Kaupallinen yhteistyö

Ristiäisistä voi tehdä rohkeasti oman näköiset. Juhlissa voi soida vaikka Elvis, ja lapsen nimen voi paljastaa kirjainnauhalla. 

Kun vauva kastetaan, perinteet ovat vahvasti läsnä. Jokainen voi kuitenkin tehdä ristiäisistä myös rohkeasti persoonalliset.

– On tärkeää suunnitella juhlaa perheen omasta elämästä käsin, sanoo pappi ja kirkon varhaiskasvatuksen kouluttaja Kaisa Aitlahti.

Vauva.fissä 263 vanhempaa vastasi suureen kaste- ja kummiuskyselyyn ja jakoi omat vinkkinsä ristiäisten järjestämiseen. Vanhemmat toivovat, että he olisivat suhtautuneet ristiäisten järjestämiseen rennommin, ja että olisivat miettineet esimerkiksi juhlapaikan soveltuvuutta juuri heidän juhliinsa tarkemmin.

Jos vieraita on paljon, voi olla helpompi järjestää juhlat kodin ulkopuolella. Näin vanhemmat voivat keskittyä siihen tärkeimpään: vauvasta iloitsemiseen läheisten ihmisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ristiäiset pidettiin sunnuntaina puoliltapäivin ja siihen perään ruokaisa brunssi ravintolassa lähellä kirkkoa. Ei stressiä ruuista tai siivoamisesta.”

”Perheessäni kastejuhlia on aina vietetty kotona, mutta me halusimme hyödyntää paikkakuntamme kaunista kappelia. Kappelin takaseinällä virtaa vesi, joten kastetilaisuus oli monelle varmaankin mieleenpainuva elämys jo senkin ansiosta. Suku osallistui ruokien tekemiseen. Miehen puolelta tuli kotitekoisia karjalanpiirakoita ja mun suvun puolelta kuivakakkuja. Ristiäiset olivat simppelit ja onnistuneet.”

”Otimme itse järjestelyissä hyvin rennosti emmekä juuri valmistaneet mitään itse. Mielestäni oma koti on paras paikka juhlille jos vieraita on maltillisesti.”

Kun Aitlahti menee pappina kastetilaisuuteen, hän haluaa tarjota vieraille mahdollisuuden osallistua – varsinkin, jos paikalla on paljon lapsivieraita.

Aitlahti tuo mukanaan laatikon, josta löytyy tärkeitä kastepäivän symboleja.

Astuttuaan sisään kastetilaan Aitlahti avaa pian aarrearkkunsa, kastelaatikon. Sieltä löytyy tärkeitä kastepäivän symboleja: esimerkiksi sydän, jotain valkoista, vesipisara, risti, pussillinen siemeniä ja kyyhkynen.

Kun joku lapsista noukkii valkean liinan, lähdetään etsimään muita valkoisia asioita: kastemekosta ainakin löytyy. Valkea on puhtauden ja anteeksiannon väri. Sydän taas kertoo, että Jumala on rakkaus, ja siitä uusi elämäkin saa alkunsa.

Myös vanhemmat pitävät ristiäisiin liittyviä symboleita tärkeänä. Vauva.fin kyselyyn vastanneet vanhemmat kertovat, että esimerkiksi kastevesi ja kastemekko ovat tärkeä osa juhlaa. Mutta silti niidenkin kanssa voi kokeilla jotain uutta.

”Kastemekkoa voi muokata omanlaisekseen, vaikka se olisikin muuten perinteistä mallia. Esimerkiksi erivärisillä nauhoilla ja koristeilla mekkoon saa uutta ilmettä.”

”Poikamme isomummo teki hänelle kastemekon, joka alkaa kulkea suvussa tästä eteenpäin.”

”Lastemme kastevedet on heitetty mummon ja ukin takapihalle olevaan kiveen, johon liittyy myös oma tarina.”

”Meille oli tärkeää, että lapsi sai oman nimikoidun kasteliinan.”

Musiikki on ristiäisissä tärkeässä osassa. Kastejuhlassa voidaan laulaa perinteisiä, suvussa kiertäneitä kastevirsiä, tai sitten musiikiksi voi valita muita perheelle tärkeitä kappaleita.

”Soitimme laulettavat virret telkkarilla YouTubesta. Tämä oli papin idea, sillä hän ei ollut kovin hyvä laulamaan. Näin kaikki myös näkivät sanat laulaessaan.”

”Ristiäisissä ei kuultu kuin yksi virsi, muuten kuunneltiin rock-kappaleita papin laulamana.”

”Ristiäiset vietettiin kotonamme. Ennen kuin pappi alkoi puhua, kaiuttimista tuli Elviksen biisi Welcome to my world. Kun muodollisuudet olivat ohi, taustalla soi koko ajan musiikki, joka kuvasti jollain tavalla prinsessaamme, kuten Irwinin Tyttö tuli.”

”Oman lapseni ristiäisissä mieheni täti lauloi Anna Puun Mestaripiirroksen kitaran säestyksellä. Se oli todella koskettava hetki.”

Aitlahti jakaa laulujen ajaksi ristiäisten pikkuväelle soittimia. Näin pienet vieraat pääsevät myös osallistumaan lauluhetkeen, vaikka eivät vielä osaisikaan laulujen sanoja.

