Euroopan huvipuistoista löytyy vaikka mitä huimaa.

Euroopan eri huvipuistoista löytyy vaikka mitä huimaa.

Itävalta
Belgia
Tanska
Suomi

Ranska
Saksa
Italia
Hollanti

Norja
Ruotsi
Sveitsi
Englanti

Itävälta

Wave, Vesipuisto

 • Maaliskuussa 2010 avatun Tirolin suurimman vesipuiston Waven uutuus on L2, joka on maailman ensimmäinen kaksoissilmukan tekevä vesiliukumäki. Raketin lailla starttaava liuku jatkaa 25 metrin vapaapudotuksella ennen kiihtymistään huippuvauhtiinsa (peräti 65 km/h!), jonka ansiosta kyyti vie läpi kahden silmukan. Kokemuksen kuvaavat useat videokamerat useasta eri kulmasta, ja liukuja voi halutessaan ladata itselleen ajosta koostetun videon.

Belgia

Plopsa Coo

 • Plopsa Coo avaa kauden valtavalla tuolikarusellilla nimeltä Mega Mindy Flyer. Se nostaa kyydissä olijat 65 metrin korkeuteen nauttimaan Coon vesiputousten silmiähivelevästä näkymästä.


Plopsaland De Panne

 • Kylää muistuttavan rakennuksen sisällä voi seilata läpi ihastuttavan Plop’s Woods -metsän, missä sadat menninkäiset touhuavat aamusta iltaan. Viime vuonna huipputuloksen tehnyt Plopsaland De Panne juhlii tänä vuonna 10-vuotista taivaltaan.

Tanska

Djurs Sommerland

 • Djurs Sommerlandin uutuus on The Sable - koko perheelle kohdistettu vapaapudotustorni. Uutuus sijaitsee The Pirate -vuoristoradan vieressä, joka on äänestetty yhdeksi maailman parhaista teräsrakenteisista vuoristoradoista.

Legoland (Billund)

 • Legolandin uusin laite on interaktiivinen The Temple. Valtavan arkeologisen kaivauksen sisältä löytyvä The Temple on muinainen egyptiläinen rakennelma, johon rohkeat lapset perheineen lähtevät aarrejahtiin erityisesti rakennettujen vaunujen kyyditseminä. Matkan varrella koetaan maanjäristyksiä, ryöväreitä ja eläviä muumioita, ja vain parhaimmat tarkka-ampujat nousevat parhaille pisteille.

Fårup Sommerland

 • Moni lapsi haaveilee ryömimisestä ketunkoloon nähdäkseen, miten eläin oikeasti elää. Kesäkaudelle 2010 Fårup Sommerland on avannut ketun pesän. The Foxhole on sokkelo, jossa tuntee olevansa kuin oikea kettu. Nykyteknologia testaa vierailijan aisteja, ja mukana on myös klassisia temppuja vanhoista huvipuistojen hupitaloista.


Tivoli Gardens

 • Tänä vuonna Tivoli Gardensin uutuus on Petzi World - interaktiivinen leikkikenttä, joka sisältää 40 aktiviteettia. Petzi ja ystävänsä Pelle, Pingo, Old Salt ja Mary-laiva kutsuvat perheet 1300 neliömetrin leikkimaailmaan, josta löytyy myös pannukakkuravintola ja maailman ensimmäinen Petzi-huvittelulaite.

Suomi

Linnanmäki

 • Linnanmäen kesän uutuuslaite on pienet lentäjänalut mukaansa tempaava Pilotti. Huvipuisto on laajentunut entisestään ja uutuusalueelle Plutoon on koottu erityisesti perheen pienimpien suosikkeja. Myös useita iättömiä suosikkeja on tuunattu uuteen uskoon. Lonkeroitaan vinhaa vauhtia pyörittävä Mustekala on muuttanut Plutoon, kun sen paikalle Vuoristoradan kupeeseen nousee huikea uutuusrata kesällä 2011.


Särkänniemi

 • Kesän 2010 uutuus Särkänniemessä on moottoripyörävuoristorata MotoGee. Aitoa moottoripyöräilyn tunnelmaa tarjoava MotoGee kiihdyttää alle kahdessa sekunnissa pyörät 65 km/h vauhtiin. Rata kohoaa 13 metrin korkeuteen, ja mukana on aitoa moottoripyörärataa simuloivia kurveja ja mutkia ennen kuin maalisuora häämöttää.

