Kaupallinen yhteistyö

Kummin ja kummilapsen suhde on parhaimmillaan läheinen ja lämmin sekä kestää läpi elämän. Vanhemmat kertovat, millä perusteella he valitsivat kummit ja kannattiko se.

Kummi on luottopakki. Ihminen, joka kulkee lapsen vierellä läpi elämän. Tyyppi, jolla on aikaa ja aitoa kiinnostusta lapsen elämään. Näin vanhemmat luonnehtivat kummiuden merkitystä omalle jälkikasvulleen Vauva.fin suuressa kaste- ja kummiuskyselyssä. Kyselyssä 263 vanhempaa kertoi, mitä he odottavat kummilta ja millä perusteella he kummit valitsivat.

Moni vanhempi toivoo, että kummit muistaisivat kummilastaan muutoinkin kuin synttärinä tai jouluna. Tärkeämpää on yhteinen aika ja aito kiinnostus lapseen. Jotkut pitävät yhteyttä joka päivä, toiset harvakseltaan. Osa lapsista ei ole nähnyt kummiaan ristiäisten jälkeen lainkaan.

”Sanoin kummille jo alussa, että pakollisten muistamisten sijaan toivon, että hän viettäisi lapseni kanssa aikaa ja tutustuisi lapseeni. Että hänestä tulisi lapselleni tärkeä aikuinen, ja että hän olisi pienen perheemme – olin lapseni kolme ensimmäistä vuotta yksinhuoltaja – arjessa mukana muutenkin. Olihan hän minulle tärkeä ystävä.”

”Emme edellytä, että lapselle ostetaan materiaa, vaan toivomme enemmänkin, että kummi ja lapsi saavat syvän suhteen ja muistoja, kuten yhteisiä leikkipuistokäyntejä, elokuviin menoja, heidän omia juttujaan.”

Vanhemmat toivovat myös itselleen tukea

Jotkut kummit muistavat kummilastaan rippijuhlaan tai täysikäisyyteen asti, osa läpi elämän.

”Minimissään toivon sitä sitä, että kummi muistaa lasta syntymäpäivänä ja jouluna, tulee nimi- ja syntymäpäiväjuhliin sekä rippijuhliin ja valmistujaisiin. Toivottavinta olisi, että kummi pitäisi tiiviisti yhteyttä ja loisi läheisen suhteen kummilapseen. Ottaisi mukaan mökille tai matkoille, veisi syömään tai leffaan, mutta se ei ole juuri kenenkään kohdalla toteutunut.”

Kommenteissa toistuu toive siitä, että kummit ovat aikuisia ystäviä, joihin lapsi voi tarpeen tullen turvautua. Moni näkee kummiuden myös laajempana, koko perhettä koskevana tukena.

”On ihanaa, että meillä vanhemmilla on jotkut, keille jakaa lapsen elämäntapahtumia tai hauskoja sattumuksia. Näin saamme yhdessä ihailla ja ihmetellä lapsen kasvua ja kehitystä. Kummius ei siten ole vain lapsen ja kummin välinen asia, vaan myös vanhemmat kuuluvat osaltaan kuvioon.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Seura ja tuki vanhemmuudessa on tärkeää. Raha tai lahjat eivät ole oletuksena.”

”Jos lapsi ei puhu meille vanhemmille, toivon, että hän voisi puhua kummeilleen ja tukeutua heihin.”

Vanhemmat haluavat osoittaa kummipyynnöllään myös kunnioitusta kummeille. Kummi ovat tarkkaan valittuja ja tärkeitä ihmisiä myös vanhemmille.

”Halusimme kummeiksi läheisen pariskunnan, jonka tuki oli korvaamatonta hankalan lastenhankintaprosessin aikana.”

”Kummit ovat meille läheisiä ja rakkaita ihmisiä, joiden tiedämme rakastavan lastamme ja tukevan meitä kasvatuksessa. Samalla myös ajattelimme, että jos meille tapahtuisi jotain sellaista ettemme voisi huolehtia lapsesta, niin valitsemamme kummit tekisivät sen mielellään ja olisivat tehtävään meille mieluiset.”

