Yli kolmevuotias lapsi sairastaa keskimäärin 50 päivää vuodessa.

Lapsen sairastuminen tietää usein vanhemmille poissaoloa työstä, kun pientä potilasta jäädään hoitamaan kotiin. Aikuinen sairastaa vuoden aikana keskimäärin noin 2-5 flunssainfektiota, kun lapsella niitä on jopa 6-10.

Mitä suurempi päiväkotiryhmä, sitä suurempi riski lapsen ja sitä kautta koko perheen on saada flunssapöpö riesakseen. Päiväkotiryhmän kokoon vanhempi pystyy harvoin vaikuttamaan, mutta on muita keinoja, joilla voi yrittää torjua flunssan pesiytymistä perheeseen.

 

 1. Opeta lapsi pesemään kädet oikeaoppisesti.
  Käsienpesun merkitystä ei voi korostaa liikaa. Flunssapöpö leviää monesti kosketustartuntana, ja huono käsihygienia edesauttaa viruksen siirtymistä perheenjäsenestä toiseen. Opeta lapsi pienestä pitäen pesemään kätensä huolellisesti saippualla. On hyvä muistuttaa lasta, ettei pelkkä kämmenten pesu riitä poistamaan pöpöjä, vaan myös sormenpäät, sormienvälit ja kynnet tulee pestä ja kädet kuivata huolella. Tartunnan välttämiseksi flunssapotilaalle voi ottaa käyttöön oman käsipyyhkeen.
 2.  Neuvo lasta aivastamaan kertakäyttönenäliinaan tai hihan yläosaan.
  Moni lapsi – ja aikuinenkin – suojaa suunsa kädellä aivastaessaan. Tällöin syljen mukana leviävät flunssapöpöt kulkeutuvat käsiin ja niiden mukana eteenpäin leluihin, ovenkahvoihin ja muihin ihmisiin. Opeta lapsi suojaamaan suu aivastuksen tullessa kertakäyttöisellä nenäliinalla. Jos sellaista ei ole saatavilla, suu kannatta suojata hihalla, jolloin pöpöt eivät kulkeudu käsien mukana ympäriinsä ja tartuta samaa tautia koko konkkaronkalle.
 3.  Ehkäise flunssan tulo tai lyhennä sen kestoa apteekkituotteilla.
  Jos flunssan ehkäisyyn haluaa panostaa tosissaan, kannattaa kipaista apteekkiin. ColdZyme-suusuihke iskee suoraan flunssavirukseen ja estää viruksen tarttumisen. Trypsiiniä sisältävä suihke vähentää sairastumisen riskiä ja flunssan kestoa useita päiviä, kun käyttö aloitetaan tartunnan alkuvaiheessa. ColdZymeä voi käyttää koko perhe 4-vuotiaista ylöspäin. 
 4.  Pese lelut usein.
  Kun nenä vuotaa, pyyhkii lapsi sitä herkästi muuallekin kuin nenäliinaan. Flunssapöpöt leviävät lapsesta toiseen myös lelujen välityksellä, joten flunssakautena lelut kannattaa pestä säännöllisesti. Erityisen tärkeää tämä on päiväkodeissa, mutta virus leviää yhtälailla myös kotona lapsesta toiseen lelujen välityksellä.
 5.  Halaa.
  Hellyydenosoitusten merkitystä ei kannata aliarvioida – flunssan ehkäisyssäkään. Halaamisen on todettu vähentävän stressiä ja pitävän siten elimistön vahvana pöpöjä vastaan. Tutkimuksen mukaan ne, jotka eivät halaa läheisiään, sairastuvat helpommin ja saavat taudin usein rajumpana. Ota siis lapsi syliin äläkä säästele halauksia! Hellyydenosoitukset antavat lapselle mahdollisesti lisääntyvän puolustuskyvyn lisäksi paljon muutakin hyvää.

 

Lähteet: 
Pienimmät sairastuvat päiväkodissa rajuimmin – alle 2-vuotiaille kertyy keskimäärin sata sairauspäivää vuodessa
Tutkimus: Halaaminen suojaa flunssalta
 

Mikä ihmeen trypsiini?

Trypsiini on entsyymi, jolla on parantavia ominaisuuksia.
Entsyymi löydettiin, kun islantilainen tiedemies Jon Bragi
Bjarnason havaitsi 1970-luvulla, että erään kalanperkaus-
laitoksen työntekijöiden käsien iho oli epätavallisen pehmeä
ja hyvinvoiva. Tämä oli outoa, sillä työntekijät perkasivat
kaloja päivästä toiseen. Tutkimuksissa kävi ilmi, että tämä
oli kalojen sisältämän trypsiinin ansiota. Jatkotutkimusten
ja kehitysten myötä trypsiini patentoitiin maailmanlaajuisesti.
Trypsiiniä saadaan turskankäsittelyn sivutuotteena, joten se
ei kuormita meren ekosysteemiä. Hyvänmakuisen
ColdZyme-suusuihkeen vaikuttavana aineena on trypsiini-
entsyymin lisäksi glyseroli.

Käyttäjä3513
Seuraa 
Liittynyt9.12.2016

Flunssapöpöt jylläävät - Nämä vinkit voivat säästää koko perheen taudilta!

Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: kasvoissa, hiuksissa, vaatteissa, käsissä, kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa jne… . Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria ja virusta. Ja näinollen rokotettu ei mitenkään suojaa ympärillään olevia ihmisiä, koska virukset elävät jopa päiviä iholla ja vaatteissa. Ja siten myös rokotettu levittää mahdollista influenssaa ja kaikkia muitakin sairauksia, vaikka ei sitä itse...
Lue kommentti