"Pääsköön vangit vankiloistaan

Vierailija

Jaa-a

Kommentit (13)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mä käsitän tuon kuvainnollisesti. Sairauden vanki, köyhyyden vanki, jne.

Juurikin näin. Sitten käsitän sen myös niin, että kaikki vangit ovat "ihmisten tuomitsemia", vaikka vain Jumala itse voi tuomion julistaa lopussa. Kannatan kyllä itse yhteiskuntarauhan vuoksi rikollisten rankaisemista.

Vierailija

En taida ollakaan ainoa, jolla nousee niskakarvat pystyyn tuosta lauseesta. Kuvaannollista tai ei, mutta minun puolestani saavat pysyä vankiloissaan, kun itsepä ovat sinne hankkiutuneet.

Rajansa se on kristillisellä anteeksiannollakin, ja  saa turvata joulurauhaa niille ihmisille, jotka ovat joutuneen jonkun nyt vankilassa olevan rikollisen väkivallan uhriksi.

Vierailija

Minä olen aina tulkinnut tuon niin, että joulun henkeen kuuluu vankien "armahtaminen" siinä mielessä, että joulurauha koskettaa heitäkin, ja he saisivat viettää joulua ja olla muiden kanssa vertaisia joulun aikaan siinä määrin, kun se on käytännössä mahdollista.

Vertauskuvana se tarkoittaa mielestäni armahtamista ja anteeksi antamista ikään kuin Kristuksen nimissä.

Vierailija

Laulu on vuodelta 1989. Simojoki on elänyt Namibiassa aikana, jolloin vankilaan joutui mielipiteiden vuoksi. Etelä-afrikan muutosten jälkeen tuon sanoman sisällön avautuminen ei enää taida ollakaan niin helposti aukeava, kun Suomessa ei passiteta vankilaan mielipiteiden tai vaikka afrikkalaisten hiusten vuoksi. Vertauskuvallisestikin se toimi aikanaan paremmin, kun kaikki halusivat Mandelaa ja Etelä-Afrikan sorrettuja vapaaksi.

Vierailija

Eilen jo keskusteltu samasta aiheesta:

"Vangittujen vapautus lienee armon vertauskuva. 

Saattaahan tuo kuulostaa hassulta, mutta liitettynä alkuperäiseen kontekstiin, lausahdus muuttuu ymmärrettävämmäksi.

"Riemuvuosi

Vanhan testamentin juutalaisessa perinteessä kehotetaan viettämään riemuvuotta joka 50. vuosi. Riemuvuosi alkoi suurena sovituspäivänä, jolloin puhallettiin koko maassa oinaansarviin juhlan alkamiseksi. Riemuvuonna vapautettiin orjaksi itsensä myyneet israelilaiset, ja myydyt perintömaat palautettiin omistajilleen. Riemuvuosi merkitsi myös täydellistä lepoa maalle, karjalle ja ihmisille (3. Moos. 25). Ei ole kuitenkaan tietoa, missä määrin riemuvuosi muodostui säännölliseksi käytännöksi.
Vanhan testamentin ennustuksissa riemuvuodesta tuli messiaanisen ajan esikuva. Jesajan kirjassa profeetta ennustaa: ”Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, parantamaan ne, joiden mieli on murtunut, julistamaan vangituille vapautusta ja kahlituille kahleitten kirpoamista, julistamaan Herran riemuvuotta, päivää, jona Jumalamme antaa palkan. Hän on lähettänyt minut lohduttamaan kaikkia murheellisia.” (Jes. 61:1–2) 

Jeesus liittyi omassa toiminnassaan messiaanisen riemuvuoden odotukseen. Luukkaan evankeliumin mukaan hän aloitti julkisen toimintansa lukemalla Jesajan kappaleen. Lukemisen jälkeen hän lausui: ”Tänään, teidän kuultenne, on tämä kirjoitus käynyt toteen.” (Luuk. 4:26)"

http://www.evl2.fi/sanasto/index.php/Riemuvuosi

PS. Pitipähän päästä pätemään. :] "

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat