Facebook otetaan esiin käräjillä.

Peräti joka viidennessä amerikkalaisessa avioerossa viitataan yhteisöpalvelu Facebookiin, uutisoi Texasin pääkaupungissa ilmestyvä Austin American-Statesman tänä keväänä. Lehti viittaa brittiläisen lakifirman Divorce-Onlinen tekemään tutkimukseen.

Tutkimuksen mukaan tyypillisimpiä ovat sopimattomat seksuaalissävytteiset Facebook-keskustelut. Myös hairahduksia tulee paljastettua yhteisöpalvelun sivuilla.

”Useat asiakkaani ovat saaneet tietää suhteista Facebookin ja MySpacen välityksellä”, sanoi asianajaja Amanda Andrae Statesmanissa.

Facebook avioeroasianajajien apuna

Riitaisissa avioeroissa on nykyään tapana penkoa vastapuolen virtuaalielämä perinpohjin. Time-lehdessä haastateltu asianajajatoimiston edustaja kertoo, että osapuolten henkilökohtainen informaatio erilaisissa sosiaalisissa medioissa käydään nykyään aina läpi avioerotapauksissa. Facebookin lisäksi hyödyllistä tietoa voi löytyä myös esimerkiksi MySpacesta, LinkedInistä ja Twitteristä.

Eräässäkin tapauksessa perheen vanhemmilla oli kiistaa huoltajuudesta ja perheenäidin alkoholiongelmasta. Nainen vakuutti oikeudessa lopettaneensa juomisen, mutta netistä löytyi tuoreita valokuvia hänestä nauttimassa alkoholia.

Harhainen käsitys yksityisyydestä

Ihmiset eivät useinkaan tajua, miten laajalle joukolle Facebookissa julkaistut kommentit näkyvät. Lukijoina voivat olla muun muassa kaverien kaverit. Tietämättömyys kostautuu oikeudessa.

”Tyypillisesti ihmiset kertoilevat villeistä öistä tai tyttö- tai poikaystävistä, ja näistä merkinnöistä tulee todisteita jutussa”, toteaa toinen asianajaja Christi Trusler.

Myös väärinymmärrykset ovat tavallisia. Netissä kevyesti julkaistu vitsi voi saada vastaanottajan päässä uuden merkityksen ja nousta sopuisan eron esteeksi. Toisaalta Facebook voi itsessään houkutella uskottomuuteen esimerkiksi ex-kumppanin kanssa.

Statesmanin haastattelemat asiantuntijat kehottavatkin osapuolia pysymään poissa Facebookista avioeroprosessin ajan.

Lue lisää:
Vauva.fi/keskustelut: Minne otan yhteyttä kun haluan avioeron?
Vauva.fi/keskustelut: Minä saamaton nynny en saa avioeroa aikaiseksi
Vauva.fi/keskustelut: Miten ihmeessä tästä selviää? Avioero ja pienet lapset
Erovanhempien nettiyhteisö Eroperhe.net