”Soitin ystävälleni positiivisen raskaustestin tehtyäni, ja hän vakuutti minut siitä, että lapsi sopisi elämääni, vaikkei vauva täysin suunniteltu ollutkaan siinä elämänvaiheessa. Siksi minusta oli selvää, että kannustajastani tuli lapseni kummi.”

Lähisukulainen on suosituin kummivalinta

Moni haluaa varmistaa, että kummi on koko perheen elämässä pitkään ja valitsi siksi kummit lähisuvusta. Vauva.fin kyselyyn vastanneista noin 56 prosenttia vanhemmista oli pyytänyt kummiksi lähisukulaisen. Ystävän oli valinnut joka kolmas ja muita sukulaisia joka kymmenes.

Kummien valinnasta ei vanhempien kesken ollut juuri vääntöä. Moni oli ratkaissut asian niin, että kumpikin vanhemmista sai valita yhden kummin. Ja jos kummeja oli enemmän, valinta oli onnistunut melko jouhevasti.

”Kummius on luottamustehtävä.”

”Kummius on minusta luottamustehtävä ja edellyttää kummilta yhteydenpitoa. Siinä mielessä omat ja puolison sisarukset ovat varmin valinta. Monille kummius on ollut myös toivottu kunnia-asia.”

Jotkut olivat pohtineet etukäteen myös kummien muuttamista pois paikkakunnalta. Silloin vaakakuppi kummin valinnassa oli painunut sukulaisten puolelle. Vanhemmat olettavat sukulaissiteen säilyvän muutosta huolimatta. Samoja ajatuksia vanhemmilla pyörii mahdollisten avioerojen ja ystävistä etääntymisen suhteen.

”Itselläni on vain kaksi kummia (pariskunta), ja koska he erosivat minun ollessani hyvin pieni, en tiedä toisesta kummistani oikein mitään. Minulla on siis käytännössä vain yksi kummi ja tämän tilanteen välttämiseksi halusimme useamman kummin lapsillemme.”

”Olemme seuranneet sivusta ystäviemme kummivalintoja ja huomanneet, että ystävyyssuhteet eivät aina kestä. Sisarukset ovat varmemmin mukana perheen elämässä.”

”Toinen kummi on läheinen ystävä ja toinen mieheni sisko. Halusimme kummeiksi ihmisiä, joiden kanssa olemme muutenkin tiiviisti tekemisissä, ei vain pelkästään lapsen ja kummiuden kautta.”

”Olimme siskoni kanssa sopineet vuosia aiemmin, että se kumpi meistä saa ensin lapsen, pyytää toista kummiksi, ja näin teimme. Toiseksi kummiksi esikoisellemme pyysimme parasta ystävääni. Halusin pitää hänet elämässämme myös lapsen kautta, ja ajattelin, että hänestä tulisi ihana aikuinen ystävä tyttärelleni, niin kuin tulikin.”

”Kummi on ystäväni, joka ei voi saada omia lapsia. Kummiksi pääseminen oli hänelle ihanin asia elämässä.”

Kerro kummiehdokkaalle, mitä odotat

Ne, jotka eivät halunneet sukulaisia kummeiksi, perustelivat päätöstään sillä, että sukulaiset kuuluvat lapsen elämään ja ovat tärkeitä muutenkin. Mitä enemmän lapsella on läheisiä aikuisia elämässään, sitä parempi, tiivisti yksi äideistä.

”Kummeiksi valikoitu ystäviä, joiden kanssa pidetään muutenkin yhteyttä ja joille haluttiin antaa ns. kunniatehtävä. Annoimme myös mahdollisuuden kieltäytyä.”

”Olemme sanoneet kummeille, että he saavat toteuttaa kummiuttaan miten itse parhaaksi näkevät. Emme vaadi heiltä mitään, mutta toivomme, että he mieluummin viettävät aikaa lapsen kanssa kuin ostavat ison määrän lahjoja.”

Pappi Jari Pulkkisesta vanhempien onkin hyvä puhua avoimesti omista odotuksistaan niin keskenään kuin kummiksi pyydettävien kanssa – miettiä, millainen on sopiva kummi juuri omalle lapselle.

Jos kummiehdokas ei voi ottaa kummin tehtävää vastaan, sekin on ok sanoa. 

