Kaupallinen yhteistyö

Mitä kaikkea ristiäispäivänä pitää muistaa? Entä miten siihen valmistaudutaan? Kokosimme 12 kohdan listan onnistuneeseen kastejuhlaan.

1. Lapsen nimi

Vuoden 2019 alusta lähtien lapselle on saanut antaa kolmen sijaan neljä etunimeä.

Jos epäröit, hyväksytäänkö lapsellesi ajateltu nimi, ole hyvissä ajoin yhteydessä seurakuntaan, jotta nimen lainmukaisuus ehditään selvittää. Epäselvissä tilanteissa asian ratkaisee maistraatti.

Lapsen nimen voi ottaa käyttöön jo ennen ristiäisiä.

Tiesitkö? Kasteessa Jumala kutsuu lapsen nimeltä omakseen ja tuntee meidät jokaisen henkilökohtaisesti. Siitä on merkkinä se, että kastettaessa lausutaan nimi.

2. Kastepäivä

Varaa kastepäivä seurakunnasta hyvissä ajoin. Nimi pitää rekisteröidä kolmen kuukauden sisällä, mutta useimmiten lapsi kastetaan ennen sitä. Kaste onnistuu myöhemminkin, taaperona, murrosikäisenä tai vaikka aikuisena.

Joissakin seurakunnissa järjestetään avaimet käteen -kastepäiviä.

Muutamat seurakunnat järjestävät myös yhteisiä avaimet käteen -kastepäiviä, jolloin perheen ei tarvitse huolehtia itse juhlan järjestämisestä. Samassa ristiäishetkessä kastetaan useampi lapsi. Jokainen perhe on vuorollaan oman lähipiirinsä kanssa kastemaljan ääressä, ja muut perheet istuvat penkeissä. Kun kaikki ryhmän lapset on kastettu, väki siirtyy seurakunnan järjestämille kakkukahveille. Nämä yhteisölliset tilaisuudet ovat olleet hyvin pidettyjä

3. Juhlapaikka

Lapsi voidaan kastaa kotona, seurakunnan tiloissa tai vaikkapa mummolan puutarhassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ristiäisten pitopaikassa vain mielikuvitus on rajana.

Onpa kastejuhlia pidetty yläilmoissakin, lentokoneessa.

Muista varata juhlapaikka ajoissa ja tarkistaa, sopiiko päivämäärä toivomallesi papille. Varmista myös juhlapaikkaa varatessasi, että tarjottaville on riittävästi kylmätilaa.

4. Yhteys pappiin

Kun lapsi on syntynyt, saat kotiin postia: kirjeen ja materiaalia omalta seurakunnalta sekä lomakkeen, jolla lapsen tiedot rekisteröidään kirkon jäsenrekisteriin ja väestötietojärjestelmään.  

Kirjeen saatuasi voit soittaa tai meilata seurakuntanne kirkkoherranvirastoon ja jättää yhteydenottopyynnön tai toiveen kastepapista ja kasteajasta. Pappi sopii tapaamisen, kastekeskustelun. Jos perheellänne on tuttu pappi, voitte olla häneen suoraan yhteydessä.

5. Kastekeskustelu

Papin ja vanhemman/vanhempien välisessä keskustelussa käydään kasteeseen liittyvät asiat läpi sekä kirjataan lapsen ja kummien tiedot. Ristiäisistä voi rakentaa juuri teidän perheenne näköiset juhlat.

6. Kummit

Valitse vähintään kaksi kirkkoon kuuluvaa rippikoulun käynyttä kummia. Jos kummeja on vaikea löytää, ristiäisiä ei kannata sen vuoksi jättää pitämättä. Kerro huolesi kastepapille, niin saat apua. Kirkkoherran luvalla yksikin kummi riittää.

Kasteen todistajina ja lapsen luottoaikuisina voivat toimia myös kirkkoon kuulumattomat ystävät ja sukulaiset.

7. Kastepuku

Jos sinulta ei löydy omaa tai suvun kastemekkoa, ei hätää. Moni seurakunta lainaa ilmaiseksi kastepukua. Vauva voi koreilla ihan omissakin vaatteissaan.

Tiesitkö? Pitkä valkoinen kastemekko kuvaa sitä, miten Jumalan armo peittää ihmisen aivan kokonaan.

Valkea on puhtauden ja anteeksiannon väri.