Ranska

Futuroscope

 • 2010 Futuroscope tarjoaa kävijöilleen uudenlaisen maailmankuvan ja syväluotauksen tulevaisuuteen kuvateknologian avulla. Arthur, Luc Bessonin 4D-seikkailu, vie katsojat Minimoiden mielikuvitusmaailmaan. 3D-mallinnus, IMAX 3D -laajakuva, liikesimulaattori ja fyysiset teatteriefektit takaavat katsojille jännittävän ja vauhdikkaan vuoristorata-ajelun Minimoiden maailmassa.


Marineland

 • 40-vuotista taivaltaan juhlistava Marineland toivottaa tervetulleiksi nuoret jääkarhut Flocken ja Raspoutinen uudessa 2500 neliön näyttelyaltaassaan. 3,8 miljoonan euron elinympäristö simuloi tundraa kivineen, istutuksineen, vesiputouksineen ja kahden lumesta tehdyn luolan kera. Uusi Shark River -nähtävyys Aquasplash-vesipuistossa päästää kävijät kasvotusten haiden kanssa! Marineland juhlii syntymäpäiviään läpi vuoden uusilla esityksillä ja iltatapahtumilla joka lauantai.


Walt Disney Studios

 • Kun kolmas Toy Story -elokuva julkaistaan, teemapuisto avaa Toy Story Playland -ulkoilmaosion. Ylisuurten huvilaitteiden ja valokuvamahdollisuuksien kautta kävijä voi kokea, miltä tuntuu kutistua lelun kokoiseksi. Laitevalikoimasta löytyy muun muassa U:n muotoista rataa pitkin matkustajat lennättävä sukkulavuoristorata, sekä laskuvarjotyylinen luisu, jonka avulla kävijät pääsevät osaksi “harjoitusohjelmaa” liukuessaan alas 25-metrisestä tornista.

Saksa

Europa Park

 • “Laiva ohoi!” Kun alukset lähtevät pienestä islantilaisesta kalastussatamasta ja suuntaavat avomerelle, matkustajat ottavat asemat vesikanuunojen takana ja aloittavat virkistävän taistelun.  Uusi interaktiivinen Whale Adventures - Splash Tours -kokemus takaa jännityksen Saksan suurimmassa teemapuistossa.


Hannover Zoo

 • Suosittu eläintarha avaa tänä vuonna kaksi uutta aluetta: Australian Outbackin, josta löytyy punakenguruita, emuja, vallabeja ja vompatteja sekä Yukon Bayn, jossa voi kokea erämään kauneuden, kullanhuuhdonnan romantiikkaa ja jäisen Yukonin. Hannover Zoon kaikkien aikojen suurimman investoinnin vaatinut uudistus asettaa kävijät kasvotusten villien susien kanssa, ja vedenalainen osio paljastaa ainutlaatuisen näkymän hylkeiden, pingviinien ja jääkarhujen maailmaan.

Hansa Park

 • Curse of Novgorod tuo vuoristoratojen ystäville ennennäkemättömän kokemuksen, kun sekä sisä- että ulkopuolelta vahvasti teemoitettu rata tarjoaa maailman jyrkimmän syöksyn pimeyteen. 

Heide Park

 • Heide Park avaa uuden alueen Bucht der Totenkopfpiraten (Pääkallomerirosvojen lahti), josta löytyy uusi interaktiivinen vesilaite koko perheelle. ToPiLauLa-Schlacht on  170 m pitkä venerata, jossa kyydissäolijat ampuvat vesipistooleilla erilaisia maaleja sekä toisten veneiden matkustajia. Uusi energinen merirosvo-show Das Gold von Port Royal viihdyttää kävijöitä uskomattomilla stunt-tempuilla.


