400:N HAASTEEN TAUSTAA

Perheessämme on kolmekymppiset vanhemmat sekä 2- ja 4-vuotiaat pojat. Lisäksi kolmas poikamme syntyy loppuvuodesta. Lapsemme ovat perusterveitä, ja toivon, etteivät he sairastuisi vakavasti ainakaan ennen vuotta 2018, jolloin uusi lastensairaala on toiminnassa.

Harrastan kuntourheilua eli treenaan säännöllisesti kestävyysurheilua voimaharjoittelun jäätyä vuosien varrella vähemmälle. Toisinaan haastan itseni jonkin isomman tavoitteen muodossa; kolme vuotta sitten pyöräilin Ouluun alle 27 tunnissa, mikä herätti kiinnostusta tuttavien piirissä. Yksipuolisuuden takia päätin, että suoritus jäisi viimeiseksi…

Kuitenkin heinäkuussa 2012 hahmottelin uutta projektia lukemani The Ultra Marathon Man -kirjan innoittamana. Halusin kehitellä urheilullisesti vaativan suorituksen, joka kiinnostaisi ihmisiä ja mahdollistaisi hyväntekeväisyyden yhdistämisen projektiin. Olin jo tuolloin vuosia harrastanut pyöräilyä ja juoksun määrä oli noussut tasaisesti ja vuoden 2012 heinäkuussa juoksin ensimmäisen maratonini Helsingissä. Melonta tuli mukaan kuvioon, kun päätin saavuttaa vaativan melontatavoitteen tulevassa koitoksessa. Kolmen illan opetuksen jälkeen hallitsin lajin perusteet ja aloin itsenäisen harjoittelun.

HAASTEEN SUUNNITTELU

400:n haasteen hahmottelussa määritin kaikista kolmesta osalajista ultramatkat ja sain ne sijoitettua toimivaksi kokonaisuudeksi kartalle. Melontamatka, joka kulki Lohjanjärvi-Hiidenvesi sisävesialueella, muodostui 55 kilometrin pituiseksi. Pyöräreitin pituudeksi asetin 300 kilometriä ja lähtöpisteeksi kotimme Vantaalla. Reitti kulki isompia teitä pitkin Uudellamaalla ohittaen paikkoja kuten Tuusula, Riihimäki ja Salo. Viimeiseksi sopi haasteen hengessä vaativin eli 50 kilometrin juoksuosuus, joka kulki Vihdistä Veikkolan kautta kotiimme Pähkinärinteeseen. Haasteen kokonaisaikatavoitteeksi asetin 30 tuntia.

Täydensin treenikirjastoani ja aloin perehtyä muun muassa triathlonvalmennus- ja melontaoppaisiin. Kolmen ultramatkan yhdistelmä hirvitti välillä, mutta vanhojen treenipäiväkirjojeni lueskelu vakuutti suorituksen olevan mahdollinen. En ollut vielä nostanut treenimärää tasolle, jota esimerkiksi täyden matkan triathlon vaatii, mutta pohjia oli luotu jo vuosia.

Kirjoittaja on Tuomas Pelkonen, joka päätti osallistua talkoisiin omalla haasteellisella urheilusuorituksellaan elokuun 5. ja 6. päivänä. Miten miehen kävi? Jatkoa luvassa maanantaina 23.9...