Olivia_17 on Taulon alkuperäisidea, ja hän on pelin käsikirjoittaja, ohjaaja ja sisältövastaava. Kuva Jussi Nahkuri.
Olivia_17 on Taulon alkuperäisidea, ja hän on pelin käsikirjoittaja, ohjaaja ja sisältövastaava. Kuva Jussi Nahkuri.

Supersuosittu peli sukeltaa teinitubettajien maailmaan vuonna 2017.

Käsikirjoittaja Emma Taulo on tainnut tehdä lähes skamit tytöille suunnatulla mobiilipelillä Olivia_17. Peli on tavoittanut teinit aiheella, joka ei alkuun vaikuta aiheena teinimagneetilta: Suomen historialla!

13–15-vuotiaille tytöille suunnattu peli vie pelaajan tyttöjen maailmaan, mutta upottaa samalla tiukasti historiaan, Suomen tapahtumiin vuonna 1917. Olivia_17 on Taulon alkuperäisidea. Hän on pelin ohjaaja ja sisältövastaava, ja on käsikirjoittanut pelin lisäksi siihen liittyvän aikuisille suunnatun tv-sarjan Seitsemäntoista. Taulon kanssa peliä on ollut tekemässä kymmenhenkinen tiimi.

Taulolle on tärkeää, että historia näyttäytyy pelissä kiinnostavana ja elävänä, koska tyttöjen arjen historiasta on tehty hyvin vähän taidetta tai viihdettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pääteemana ystävyys ja ystävyystaidot

Pelin päähenkilö on tubettaja Olivia (niin, tubettaja vuonna 1917!), ja sen pääteemaksi nousee tyttöjen välinen ystävyys, luottamus ja anteeksiantaminen. Myös pelaaja pääsee testaamaan ystävyystaitojaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Päähenkilö on tyttö, joka toimii ja tekee asioita omana itsenään, kipuilee itsenäistymisen kanssa.”

– Halusin pelin päähenkilöksi aktiivisia tyttöjä, joita ei ensisijaisesti määritellä jonkun miespuolisen henkilön kautta. Vaikka peli perustuukin kolmiodraamaan kahden tytön ja yhden pojan välille, Olivia on tyttö, joka toimii ja tekee asioita omana itsenään, kipuilee itsenäistymisen kanssa. 

Peliä on ollut Taulon mukana kehittämässä ja testaamassa noin 200 nuoren porukka, josta kolme neljäsosaa oli tyttöjä.

– Sain kuulla ja kuunnella nuoria, tehdä heidän ehdoillaan ja heidänlaistaan sisältöä. Hitin tekeminen historiakertomuksesta teineille kuulostaa mahdottomalta, mutta kuuntelemalla näitä nuoria se onnistui.

Peli tekee teinityttöjen maailmaa tutuksi

Yhteistyö nuorten kanssa oli Taulolle tavattoman tärkeää. Palautteen ja markkinoinnin toimivuuden perusteella peli on tavoittanut myös pojat.

–  Se että tekee tytöille sisältöjä, ei sulje poikia pois.

Taulo kertoo, että pojat antavat pelistä palautetta: Hei, mun tyttöystävä puhuu näitä samoja juttuja, nyt mä ymmärrän. Silloin hänestä tuntuu, että tekijät ovat päässeet yhteen tavoitteistaan: tuoda teinityttöyttä tutummaksi muille ikä- ja sukupuoliryhmille.

Olivia_17 on interaktiivisen sisällön ja pelin välimuoto – jotain, mikä on uutta Suomessa. Sitä pelataan ylenensä kännykällä tai tabletilla, mutta se toimii myös pöytäkoneella.

Pelissä on alku ja loppu, ja yksi pelikierros kestää noin 20–30 minuuttia. Toki monet tytöt pelaavat kierroksen uudestaan tehden pelin sisällä erilaisia valintoja, mutta ”päättymätön” peli ei ole. Eli vanhemmat voivat rauhoittua – koko ruutuaika ei tähän vierähdä!

Mobiilipeliin liittyy myös televisiosarja, kaksijuoninen nimeltä Seitsemäntoista, joka löytyy Yle Areenasta. Pelin Olivian tarinaa kuljetetaan sarjan toisena juonena. Toinen juoni on poliittinen draama jonka päähenkilö on Oskari Tokoi, joka yrittää viedä Suomea kohti itsenäisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla