Mitkä asiat tekevät Jussi Chydeniuksen joulusta joulun?

Mitkä asiat tekevät Jussi Chydeniuksen joulusta joulun?

Jos hyvin käy, muusikko Jussi Chydenius viettää jouluaattona onnellisen tuokion: lapset ovat selviytyneet joulupukin aiheuttamasta tunnekuohusta, saaneet lahjansa ja väsähtäneet tyytyväisinä. Silloin Jussi makaa sohvalla konvehtirasia käden ulottuvilla ja katselee, kuinka kynttilänliekit heijastuvat ikkunasta pimeään iltaan. Kaikki oleellinen on läsnä:

  1. Maku: kinkku. ”Se paistetaan hartaudella. Toimenpide on rituaalinomainen ja kestää koko yön. Oikeaoppisinta reseptiä puntaroidessa konsultoidaan äitiä ja anoppia. Joulun hienous piileekin siinä, että tietyt seikat pysyvät muuttumattomina vuodesta toiseen. Myös se ruokaöveri, joka kehkeytyy, kun joka sorttia maistetaan ’ihan vähän vain’. Lapset rakastavat mätivoileipiä, mutta laatikoita korkeintaan kromehditaan.”
  2. Tuoksu: kuusi (ja ykköskohdassa mainittu kinkku). ”Neulasten ja pihkan aromi herkistää. Oksilla killuu rauhallisia koristeita, ei mitään amerikkalaista välkehdintää. Ainakin käsittääkseni. Vaimo koristelee kuusen, koska hän on tarkka lopputuloksesta. Itse voisin antaa poikienkin osallistua. Koristeet säilyvät samoina vuodesta toiseen. Joskus vaimo ehkä näkee kaupassa jonkun uuden hienon pallon ja ostaa sen.”
  3. Ääni: musiikki, mutta vain levyltä. ”Ei ole koskaan tullut mieleen, että voisimme perheen kanssa laulaa yhdessä. Heinillä härkien kaukalon vetoaa romanttiseen ja sentimentaaliseen puoleeni. Lapsuudenkodissani oli tapana kuunnella Juice Leskisen tulkitsemaa joulumusiikkia, ja nyt olen yrittänyt tuoda saman perinteen omaan kotiini. Idea ei ole saanut kovin suurta kannatusta.”

Jussi Chydeniuksen yhtye Rajaton on joulukeikoilla 20.12.2009 asti.

Teksti: Anna Pihlajaniemi, Meidän Perhe