8. Kastepöytä

Valkoinen liina, kastemalja, kynttilä ja Raamattu – siinä kaikki tarvittava kastepöytään. Halutessasi voit varata pienen erillisen pöydän kastepöydäksi ja kukkakimpun sen koristeeksi.

Pappi tuo tilaisuuteen kastekynttilän, kummi- ja kastetodistukset sekä Raamatun.

9. Kastemalja, -vesi ja liina

Jotain uutta, suvun vanhaa tai lainattua – valinta on kastemaljan suhteen vapaa. Eikä sen materiaalilla ole väliä. Olennaista on, että maljassa on vettä ja  pöydällä on liina valmiina vauvan pään kuivaamiseen.

Ristiäisten jälkeen kasteveden voi halutessaan säilyttää.

Kastevedeksi sopii ihan tavallinen hanavesi. Jotkut tykkäävät käyttää lähdevettä – pullotettua tai oman kylän lähteestä otettua. Laita vesi maljaan tosi lämpimänä, sillä se jäähtyy nopeasti. Voit pyytää kummin, sisaruksen tai jonkun sukulaisen kaatamaan veden astiaan.

Kasteveden voi säilyttää tai vaikka kaataa juhlavasti ristiäisten jälkeen tietyn puun alle.

10. Virret ja laulut

Kastevirret.fissä pääset kuuntelemaan monia suosittuja ristiäisiin sopivia virsiä. Saat samalla tulostettua niiden sanat ja nuotit. Osoitteessa virsikirja.fi/kaste löydät vielä laajemman valikoiman kastevirsiä ja lastenvirsiä. Sivut toimivat hyvin myös mobiililaitteilla.

Perheen oman suosikkikappaleen esittäminen on myös suosittua ristiäisissä. Kysy rohkeasti papilta!

11. Ohjelmaa

Haluavatko sisarukset tai muut lapset osallistua kastejuhlan ohjelmaan? Anna heille rooli. Lapsi voi vaikka kuivata vauvan pään, lukea rukouksen tai laulaa.

Ohjelmallisuus on lisääntynyt ristiäisissä. Kiva tapa on kertoa lapsen nimen taustoista tai mitä asioita kummeissa arvostaa.

Usein myös pappi kysyy, mitä asioita lähipiiri toivoo lapselle ja pyytää kertomaan ne ääneen.

Voit myös pyytää vieraita kirjoittamaan vauvalle kirjeen, toivotuksen tai elämänohjeen, jonka lapsi saa luettavakseen täysi-ikäisenä.

Lue lisää vinkkejä tästä.

12. Sankari itse

Älä stressaa etukäteen, itkeekö vauva vai ei. Vauva on päivän sankari juuri sellaisena kuin on, tyytyväisenä, nälissään tai kenties vatsakipuisena. Jos itkuun on tiedossa helppo lääke, vaikkapa imettäminen, kastetoimitus voi hyvin elää vauvan tarpeiden mukaan. Eikä haittaa, vaikka vauva itkisi koko toimituksen ajan.

Ota iisisti! Tämä ja muut neuvot rentoihin valmisteluihin:

Voit laittaa pöydän koreaksi, mutta aivan yhtä hyvin ristiäiset voivat olla myös nyyttärit. Ruokatoimittaja Katja Nordlund antaa kolme tärkeää asennevinkkiä valmisteluihin.

  1. Ykkösneuvoni on: ota iisisti, ettei juhla jää järjestämättä. Ristiäisissä kukaan ei odota, että kaikki on tehty itse. Pyydä isovanhemmilta ja kummeilta leipomis- ja valmisteluapua. Monet järjestävät jo nyyttäreitä.” 
  2. Älä yliarvioi omia voimiasi juhlapäivänä. Pyydä joko apulainen keittiöön tai sovi etukäteen, kuka huolehtii kahvipöydän täydentämisestä. Näin lähipiirikin saa rauhassa juhlia uutta sukulaista.”
  3. Hyödynnä kattauksessa vuodenaikaa. Käytä luonnosta kerättyjä kasveja, luonnonkiviä ja käpyjä. Kukkia ei aina tarvita, voit käyttää myös pelkkää vihreää. Kupit, aterimet ja liinat saavat olla rennosti eriparisia.” 

Lisää vinkkejä ristiäisistä löydät kirkon omilta kastesivuilta

Onko sinulla jokin ristiäisiin liittyvä ajatus tai vinkki, jonka haluat jakaa muille? Kirjoita oma ideasi alle!

Kuvat
iStock