Movie Park

 • Movie Park esittää 2010 kaudella kolme uutta Hollywood-showta. Uusi Movie Switch vie katsojat musiikkimatkalle kauneimpiin elokuvateemoihin. Saluunassa vieraat kokevat Wild West Showdown -esityksen, kun revolverisankarit ja pioneerit yrittävät laulaen ja tanssien voittaa suloisen Lorettan suosion. Kolmantena Studio 7 Amfiteatteri villiintyy, kun todelliset supersankarit taistelevat jännittävässä live-toimintashowssa pahaa vastaan. Show sisältää mahtavia stuntteja ja sensaatiomaisia erikoistehosteita.

Phantasialand

 • Viisi uutta lasten laitetta ja uusi show 7-the return of the magic takaavat hauskuutta ja jännitystä Phantasialandissa tänä vuonna. Uuden shown päätähtenä esiintyy illusionisti Jan Rouven, ensimmäinen saksalainen, joka on voittanut kansainvälisen taikuriyhdistyksen The International Magician's Society in New Yorkin  ‘Entertainer of the year’ tittelin. Rouven yhdistää draamaa ja taikuutta visuaalisesti vaikuttavassa tuotoksessaan ja vie katsojat uskomattomalle matkalle läpi ajan ja paikan.


Ravensburger Spieleland

 • 13. kauttaan viettävässä Ravensburger Spielelandissa on monta uutuutta. Ykistyiskohtaisesti teemoitetut sähköllä toimivat hevoset kuljettavat ratsastajiaan mutkaista tietä pitkin, ja uudet hauskat liu’ut eivät ole pelkureille; seitsenkaistainen liukukompleksi tunneleineen, aaltoineen ja vapaine pudotuksineen avautuu Explorers -alueelle yhteistyössä Pfänderbahnin kanssa.

Ring°Werk

 • Maailman nopein vuoristorata avautuu tänä kesänä Nürburgringissa. Uusi laite takaa kävijöille elämänsä kyydin, kun vaunu starttaa Grand Prix -raiteelta kiihdyttäen 217 km/h alle 2,5 sekunnissa.  Luvassa on siis kaksi kertaa nopeampi kiihdytys kuin Formula 1 -autoissa!

Italia

Etnaland

 • Uusi, Italian korkein vesilaite kastelee kyydittävät Sicilian-puistossa. 20 matkustajaa kyyditsevät veneet kulkevat läpi pimeiden viidakkoluolien ennen pystysuoraa nousua 26 metrin korkeuteen. Sen jälkeen veneet syöksyvät alas 45 asteen kulmassa aiheuttaen pärskeet, joista yksikään kyydissäolija ei selviä kuivana.


Hollanti

Efteling

 • Efteling, joka viime vuodesta lähtien on ollut avoinna ympäri vuoden, avasi hiljattain uuden Efteling Village Bosrijk
  -lomapuiston. Puistossa on 203 lomamökkiä ja -asuntoa, jotka on kaikki sijoitettu satumetsän siimekseen. Joris en de Draak (George and the Dragon) on puiston uusi kaksiraiteinen puinen vuoristorata.

Toverland

 • Heinäkuussa 2010 Toverland avaa uuden spektaakkelimaisen laitteen nimeltä Scorpios. Tämä keinuva laiva on sijoitettu aitoon satamaan ja nostaa kyydittävät 15 metrin korkeuteen. Scorpiosin vieressä on toinen uusi laite hevosrata, jossa pienet lapset pääsevät ratsastamaan kreikkalaisella hevosella pitkin hiekkadyynejä ja vanhoja siltoja.


Plopsa Indoor

 • Plop the Gnome, Samson & Gert, Pete the Pirate ja Bumba toivottavat vieraat tervetulleiksi ensimmäiseen hollantilaiseen teemapuistoon, Plopsa Indoor Coevordeniin. Puisto yhdistää Studio 100:n taianomaiset hahmot sekä hauskat räätälöidyt laitteet lapsille. Kahden jalkapallokentän kokoiselta alueelta löytyy 20 laitetta henkeäsalpaavassa maisemassa.


Norja

Dyreparken

 • Kristiansand avaa 25. kesäkuuta uuden valtavan koko perheelle suunnatun vesipuiston, Badelandetin. Alue on täynnä uima-altaita, veisliukumäkiä, jokia, porealtaita, aaltoaltaita, aktiviteettialtaita, pyörrealtaita ja paljon muuta. Sekä sisä- että ulkotiloissa toimivasta puistosta löytyy varmasti jotain jokaiselle!


Tusenfryd

 • Tusenfrydin uutuus on Nightmare,  teräväpiirtokuvalla varustettu interaktiivinen 3D-kauhuelokuva heijastettuna kahdelle suurelle kankaalle. Karmivat animaatiot, nopeasti kääntyvät jalustat, tuuli, vesi, savu, monikanavaiset äänet ja erityistehosteet takaavat revolverein aseistetuille katsojille ennennäkemättömän mahdollisuuden osallistua tarinaan ja nähdä oman panoksensa mukana elokuvassa.

Ruotsi

Gröna Lund

 • Yksi Ruotsin johtavista huvipuistoista lupaa tänä kesänä suuria jännityksen väristyksiä pienille vierailleen.  Uusi lasten vuoristorata Tuff-Tuff Tåget (Choo-Choo Train) tarjoaa monelle varmasti enimmäisen vuoristoratakyydin, koska junaan ei ole pituusrajoituksia. Huvipuistosta löytyy nyt kaikkiaan kuusi vuoristorataa.

Liseberg

 • Liseberg esittelee tänä kesänä laitteita erityisesti nuorten kävijöiden mieleen. Uutuudet sisältävät lentävät elefantit, törmäilyautot ja ponikarusellin. 3D-elokuvateatterissa pyörii uusi elokuva Sammy’s Adventures. Vuoden suurin uutinen on kuitenkin Quick Pass -järjestelmä, jonka ansiosta vieraat voivat varata laiteajoja etukäteen ja välttyä jonottamiselta. Liseberg on Ruotsin ensimmäinen huvipuisto, jolla on kyseinen järjestelmä käytössään.

Sveitsi

Aquaparc

 • Sveitsin ensimmäinen silmukan tekevä vesiliukumäki avautuu tänä kesänä erityisominaisuuksin. Liukuja asettuu lasiseen koppiin ennen läpinäkyvän portin aukeamista. 65 km tuntivauhdilla ja kolmen geen voimalla silmukkaan syöksyvää liukujaa odottavat vielä monenlaiset yllätykset ennen lopullista pärskähdystä altaaseen.

Englanti

Alton Towers

 • Tänä vuonna Alton Towers -huvipuistossa avautuva TH13TEEN on maailman ensimmäinen vapaan pudotus-osuuden sisältävä vuoristorata. TH13TEEN vie kyytiläiset läpi pimeän metsän, jossa taistellaan puita vastaan sarjalla tiukkoja käännöksiä, sukeltaen lopulta tyhjyyteen.

Chessington World of Adventures

 • Chessington World of Adventuresin uutuus Wild Asia johdattaa kävijät muinaiseen ja myyttiseen Aasiaan. Keskellä Surreytä seikkaillaan kuningaskunnan murentuneissa temppeleissä ja muinaisissa raunioissa. Aukio keskellä viidakkoa kutsuu seikkailijat KOBRAn kyytiin, joka kieppuu läpi ilman 90 metrin mittaisella radalla lähes 70 km tuntivauhtia. Syvemmällä viidakon uumenissa nuoret matkailijat pääsevät viidakkobussin pomppuiseen kyyttiin, kokeilevat onneaan Tuk Tuk Turmoil Dodgems -autojen kyydissä, ja villiintyvät Temple of Mayhem -temppelissä. Uuden Lorikeet Lagoon -lintutalon läpi kulkiessaan voi kuulla 70 sateenkaaripapukaijan laulun.


Thorpe Park

 • Viime vuonna julkaistun uuden laitteen, SAWn, seuraksi Thorpe Park lisää tänä vuonna kauhukertoimia avaamalla uuden sokkelon, SAW Alive. Sisälle uskaltautuvat saavat venyttää sekä psyykkiset että fyysiset hermonsa äärimmilleen navigoidessaan läpi kuuden eri ansan, jotka sisältävät kaikki karmeimmat kidutuskuvaukset kuudesta SAW-elokuvasta.

Lähde: Kansainvälinen huvipuistojärjestö IAAPA.

Lue myös: Menossa Legolandiin? ja Lapsi lentokoneessa.