Olitte puolisosi kanssa sopineet, että lapsia ei hankita, mutta yhtäkkiä huomaatkin haaveilevasi omasta jälkikasvusta. Kumppanisi ei kuitenkaan edelleenkään halua edes harkita vauvaa ja lapsiperheen elämää. Mikä avuksi?Olitte puolisosi kanssa sopineet, että lapsia ei hankita, mutta yhtäkkiä huomaatkin haaveilevasi omasta jälkikasvusta. Kumppanisi ei kuitenkaan edelleenkään halua edes harkita vauvaa ja lapsiperheen elämää. Mikä avuksi?

Ristiriitatilanteeseen päädytään useimmiten silloin, kun alun perin on yhteisesti sovittu, ettei lasta hankita, mutta toinen muuttaakin mieltään. Joskus toinen puolisoista saattaa myös uskotella itselleen, että toinen tulee muuttamaan mieltään kunhan aikaa kuluu ja tilanne on oikea. Näin ei kuitenkaan välttämättä koskaan käy.

Toiveet lapsien suhteen olisi hyvä puhua selviksi jo heti suhteen alussa. Tällöin kumpikaan ei ala turhaan rakentaa suhdetta, jossa toiveet tulevaisuuden suhteen eivät kohtaa. Usein, varsinkin nuorena aloitetuissa suhteissa, toisen mieli saattaa kuitenkin muuttua ja vauvakuume iskeä. Tai päinvastoin toinen vakuuttuu siitä, ettei tule koskaan haluamaan lapsia, vaikka nuorena ajatus onkin tuntunut mahdolliselta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauva vai parisuhde?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvakuume voi iskeä yhtä hyvin naiseen kuin mieheenkin. Useimmiten kuitenkin nainen alkaa haluta vauvaa ja mies ei. Olipa tilanne kummin päin hyvänsä, asiasta on keskusteltava vakavasti ja perusteltava toiselle, miksi haluaa lapsen tai ei halua.

Jos toinen on vakaasti sitä mieltä, että omat lapset eivät tule koskaan kuulumaan hänen elämäänsä eikä hän missään tapauksessa tule niitä hankkimaan, edessä on vaikea päätös: erota vai jatkaa yhdessä. Lasta haluavan kumppanin on tällöin punnittava kumpi on tärkeämpi, lapsi vai parisuhde.

Tärkeysjärjestystä pohtiessa kannattaa muistaa, että lapsia ei välttämättä saa, vaikka niitä haluaisikin. Olisiko tällöin valmis luopumaan kumppanistaan vain todetakseen, ettei voikaan saada lapsia? Tai löytääkö koskaan sellaista kumppania, jonka kanssa voisi ja haluaisi hankkia lapsia? Parisuhteesta luopuessa on riskinä jäädä kokonaan yksin ilman lasta ja puolisoa.

Toisaalta, jos laittaa parisuhteen vauvan edelle, on mahdollista, että tilanteeseen katkeroituu niin pahasti, että parisuhde loppuu joka tapauksessa. Pahimmassa tapauksessa alkaa jossain vaiheessa vihata puolisoaan, joka on kieltänyt itseltä yhden tärkeimmistä asioista elämässä.

Ehkä kuitenkin…

Jos toinen periaatteessa voisi joskus harkita lapsen hankkimista, mutta ei koe nyt olevansa valmis vanhemmaksi tai tilanne on muuten huono, kannattaa harkita kompromissia. Tällöin voidaan sopia, että lasta aletaan yrittää esimerkiksi vuoden päästä tai kun molemmat ovat valmistuneet.

Ei ole kuitenkaan reilua antaa kumppanin odottaa epätietoisuudessa vuosikausia ja sitten ilmoittaa, ettei sittenkään halua lapsia. Varsinkin naisilla biologinen kello tikittää, ja mitä kauemmin aikaa kuluu, sitä vaikeammaksi lastensaanti muodostuu.

Painostaminen ja uhkailu eivät kuitenkaan ole koskaan hyviä keinoja toisen pään kääntämiseen. Molempien pitää haluta lasta omasta vapaasta tahdostaan.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että harva on valmis vanhemmaksi silloin kun lasta aletaan suunnitella. Vanhemmuuteen kasvetaan vähitellen odotusaikana ja lapsen synnyttyä. Täydellistä hetkeä lapsen hankintaan ei ehkä tule koskaan, eikä elämää muutenkaan voi suunnitella kellontarkasti.

Lue lisää aiheesta:

Familjeliv.se: Min partner vill inte ha barn

Keskustelua aiheesta:

Perhe.fi/keskustelut: Auttakaa, mies ei halua lasta seuraavista syistä

Perhe.fi/keskustelut: Mieheni sanoi eilen että mikäli en halua lapsia hänen kanssaan, avioliittomme on käytännössä ohi

Vauva.fi/keskustelut: Miten taivutella mies vauvaan

Vauva.fi/keskustelut: Mies ei halua lasta

Vauva.fi/keskustelut: Haluan lapsen, mies ei

Sisältö jatkuu mainoksen alla