jatkuvat sairauspoissaolot rassaavat niin lapsia kuin vanhempiakin. 

Pieneen nuhaköhinään verrattuna influenssa voi olla varsin ilkeä tauti. Kaikki eivät kuitenkaan sitä sairasta tai sairastavat sen lievänä versiona. Miksi siis lapsi kannattaa rokottaa? Kysyimme THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekiltä vastaukset kinkkisiin kysymyksiin.

Kannattaako tervettä lasta rokottaa?

Ehdottomasti kannattaa. Jopa joka viides lapsi sairastaa vuosittain influenssan, mutta oireettomasti influenssaviruksen kohtaa vielä useampi. Korvatulehduskierrettä pelkäävien on myös tärkeä tietää, että rokotetuilla on havaittu olleen influenssakauden aikana peräti kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Täysin tervekin voi sairastua."

”Täysin tervekin voi sairastua. Pahimmassa tapauksessa pieni lapsi voi joutua sairaalahoitoon ja hyvin harvinaisissa tapauksissa jopa kuolla influenssaan”, Nohynek muistuttaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pikkulapsen rokottaminen auttaa suojaamaan influenssalta myös muita hänen läheisiään, esimerkiksi iäkkäitä isovanhempia. Moni ei tiedä, että pikkulapset erittävät virusta pidempään kuin täysikasvuiset ja näin myös levittävät tautia tehokkaasti eteenpäin lähipiirilleen. Influenssatartunnan saanut voi levittää tautia jo päivää ennen oireiden alkamista.

”Influenssan voi sairastaa tosi lievänä, mutta sen takia saattaa joutua olemaan viikkotolkulla kanttuvei kipeänä ja toipilaana.”

Onko influenssarokotus turvallinen?

Kaikilla rokotteilla on myös haittoja. Hyödyt ja haitat on kuitenkin tarkoin puntaroitu, ja hyödyt ovat monin verroin suuremmat. 

Influenssarokotuksen jälkeen rokotuskohta voi kipeytyä ja lapselle voi nousta pientä lämpöä. Oireet menevät yleensä ohi parissa päivässä. 2–6-vuotiaille influenssarokotteen voi myös antaa nenäsumutteena, joka saattaa aiheuttaa nenän tukkoisuutta. 

”Vakavia allergisia haittoja tulee yhdelle miljoonasta tai puolesta miljoonasta”, Nohynek kertoo.

Kuinka tehokkaasti rokote suojaa lasta?

Tärkeää on muistaa, että influenssarokote ei torju tavallista nuhakuumetta eli flunssaa. Esimerkiksi adenovirus aiheuttaa myös varsin rankan taudin, mutta sitä vastaan rokote ei anna suojaa.

Influenssaan voi sairastua, vaikka rokotteen ottaisikin, mutta todennäköisyys on huomattavasti pienempi. Lisäksi influenssaoireet ovat silloin yleensä lievempiä.

”Tämän vuoden rokotteessa on neljä virusta edustettuna, joten osuvuus kiertäviin viruksiin on oletettavasti parempi”, Nohynek toteaa.

Jos lapsi on kotihoidossa, kannattaako influenssarokotus silti ottaa?

Jos lapsi on kotihoidossa, on epätodennäköisempää napata influenssa. Mutta jos isosisarukset käyvät koulua tai ovat päiväkodissa, taudit tulevat kotiinkin helposti heidän mukanaan. Tilanne kannattaa siis arvioida sen mukaan, kenen kanssa lapsi on tekemisissä.

Miten pienelle lapselle rokotteen voi antaa? Entä voiko rokotteen ottaa raskauden aikana?

Alle kuuden kuukauden ikäistä lasta ei voi vielä rokottaa. Alle puolivuotiaat lapset saavat kuitenkin kaikista herkimmin influenssan, joka voi vaatia sairaalahoitoa. Siksi on tärkeää, että vauvan perheenjäsenet rokotetaan. 

Raskaana olevalla on suurempi riski saada vakava influenssa, sillä raskauden aikana immuniteetti muuttuu. Jos odottavalla äidillä on jo esimerkiksi päiväkotia käyvä taapero, taudit hiipivät helposti kotipiiriinkin.

Influenssarokotetta suositellaankin kaikille raskaana oleville raskauden vaiheesta riippumatta. Rokotus voi myös suojata lasta sekä raskauden aikana että syntymän jälkeen.

”Kansallisen ohjelman rokotteet on tarkoitettu ehdottomasti lapsen parhaaksi. Lapsi pysyy terveempänä ja ne suojaavat myös lähipiiriä”, Nohynek tiivistää.

 

Lähteet: THL

Mikä on influenssa?

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus, johon liittyy kuume, jäsensärky ja lapsilla myös mahaoireita. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi. Keskimäärin yksi viidestä lapsesta ja yksi kymmenestä aikuisesta saa tartunnan. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä viikon tai parin vuodelevolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin (korvatulehdus, keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume), sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan. Aikuisilla influenssan on todettu myötävaikuttavan myös sydäninfarktin ja aivoverenkierron häiriöiden ilmaantumiseen.
Lue lisää

Sisältö jatkuu mainoksen alla