Kun ajatus on hahmottunut, tulevalle kummille on hyvä kertoa, millaisia mietteitä vanhemmilla kummin roolista on. Jos kummiehdokas kokee, ettei hän pysty tai halua oman elämäntilanteensa tai muista syistä ottaa kummin tehtävää vastaan, sekin on Pulkkisesta varsin ok sanoa.

Mitään yhtä hyvää kummin kaavaa ei ole Pulkkisesta olemassa.

– Hyviä kummeja on monenlaisia, ja jokainen voi löytää oman tapansa toimia kummina. Rooli toteutuu kummin elämäntilanteeseen sopivalla tavalla, Pulkkinen sanoo.

Koska kyseessä on elinikäinen ystävyyssuhde, kummin on hyvä ajatella, miten itse voi ja haluaa olla läsnä lapsen elämässä – miten olla kummi merkityksellisellä tavalla.

Pulkkisesta etäällä asuminen mahdollistaa yhtä lailla hyvät välit kummilapseen kuin lähellä asuminenkin. Yhteyttä voi nykyään pitää niin monin tavoin, ja jokainen voi räätälöidä oman tapansa olla kummilapsen kanssa. Eikä kaikilla vanhemmilla ole lainkaan isompia vaateita tai odotuksia.

”Emme toivo mitään kummallista, vaan jokainen voi olla kummi oman ajan, jaksamisen, tahdon ja taidon mukaan.”

Mitä jos kummia ei löydy?

Kummin löytäminen ei aina ole helppoa. Syitä on monia: lähipiiriin ei kuulu sopivanoloisia tyyppejä, osa ei kuulu kirkkoon tai ihmisillä on jo paljon kummilapsia, joten he kieltäytyvät tehtävästä.

”Toiselle lapsellemme oli vaikea keksiä kummeja. Hän sai kummiksi hyvän ystävän sekä toisen vanhemman oman kummin.”

”Kahdella ensimmäisellä lapsella molemmilla oli kuusi kummia, kuopukselle "riitti" enää kolme. Kaikilla on sama sylikummi kuin minulla, äitini sisko.”

”Laitoin tekstarit kaikille kavereille ja sitä kautta löytyi kaksi kummia, jotka oliv kastettu, konfirmoitu ja ev.lut. kirkon jäseniä.”

Jos tuntuu, että  kummia ei löydy, lasta ei kannata sen takia jättää kastamatta, pappi Jari Pulkkinen evästää. Pulmasta kannattaa kertoa kastepapille.

– Saat varmasti seurakunnasta apua. Tällaisissa tilanteissa yksi kirkkoon kuuluva kummi riittää.

Unelmakummi, kiitos meillekin!

Joillakin kummin suhteen käy mieletön mäihä, ja lapsella on todellinen unelmakummi, jollaisen jokainen toivoisi lähelleen. Toisille kummi on ollut suorastaan pettymys, jonka vanhempi haluaisi vaihtaa.

”Lapsellani on unelmakummi. Kummi kohtaa lapseni aina lämmöllä, aina iloisesti halaten. Hän tapaa lastani aina kun mahdollista, ja muulloin kyselee lapsen kuulumisia ja viestittelee. Tiedän, että lapsellani on aina paikka hänen sydämessään ja hänen luonaan.”

”Nuorimmaisellani on unelmakummi. Hänelle voi aina soittaa. Hän kuuntelee niin vanhempien kuin lasten murheet.”

”Tähän mennessä kummit ovat hoitaneet hommansa paremmin kuin osasin odottaa. Lapsi toki on vielä pieni, mutta saa kummeilta postikortteja ja kirjeitä. Lähempänä asuvat kummit käyvät usein. He kyselevät kuulumisia ja haluavat osallistua lapsen elämään.”

Kummiuden tiellä on myös karikkoja. Syystä tai toisesta yhteydenpito kummin kanssa on voinut tyrehtyä kokonaan. Moni myös kokee tehneensä aivan väärän valinnan ja valitsisi nyt toisin.

”Olisipa lapsellani unelmakummi! Sellainen, joka tulisi joskus leikkimään, tarjoutuisi olemaan muutaman tunnin hänen kanssaan ja me vanhemmat voisimme käydä vaikka syömässä. Hän muistaisi merkkipäivinä ja muutenkin kysyisi kuulumisia.”

”Nyt jättäisin avioliiton vuoksi 'mukaan osuneet' kummit pois.”

