Luovuuskouluttaja Jim Solatie tietää: luova ajattelu vahvistaa itsetuntoa

 

Helsinkiläinen luovuuskouluttaja Jim Solatie julkaisi alkusyksystä 2008 kiinankielisen kirjan lasten luovuudesta: "Miten kasvatan lapsesta erityisen luovan? .

Kaikki alkoi, kun perheen lapset Tomppa ja Miksu alkoivat piirrellä kaverinsa kanssa hauskoja eläinhahmoja ja keksivät tarinoita hahmojen ympärille. Lapset olivat niihin aikoihin 10- ja 13  vuotiaat.

Isä innostui lasten luovuudesta ja sai idean animaatiosarjasta, jonka lapset ovat luoneet ihan itse. DibiDogs-hahmoista tehtiin aluksi omakustannekirja. Seuraavaksi isä tarjosi hahmoja kiinalaisille animaatiostudioille. Nyt DibiDogseista tehdään Kiinassa 26-osaista tv-sarjaa.

Animaatioprojektin yhteydessä kiinalaiset yhteistyökumppanit ehdottivat Solatielle, että tämän kannattaisi  kirjoittaa kirja lasten kasvattamisesta luovaan ajatteluun. Kirja julkaistiin elokuussa Pekingin kirjamessuilla. Suomessa se julkaistaan ensi vuonna.

Solatien mielestä luovuus on mahtava väline lapsen itsetunnon vahvistamiseen. Tässä hänen kootut vinkkinsä luovaan kannustamiseen:
  • HYVIEN OMINAISUUKSIEN KÄSI

Piirtäkää kunkin perheenjäsenen käsi valkoiselle paperille. Lapset ovat hyvin riippuvaisia muiden ihmisten, erityisesti aikuisten positiivisista kommenteista. Tämän tehtävän avulla saa kuulla ja jakaa positiivista palautetta hauskalla tavalla.

Ideana on, että toiset kirjoittavat toisen käden kuvan täyteen tämän positiivisia ominaisuuksia. Kämmen täyteen ja kuhunkin sormeen vähintään yksi asia! Jokaisesta ihmisestä kirjoitetaan yhtä paljon kommentteja.

Hyvien ominaisuuksien käsi on kiva lahjaidea, esimerkiksi lapselta isovanhemmille.

  • PPPP - PELKÄSTÄÄN POSITIIVISEN PALAUTTEEN PÄIVÄ

Ajattele, kuinka monta kertaa lapsi kuulee päivän aikana kieltoja ja muuta negatiivista palautetta. Hän tekee jotain väärin, on taas myöhässä, on pukeutunut nurinkurisesti, kiusaa jälleen sisarusta, ei kuuntele aikuisia, ei ole vielä tehnyt läksyjä, ei syö riittävästi oikeaa ruokaa, syö liikaa karkkeja eikä mene ajoissa nukkumaan.

Mitä jos kokeilisit yhtenä päivänä pelkkää positiivista palautetta? Katso mitä tapahtuu. Unohda kaikki kiellot ja negatiiviset kommentit. Älä kiinnitä huomiota asioihin, joita lapsi tekee väärin. Huomauta lapselle vain sellaisista asioista, joissa hän toimii hyvin ja oikein.

Huomioi pienetkin asiat. Sinulla on hieno paita päällä. Hyvä, että harjasit hampaasi. Olen ylpeä sinusta, kun hoidit läksysi. Onpa kiva, ettet ole kinastellut tänään siskosi kanssa.

Mitä tapahtuu, kun palkitset hyvää käyttäytymistä? Saat sitä lisää seuraavana päivänä!

  •  EROON NEGATIIVISISTA AJATUKSISTA

Tämä on hyvä konsti varsinkin silloin, kun lapsi on murheellinen ja kun hänen päivänsä tuntuu menevän päin seinää.

Pyydä lasta kirjoittamaan isolle paperiarkille kaikki ne ajatukset, jotka painavat hänen mieltään. Asiat, joiden hän kuvittelee olevan itsessään vikana tai jotka ärsyttävät häntä. Paperille pitää purkaa ihan kaikki negatiiviset tunteet. Mieleen ei saa jäädä ainuttakaan ikävää ajatusta.

Kun lapsi on kirjoittanut kaikki painavat ajatuksensa, käy ne hänen kanssaan lävitse. Keskustelkaa niistä. Pyri löytämään kaikista ajatuksista positiivinen puoli. Ohjaa lasta keksimään itse ratkaisuja ongelmiin.

Tämän jälkeen rypistäkää paperi ja hyppikää sen päällä. Heittäkää sitä seinään. Lopuksi repikää se. Negatiiviset ajatukset kuuluvat nyt menneisyyteen.

Mervi Juusola, Meidän Perhe 11/08

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla