Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Revi siitä huumoria ja kahdeksan muuta toimivaa ideaa.

1. Oikea ajoitus

Emootioiden hallintaa ja tunneilmaisua voi opetella jo pienen lapsen kanssa, mutta sen hetki ei ole silloin, kun lapsi on raivon vallassa. Odota rauhallista hetkeä.

2. Revi siitä huumoria

Pienenkin lapsen kanssa voi löytää tilanteesta huumoria. Lapsi voi vaikka leikkiä sitä villipetoa, joka hänen sisäänsä kiukkukohtauksen aikana menee. Hän voi matkia, miten villipeto ääntelee ja miten se elehtii, ja hahmolle voi antaa nimen.

3. Tee siitä taidetta

Isomman lapsen kanssa voi piirtää kiukkupedon, muovailla sen muovailuvahasta tai kirjoittaa siitä yhdessä vanhemman kanssa tarinan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasta saattaa ärsyttää, että vanhempi juttelee toisen aikuisen kanssa tai näpyttää kännykkää.

4. Lue kiukkukirjoja

Kirjastosta kannattaa kysyä vinkkejä kirjoista, jotka opettavat käsittelemään tunteita. Väestöliiton verkkosivuilta on ladattavissa ilmainen Kiukkukirja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Huomaa ja kuuntele

Joskus lapsi kiukuttelee siksi, että hän haluaa vanhemman sataprosenttisen huomion. Häntä saattaa esimerkiksi ärsyttää, että vanhempi juttelee toisen aikuisen kanssa tai näpyttää kännykkää.

6. Kehu aina kun voit

Ettei uhmasta tulisi tapa hakea huomiota, yritä antaa lapselle kehuja, kannustusta ja positiivista huomiota silloin, kun hän ei kiukuttele.

7. Anna aikaasi

Lapsi kaipaa myös keskeytyksetöntä, kahdenkeskistä aikaa kummankin vanhemman kanssa erikseen. Kahdenkeskinen aika on erityisen arvokasta silloin, jos uhman on tuonut pintaan tuore pikkusisarus. Lapsen hankala käytös voi silloin olla hätää siitä, huomataanko hänet ja rakastetaanko häntä yhtä paljon kuin ennenkin.

Kiinnitä huomiota lapsen hyviin puoliin.

8. Älä leimaa lasta hankalaksi

Voimakas uhma liittyy usein temperamenttiin: yhden uhma on kuin luonnonmullistus, kun toiselta koko kehitysvaihe menee ohi parilla kiukunpuuskalla. Aktiivista ja voimakkaasti tuntevaa lasta ei silti pidä arvottaa temperamentiltaan ”hankalaksi” tai ”vaikeaksi”, ettei hän tunne olevansa luonteeltaan vääränlainen. Älä kommentoi lapsen temperamenttipiirteitä ivaavasti, äläkä moitiskele puolisoasi piirteistä, jotka lapsi on häneltä perinyt, edes huumorin varjolla.

9. Näe hyvä lapsessa

Kiinnitä huomiota lapsen hyviin puoliin. Nopeasti syttyvää lasta voi kehua esimerkiksi rivakkuudesta: Vau, miten nopeasti sait lelut järjestettyä huoneesi lattialta! Aggressio on tunne, ei teko. Se on myös eteenpäin vievä voima, ei vain haitta.

Mikä kaikki vaikuttaa uhman alkamisikään ja voimakkuuteen? Lue koko juttu Vauvasta 2/2019, Digilehdet.fistä tai tähtiartikkelina tästä linkistä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla