Sivut

Kommentit (23)

Vierailija

Nykyisin onnellisesti äiti mutta takana 5 vuoden lapsettomuus ja yrittäminen keskenmenoineen ja kyllä, voin sanoa olleeni jossain välissä katkera joka ikisestä raskaudesta olipa vauva tulossa miten läheiselle ihmiselle tahansa. Lopetin yhteydenpidon jopa siskooni kun kuulin hänen odottavan vauvaa, tämä oli vaihe joka minun oli käytävä läpi. Ajan kanssa opin hyväksymään tulevan vauvan ja sitten kun pieni tuli maailmaan, vauvanhoito olikin ikään kuin jonkinlaista terapiaa, mutta avainsana on aika! On hyvä juttu, että ystävälle on kerrottu tulevasta vauvasta, pahinta olisi jättää kertomatta sen pelossa että toinen suuttuu. Minä uskon vilpittömästi että ystävyys säilyy, iloitse vauvasta! Se ei ole ystävältäsi pois.

Vierailija

Ystävälle pitää antaa aikaa ja tilaa. Hän suree edelleen menetettyä lasta, ja minusta on kohtuutonta vaatia häntä iloitsemaan toisen puolesta silloin, kun siihen ei yksinkertaisesti vain kykene, vaikka kuinka haluaisi. Vika ei ole "Elsassa", eikä vika ole myöskään tässä keskenmenosta toipuvassa henkilössä, vika ei ole kenessäkään. Vika on voimavarojen puutteessa ja haavoissa, joiden paraneminen vie aikaa.

Ketään ei voi myöskään pakottaa jatkamaan ystävyyttä. Joskus ystävyyssuhteet katkeavat, aivan kuten muutkin ihmissuhteet. "Elsan" pitäisi minun mielestäni keskittyä nyt itseensä ja vauvaansa ja iloita raskaudestaan perheensä ja muiden ystäviensä kanssa. Tämä "kadotettu" ystävä ottaa yhteyttä ja kertoo tunteistaan sitten ja mikäli hän sitä joskus haluaa. Ystävyyden syvyys punnitaan vasta sitten, kun tuo yhteydenotto on tehty - tai jätetty tekemättä.

Vierailija

Anna ystäväsi olla rauhasssa. Myös minä otin paljon etäisyyttä perheellisiin. On vain liian kipeää seurata vierestä toisten onnea. Helpompi olla tekemisissä toisten aikuisten kanssa. Kunnioita ystävääsi äläkä painosta. Hän ottaa itse yhteyttä jos haluaa olla kanssasi tekemisissä. Itse en vietä edelleenkään aikaa perheellisten kanssa, vaikka lapsettomuutta takana kohta 7v. ja lapsettomaksi jäin. Kerran vuodessa käyn kylässä yhden perheellisen ystävän luona. Muutoin yhteyttä pidämme puhelimitse.

Tavallinen tarina

Kirjoittajan täytyy hyväksyä se, että ystävyys saattaa olla katkolla, kun vaikeita tunteita liittyy asiaan. Tarina kuulostaa hyvin tavanomaiselta tilanteelta ja lapsettomuuden kokemus on raastava tunne, jolloin jokainen tuleva uutinen perheenlisäyksistä on myrkkyä. Elsan ystävä varmasti on iloinen kavereiden vauvojen saannista, niin iloinen, kuin kykenee olemaan oman surunsa rinnalla. On luonnollista välttää tilanteita, jotka aiheuttavat enemmän surua ja ahdistusta. Aika auttaa, jos auttaa, mutta Elsan tulisi hyväksyä tilanne. Jotkut ystävyyssuhteet kestävät ajasta toiseen ja toiset katkeavat ehkä syntyen myöhemmin taas uudelleen. Vauvan saaminen yleensä yhdistää ihmisiä, jotka ovat samassa tilanteessa.

Vierailija

Itsellä ollut myös keskenmenoja ja tunsin lievää katkeruutta erityisesti ystävääni kohtaan, joka tuli raskaaksi vahingossa. Kytisin hetken omissa liemissäni ennen kun sisuunnuin ja otin puhelimen kauniiseen käteen ja onnittelin. Ystävästäsi tuntuu pahalta. Mutta se ei mitenkään ole syysi! Voit lähettää hänelle vaikka viestin, jossa toivot hänelle kaikkea hyvää ja toivot että hän jaksaa ottaa sinuun yhteyttä ja että olet hänen tukenaan.
Sen jälkeen anna hänelle tilaa ja keskity nauttimaa raskausestasi ja pitämään hyvää huolta itsestäsi ja vauvastasi.

Itse päätin, että en saa kiukutella ystävilleni suotta enkä voi elää "sitku" elämää. En usko että ystäväsi sinua hylkää. Jos hylkää niin hän on se joka eniten häviää.

Vierailija

Itse yritimme mieheni kanssa neljä vuotta, ennen kuin tulin raskaaksi. Tuona aikana suuri osa hyvistä ystävistäni, osa pariinkin kertaan, tuli raskaaksi. Sain joka kerta itkupotkuraivarit (yksin kotona tietenkin) vaikka koitin tietoisesti toistaa itselleni, ettei toisen onni ole meiltä pois. Ajattelin myös monesta puolitutusta ja julkkiksesta, jotka saivat lapsia, että miksi tuo saa ja minä en.
"Elsan" täytyy nyt vain antaa ystävälleen aikaa, ja mikäli se ei riitä, ei tällaista ystävyyttä tarvita.

Vierailija

Kysyisin häneltä, että tuntuuko sinun raskautesi hänestä pahalta? Jos tuntuu, niin sanoisin, että teidän vauvanne on toivottu ja että tuntuu pahalta ystäväsi puolesta. Nosta kissa pöydälle ja katso mihin suuntaan keskustelu siitä jatkuu.

nef -79

Minulla kävi vähän samalla tavalla. Lapseton ystäväni otti selkeästi etäisyyttä kun aloin odottamaan toista lasta, esikoinen oli tuolloin vajaa 2v. Kumpaakin lasta toivottiin tulevaksi kaksi vuotta joten itse olin onnesta soikeana kun odotus alkoi. Ystäväni ei selkeästi halua olla kanssani missään tekemisissä vaikka olen ehdottanut kahvitteluja ilman lapsia. En ole saanut mitään selitystä, eikä hän vastaa puheluihini tai viesteihini. Keväällä laitoin viestin jossa kerroin hänelle olevani hyvin surullinen siitä että yhteydenpitomme on kokonaan katkennut....Emme ole edelleenkään olleet yhteydessä, mutta itse en taida enää jaksaa edes yrittää. Olen surullinen että yli 20-vuotta kestänyt  ystävyys on katkolla, enkä edes tiedä miksi. Neuvoni on antaa aikaa... 

Vierailija

Uskon siihen, että ajan myötä ystävä palaa ystäväksesi, mutta nyt kannattaa antaa hänelle tilaa. Itselläni on 3 lasta ja varsinkin nuorimman (1v) kohdalla sisareni ei halunnut kuulla odotuksestani mitään, koska oma lapsettomuus oli niin kova paikka. Se tuntui todella pahalta ja loukkaannuinkin, mutta ajan myötä asia korjaantui ja hän sai oman tyttärensä reilun vuoden myöhemmin. Nyt tilanne on enemmän kuin parempi! Anna aikaa ystävälle, nauti raskaudesta muiden läheisten kanssa. Ystävä ottaa varmasti yhteyttä kun on valmis iloitsemaan odotuksestani.

Ehkä vielä joskus...

Itse kaksi keskenmenoa kokeneena niin voin kertoa että toisen keskenmenon jälkeen kun ympörillä oli pelkkiä vauvamahoja ei saanut ainakaan hyvää mieltä aikaan. Ehkä pohjimmaisena sitä ajattelee että miksi juuri minä. Syyttä itseään ja miettii onko huonompi kuin ne jotka saavat lapsia. Eikä se ettei haluaisi olla iloinen toisten puolesta. Itse reagoin todella voimakkaasti kaikkiin vauva uutisiin noiden omien tapahtumien jälkeen. Mutta aika auttaa. Ja ne ystävät jotka eivät puolestaan taas hyökänneet vastaan kauhealla älämölöllä ovat säilyneet. Myös lapsettomalla on oikeus tunteisiin. Samoin kun sillä joka odottaa. Kun jokainen vaan muistais että kunnioittaa toisen iloa ja surua. Alussa välimatkaa saattaa ottaa niinkun minäkin tein. Mutta hyvät ystäväni eivät siitä lannistuneet. Tällä hetkellä olenkin kummi kahdelle aivan ihanalle pojalle jotka syntyivät keskenmenojeni aikaan. Kunnioitan heidän vanhempiaan. ♡ En tiedä sainko asiaani kunnolla selville tai kirjotettua mutta yritetty on ainakin.

Näin tämä menee

Nautit äitiydestä.

Joko nyt oikeasti alat ymmärtää että kaikki eivät oikeasti ja aidosti aina ole onnellisia toisen puolesta tai onnesta jos kuitenkin salaa mielessään toivoisi samaa itselleen mutta ei sitä saa.

Tämä koskee niin "ystäviä,kavereita kuin sukulaisiakin "

No nyt ainakin tiedät, eri asia on hyväksytkö tämä ikävän totuuden vai jatkatko itsellesi valehtelua loputtomiin.

Reilu kaveri

10 kirjoitti aika hyvin, mielestäni.

Tosiaan olemme vain ihmisiä ja meillä on tunteet ja saattavat vaihdella nopeastikin.

Kaikki reagoivat eri tavalla ärsykkeisiin iloon,suruun jne

Katkeroituminen saattaa tulla kivallekin ihmiselle vaikka ei niin toivoisi.

Tämä on vain elämää

Vierailija

Kaveripiiri tulee vauvan myötä vaihtumaan tosi paljon. Onneksi hiljalleen saan uusia kavereita muista äitiyslomalaisista. Töissä käyvät jatkavat elämäänsä. Lapsettomien kanssa ei tule koskaan olemaan samanlaista, on mun kokemus. Omat lapseni aistivat, että nämä lapsettomat eivät heistä tykkää. Lapseni jopa pelkäävät lapsettomia, koska käyttäytyvät niin viileästi tai komennellen lapsia kohtaan.

Nyt olen vauvalomalla ja koittanut hyväksyä sen, että tietyt eivät tykkää facebook-päivityksistäni enää nyt, kun ne kertovat vauvastamme. Ymmärrän kyllä että kipu on lapsettomilla kova. Mutta varsinkin sisaruksiltani toivoisin, että voisivat olla lasteni kanssa. Mikseivät he voisi iloita minun lapsistani, pyytää kylään tai viedä retkille? Mutta ei.

Av-Käyttis
Seuraa 
Liittynyt11.10.2016

Mahtaako tämä "Elsakaan" olla sittenkään niin hyvä kaveri, kun tietää ystävänsä lapsettomuudesta ja silti ei anna tälle tilaa sulatella raskausuutista ja ehkä jopa odottelisi kaverin iloitsevan.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat