Syksyistä pimeyttä ei helpota se, että kotona on liian vähän valaisimia.

Tähän vuodenaikaan huomaa, miten pimeää meillä suomalaisilla onkaan kodeissamme. On oikeastaan ihme, ettei täällä pohjolassa valaistukseen ole panostettu samalla pieteetillä kuin vaikkapa eristykseen ja lämmitykseen. Ajat alkavat muuttua – mutta kodit eivät niinkään nopeasti. Uusien kotien rakentajia jo kehotetaan budjetoimaan valaistukseen yhtä paljon kuin keittiöön, mutta entäs me muut?

Emme varmaan ole ainoita, joiden koti on rakennettu tai remontoitu ennen kuin epäsuorasta valaistuksesta tuli päivän sana. Valaistusratkaisujen muuttaminen on kallista puuhaa, ja pienissäkin muutoksissa paikalle tarvitaan lähes aina sähkömies. Virheliikkeitä tulee tehtyä helposti, sillä kaupoissa on aika vaikeaa arvioida, miten paljon joku valaisin tai polttimo oikeastaan tuo kotiin valoa. Ja jos katossa on vaikkapa 30 spottivalaisinta, hutiostokset käyvät pahasti kukkarolle.

Olisi kuitenkin kiva saada kotiin vähän lisää valoa ja tehdä se nimenomaan epäsuorasti. Siksi soitinkin luottopaikkaani Highlight Valaistukseen ja kyselin neuvoa. Halusin löytää kotiin ratkaisuja, joihin ei tarvittaisi suurta sähköremonttia ja seinien ja kattojen aukirepimistä, eikä mielellään edes sähkömiestä.

Vaikeaahan se tietysti on, epäsuorassa valaistuksessa kun on kyse täysin erilaisesta ajattelutavasta kuin mitä suomalaiskodeissa on enimmäkseen tehty. Siinä valonlähteen on tarkoitus olla piilossa ja valon kohdentua jostain epäsuorasti – yleensä katosta tai seinästä. Yksittäisten valaisimien sijaan kannattaisi suosia esimerkiksi koko seinän levyisiä valaistuskeinoja, kuten valolistan takana olevia led-nauhoja.

Led-nauhaa meiltä löytyykin jo makuuhuoneen kaappien päältä. Tosin tämä ratkaisu otettiin jo remontinaikaisten sähkötöiden yhteydessä huomioon.

Mutta makuuhuoneen lukuvalot ovat meillä aika vähällä käytöllä. Ne voisi jopa korvata valaisimilla, jotka heittäisivät epäsuoraa valoa ylös ja alas.

Nämä Oligon valaisimet voisivat toimia hyvin. 

Myös käytävään, peilin kummallekin puolelle, epäsuoraa valoa tuovat seinävalaisimet olisivat passelit. Erityisesti tuo ensimmäisen kuvan Ticket-valaisin, joka kannattaisi asentaa noin 30–40 sentin etäisyydelle katosta, sopisi sinne. Tosin käytävälläkään ei selvittäisi ilman sähkömiestä, sillä nuo valaisimet ovat kiinteästi asennettavia, mutta kaikkia seiniä ei sentään tarvitsisi repiä auki.

Olohuoneessa sen sijaan pärjäisi ilman sähkötöitä, jos epäsuoran valaistuksen hoitaisi jalkalampun avulla. 

FontanaArten valikoimista löytyy valaisin, jossa on tarpeeksi tehokas polttimo valaisemaan katon. Designkin on mieleinen, mutta tällä kaunokaisella on hieman suolainen hinta, 1600–3200 euroa. Ideaa voisi kuitenkin soveltaa muillakin valaisimilla.

Lapset muuten osaavat sanoittaa asioita yllättävän hyvin. Lastenhuoneessamme on kiva ja tunnelmallinen talovalo, mutta sen sisällä on hehkulamppu, jonka voi nähdä ikkunoiden välistä. Tyttäreni pyytää aina välillä sammuttamaan valaisimen, koska se “ampuu häntä silmiin”. Niinpä, siksi epäsuora valo onkin niin miellyttävää.