Sitten hypistellään yhdessä pussillista siemeniä ja mietitään, ketkä tukevat juuri tämän lapsen kasvua. Alttaripöytä on saatettu valmistella yhdessä. Kummi tai sukulainen on kaatanut kasteveden maljaan ja sytyttänyt kynttilän.

Isommat sisarukset ovat ristiäisissä tärkeässä roolissa myös Vauva.fin kyselyyn vastanneiden vanhempien mukaan. Isompi sisarus voi pyyhkiä vauvan pään kasteen jälkeen. On myös muita tapoja ottaa isosisarukset mukaan juhlaan.

”Kolmevuotias isosisarus jakoi kaikille vieraille pienen kiitoslahjan.”

”Isosisko sytytti kynttilän.”

”Isompi sisarus oli käsi kädessä siunaamassa vauvan.”

”Oman kuopuksen ristiäisissä liikuttavin hetki oli, kun isosisko lauloi pienelle.”

Vauva saa kasteessa rinnalleen kummit, jotka ovat sekä vauvalle että vanhemmille tärkeitä ja ihmisiä. Myös kummeja voi muistaa aivan erityisellä tavalla.

”Tein kummeille kummikirjat täytettäväksi ystäväkirjan tyyliin.”

”Teimme kummin kanssa taulun, jossa kummin käsi ja vauvan käsi piirrettiin päällekkäin samalle kartongille.”

Elämänohjeita vauvalle

Jokaisella ristiäisvieraalla on tärkeä rooli vauvan elämässä. Tämän voi tuoda näkyväksi kastejuhlassa monella eri tavalla. Vanhemmat voivat esimerkiksi kertoa kummeille, miksi valitsivat juuri heidät tähän tärkeään tehtävään.

Aitlahti kertoo, että pappi voi antaa vieraille erivärisiä rukouskiviä, jotka saa tuoda alttarille rukouksena lapsen puolesta. Pappi voi myös kysyä, mitä asioita lähipiiri toivoo lapselle ja pyytää kertomaan ne ääneen.

Terveiset voi myös kirjoittaa tai piirtää – syntyy pysyvä muisto. Eräs perhe pyysi vieraita kirjoittamaan kirjeen, toivotuksen tai elämänohjeen. Ne lapsi saa luettavakseen kun tulee täysi-ikäiseksi.

”Tein vieraille kortteja, joihin he saivat kirjoittaa lapselle elämänohjeita aikuisuuteen. Sellaisia asioita, joita kirjoittaja toivoo lapseni arvostavan elämässään aikuisena.”

”Pappi ehdotti meille, että voisimme kirjoittaa lapselle oman rukouksen ja lukea sen ristiäisissä. Kirjoitimme sellaisen esikoiselle, ja se oli kuin puhe kastetilaisuudessa. Se jäi myös kirjoitettuna puheena muistoksi lapselle talteen. Teimme saman myös kuopukselle. Se on ihana yhteinen perinne.”

Vauvan nimi osaksi koristelua

Yksi ristiäisten jännittävin osuus on vauvan nimen paljastaminen. Jos nimeä ei ole vielä kerrottu muille, nimen paljastamisesta voi tehdä yhden ohjelmanumeron. Olisiko vuorossa nimibingo, tai kenties nimestä kertova laulu?

”Esikoisen nimi paljastettiin niin, että olin tehnyt ruudukon, johon vieraat arvasivat kirjaimia vuorotellen.”

”Kun pappi kysyi meiltä lapsemme nimeä, paljastimme nimen vieraille nostamalla kirjainnauhan seinälle.”

”Nimi kirjoitettiin liitutauluun julkistettaessa.”

Nimi voi myös olla yksi osa juhlapaikan koristelua. Persoonallisuus saa näkyä koristeissa muutenkin.

”Nimi oli valotaululla esillä lahjapöydällä. Tämä oli mielestäni kaunis ja yksinkertainen koristelu.”

”Molempien lasten ristiäisiin tilattiin kakkukoriste, jossa luki lapsen koko nimi. Laitettiin kakun päälle kasteen jälkeen.”

”Lapsen nimeksi tuli Lilja, joten ristiäisissä oli liljateema.”

”Koristelussa käytin lapsen ristiäisissä kunnon prinsessateemaa. Kaikki mahdollinen oli pinkkiä, kuten servetit, kakut, vaahtokarkit, vaatteet ja kukat.”

”Laitoimme esille valokuvia lapsen vanhempien ristiäisistä. sekä kuvan vauvasta synnytysosastolta.”

”Pojan kaste pidettiin Itsenäisyyspäivän aattona, joten teemavärinä oli sininen. Tein risukransseja sinisten kynttilöiden ympärille. Kransseja oli monta, joten vieraat saivat ottaa mukaansa kranssin jonka pystyi laittamaan ulko-oveen roikkumaan.”

Lisää ideoita ristiäisiin löydät kirkon omilta kastesivuilta.

Onko sinulla jokin ihana kastevinkki, jonka haluat jakaa muille? Kommentoi oma ideasi alle!

Suositut virret ja sopivat laulut:

  • Jumalan kämmenellä
  • Herra, kädelläsi
  • Juhla on nyt riemullinen
  • Egotrippi: Mestaripiirros
  • Suurlähettiläät: Tyhjä taulu
  • Yö: Ihmisen poika
Kuvat
Hannu Jukola, Hessu Heikurinen, iStockphoto