TILASTOT Vanhojen omakotitalojen hintakehitys on laskussa. Olisiko nyt aika toteuttaa unelmien remppaprojekti?

Vanhojen omakotitalojen hintakehitys on laskussa. Vuoden 2013 toisella neljänneksellä hinnat laskivat pääkaupunkiseudun ulkopuolella 2,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Olisiko nyt aika toteuttaa unelmien remppaprojekti?

Uusi on edelleen kalliimpaa

Uuden ostaminen tai rakentaminen ei ole epävarmasta taloustilanteesta huolimatta halventunut. Pientalotonttien hinnat nousivat vertailujaksolla 0,8 prosenttia edellisvuodesta. Keskimääräinen neliöhinta tontille oli koko maassa 20,7 euroa. Alueelliset vaihtelut ovat toki merkittäviä.

Uusien omakotitalojen hinnat jatkoivat nousuaan (1,8 prosenttia edellisvuoden vertailujaksosta). Edellisen kerran uusien talojen hinnat kääntyivät laskuun vuoden 2009 talouskriisin yhteydessä. 2010 alusta asti hintakehitys on ollut ylöspäin.

Kehä kolmosen ulkopuolella edullisempaa

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli vuoden toisella neljänneksellä 1461 euroa, eli 2,4 prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan edellisvuonna.

Vanhoissa kerros- ja rivitaloasunnoissa kehitys oli päinvastainen: niiden hinta kallistui keskimäärin 1,0 prosenttia. Vuoden 2012 vastaavaan ajankohtaan verrattuna nousua oli jo 2,1 prosenttia, eli asunnonomistajien varallisuus on keskimääräisesti karttunut.

Pääkaupunkiseudulla talojenkin hinnat jatkoivat kasvuaan viime vuoden vertailujaksoon nähden. Keskimääräinen hinta oli 3047 euroa neliöltä.

Lähde: Tilastokeskus