”Välimatkasta johtuen tapaamisvälit ovat toisinaan harmittavan pitkät. Valitsisin kummit nyt niin, että joku heistä asuisi lähempänä.”

”Osa kummeista – eli mieheni sisarukset – asuu ulkomailla. He eivät koe kummeina oloa tärkeäksi. Omat sisarukseni Suomessa ovat toteuttaneet kummina oloa hyvin.”

”Miehen sisaren ex-mies ei ole missään tekemisissä, emmekä sitä vaadikaan. Kummin poistaminen pitäisi olla mahdollista, jos kummi ei ole missään tekemisissä.”

”En ole enää juurikaan tekemisissä lapseni kummin kanssa, joten se valinta ei mennyt nappiin. Nyttemmin muista ystävistäni on tullut lapselleni tärkeitä aikuisia, ja olen monesti miettinyt että voisinpa valita kummin uudestaan.”

”Jos nyt valitsisin kummeja, miettisin ehkä enemmän sitä, kuinka paljon kummit voivat olla mukana lapseni elämässä. En sitä, ketä olisi kohteliasta pyytää, tai kenen vuoro suvussa olisi nyt tulla pyydetyksi kummiksi.”

Murhetta aiheuttavat myös tilanteet, joissa toisen lapsen kummi on läheinen ja toisen hyvinkin kaukainen.

”Näkee, kuinka esikoiseni on siitä murheellinen, ettei oman kummin kanssa ole kunnon yhteyttä – samanlaista kuin pikkusiskolla on. Kummiudella on lapselle totisesti merkitystä. Nykyään molemmat lapset kutsuvatkin siskon kummia omaksi kummikseen. Kummi on ottanut kunnian ilolla vastaan.”

”Kummiudella on lapselle totisesti merkitystä.”

”Valitsin ensimmäiselle lapselle kummeiksi lähimmät ystäväni. Kävikin sitten niin, että kaksi heistä ei pidä mitään yhteyttä, kun välit ovat menneet. Toiselle lapsellemme valitsimme kaksi kummia, tällä kertaa tiukemmin perustein ja he ovat edelleen kummankin lapsen elämässä mukana.”

Muutama nimiäiset pitänyt vanhempi kertoo kyselyssä, että heitä harmittaa, kun lapsella ei ole kummeja. Osa nimiäisiin päätyneistä puolestaan valitsee lapselle ”haltijakummit”.

”Välillä mietityttää, miksi minulla ei tullut mieleen pyytää epävirallisia kummeja.”

Fiksuja roolimalleja ja elämänarvoja

Myös kummin elämänarvoilla on vanhemmille merkitystä. Monet valitsevat kummiksi aikuisia, joiden arvojen he haluavat siirtyvän omille lapsilleen. Tai jotka voisivat olla vaihtoehtoisia aikuisen malleja esimerkiksi teini-iässä, kun oma äiti tai isä ei ole välttämättä kovin in.

”Lapseni kummit ovat meille läheisiä ihmisiä, joilla on samanlaiset elämänarvot kuin meillä mieheni kanssa. Toivon, että kummi rukoilee lapseni puolesta ja on läsnä lapseni elämässä.”

”Halusin kummiksi hyvän ystäväni, joka on fiksu ja tiesin hänen haluavan kuulua lapsen elämään.”

Moni pohtii myös, ketkä olisivat hyviä roolimalleja – tyyppejä, joilla olisi jakaa hyviä elämän viisauksia ja joiden kanssa voi oppia maailmasta ja ihmisyydestä.

”Tyttäreni kummi, jolla ei ole omia lapsia, on ollut tosi tärkeä "cool" aikuisystävä tyttärelleni, ja he ovat tehneet paljon omia kivoja juttuja keskenään.”

”Valitsimme kummit, joiden uskoimme olevan vastuullisia sekä esimerkillisiä lapselle myös myöhemminkin. Lisäksi heidän maailmankansalaisuutensa,  huumorintajunsa ja avarakatseisuutensa painoi valinnassa.”

Lisää ajatuksia kummiudesta sekä ideoita ristiäisiin löydät kirkon omilta kastesivuilta.

Herättikö juttu kummiudesta muistoja, ajatuksia tai ehdotuksia? Kerro oma ideasi alla!

Kuvat
iStockphoto