Joulu on ovella. Vain muutama pikku juttu on vielä tekemättä. Ukko Pesosen (Frank Skog) ja hänen kissansa Viirun (Ylva Edlund) täytyy enää hommata jouluruokaa, siivota tupa ja koristella kuusi. Vaan kuinka käykään? Pesonen onnistuu nyrjäyttämään nilkkansa. Siinä sitä ollaan, Viiru huolestuu. Tämä joulu menee kyllä mönkään. Ei herkkuja, ei kuusta, eikä pukkikaan varmaan löydä perille.  
Naapurit pelastavat joulun
Onneksi talkooapu on poikaa. Naapurit tulevat hätiin. Yksi lapioi lumen pihamaalta, toinen tuo korillisen purtavaa. Kuusikin saadaan lopulta pystyyn. Joulun lämmin, rauhaisa tunnelma syntyy yhdessä tekemisestä ja toisten auttamisesta.
Unga Teaternin Sven Nordqvistin satuhahmoihin perustuva, suomenkielinen joulunäytelmä Viirun ja Pesosen joulu (linkki) on pienimuotoinen mutta tunnelmaa täynnä. Näytelmän suositusikä on kolmesta ikävuodesta ylöspäin, ja se osuu hyvin kohdalleen.
Naurua ja jännitystä Viirun ja Pesosen joulussa
Mukanani ollut viisivuotias koekatsoja eläytyi täysillä tunnelmaan, samoin ikätoverit yleisössä. Erityisesti pikkuväen nauruhermoja kutkutti kohtaus, jossa lieteen nojailevan ukko Pesosen housut alkavat savuta. Sitä, löytääkö pukki lopulta Pesosen tupaan vai ei, saatiin jännittää pitkään. Enteellisen koputuksen vihdoin kajahtaessa Pesosen tuvan ovelta pyrki moni pikku katsoja yleisössä vanhempansa syliin silmät jännityksestä pyöreinä.
Näytelmän kesto – noin 55 minuuttia – on ihanteellinen päiväkoti-ikäisille. Erityiskiitoksen ansaitsee Ylva Edlundin notkea, fyysinen ja ilmeikäs Viiru-kissa.  
Viirun ja Pesosen joulu, Unga Teatern, liput www.lippu.fi. Liput 7–14 e, esitykset 27.12.2013 asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla