Paras arkiruokareseptisi perusraaka-aineista, ei siasta?

Vierailija

Asun kehitysmaassa, jossa ei ole valmiiksi saatavilla outoja maustekastikkeita, maustettuja kermoja tms, eikä sianlihaa, vaan ihan peruslihaa (marinoimatonta) lehmästä ja kanasta, peruskasvikset, riisi pasta peruna löytyy.



Täällä kovasti ekspatriaattiyhteisössä kutsustaan ruokavieraita ja mulla aina paine, kun en osaa tehdä kuin spagettikastikkeen siedettävästi... Etenkin on pula hyvistä helpoista marinadeista (alkoholia täältä ei myöskään saa).



Kananrintaa ja koipea saa jäisenä, mitähän erilaisi vaihteluja keksisin marinaadiin, samoin liha jää aina sitkeäksi kun lehmät aamulla teurastetaan ja ostetaan suoraan siitä ruhosta, samoin korkeus tekee sen, että on lähinnä vain keittämällä mahdollisuus saada pehmeää, en ainakaan muuta olen onnistunut esim pannulla tai uunissa... Marinonti yön yli kuulemma auttaisi, mutta en osaa oikein mitään...



Kasvisruokia en oikein osaa muuta kuin kasvissosekeiton, haluaisin jotakn esim. kesäkurpitsasta tai paprikasta oppia... Mutta en jaksa lähetä surffaamaan netissä... TÄältä suoraan tulostaisin vinkkejänne...

Sivut

Kommentit (29)

Vierailija

mutta oma suosikkini on ollut broilerin koipireisiä riisi-kasvispedillä. Koipireidet olen täyttänyt tuorejuustolla, mutta sitä ei ole varmaa siellä tarjolla..? Vaihtoehtoisesti sivelet broilerin pintaan basilikaa, valkopippuria ja chiliä, annat marinoitua tunnin jolloin samalla liha mureutuu. Sen jälkeen broileri, riisi ja kasvikset (esim. paprika, porkkana, purjo ja selleri) laitetaan astiaan, sekaan vettä jotta annos juuri ja juuri peittyy ja annetaan hautua tulella tunnista puoleen toista. Lisää mausteita voi lisätä kyvyn mukaan, mutta tässä on perusresepti.

Vierailija

Meillä on Vacuvinin tyhjiöperiaatteella toimiva marinointiastia. Sillä saa lihasta kuin lihasta marinadin avulla mureaa. Jo parissa tunnissa marinadi imeytyy tyhjiössä hyvin, jos antaa olla seuraavaan päivään jääkaapissa, niin liha on jo tosi mureaa.



Tuolta saa tilata:

http://www.vacuvinonline.com/kitchen/B000H8BGTY/



Raikas broilerimarinadi:



400 g broileria

2 dl omenamehua

1 dl ruokaöljyä

nyrkkiin sopiva puska salviaa

puolta pienempi kimppu oreganoa (kuivayrttejäkin voi käyttää)

sitruunan mehu ja kuori

mustapippuria

soijakastiketta loraus

suolaa



Naudanlihalle voi kokeilla coca-cola-marinadia. Muista ostaa sokerikolajuomaa, ei lightia Mureuttaa mukavasti. Lisäksi HP-kastiketta, soijakastiketta, pippuria ja yrttimausteita.



Kesäkurpitsalisuke: Halkaise kesäkurpitsa pituussuuntaan, koverra sisustaa ulos.



Pilko sisusta. Hienonna lisäksi sipuli. Paista molempia pannulla. Jos haluat, voit paistaa jauhelihaa lisäksi.



Laita joukkoon sulatejuustoa tai juustoraastetta tai mitä kermaviilin/creme fraichen tapaista ehkä löydät. Kookoskermaakin voisi varmaan kokeilla. Mausteita. Ja uuniin, kunnes täyte saanut väriä ja kesäkurpitsa pehmeä.

Vierailija

Murskaa ne rouheeksi ja kuorruta broilerifileet rouheella + mausta. Sitten paistat pikkuisen pannulla ja uuniin!



Broilerinfileet voi myös täyttää. Tee fileeseen viilto. Tunge sisään juustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja, mausteita. Ja uuniin.

Vierailija

Anteeksi tyhmä kysymys, mutta pitääkö kanankoivilta enne maustamista poistaa se nahka... Mietin vain, että kuivuu/palaa jos poistan, mutta jos sitä nahkaa ei syödä, ja mauste on sen päällä, kaikki maku häviää mukana...?



Olen epäileväinen kaikelle uudelle astialle, niin tarkentaisin, tiedätkö mihin ton marinointiastian teho jotenkin perustuu, tai siis miksi sama tulos ei tule ihan vaikka muovipussissa jääkaapissa tai valmiina paistinpannussa jääkaapissa yön yli...?

Vierailija

juusto on aivan älyttömän kallista, mutta edullisesti saa lasipurkissa iranilaista maustamatonta tuorejuustoa sekä maustamatonta löysää cream cheese spread levitettä, mutta en ole koskaan uskaltanu tkokeilla, miten se käyttäytyy kuumentaessa... Sitä cream cheeseä, joka enemmän sellaista paksua monet käyttävät juustokakuissa ja toimii hyvin.

Vierailija

Tuoreilla yrteillä ja mausteilla yön yli marinoinnissa makua tarttuu myös lihaan, mutta jos on kiire niin kannattaa nahka poistaa ja marinoida sen jälkeen.

Vierailija

ja ne jotenkin kuivattaa helposti kaiken, mietin miten minun kannattaisi uunissa tehdä, esim. auttaako että ensin pannulla jotenkin vähän tai pitääkö olla folion sisällä tai kannellisessa astiassa tai mitä. Melkein kaikki mun uunikokeilut on tullut aina ihan todella kuivaksi, ettei kehtaa kellekän antaa eik äitselläkään maistu...



Kysyisin myös miten ne maissunaksut (saa uudesta kaupasta, joka maan kallein, mutta tuoruokansa Dubaista) pysyy siinä kanassa, jos vielä pannussa pyörittelen?

Vierailija

Lainaus:

juusto on aivan älyttömän kallista, mutta edullisesti saa lasipurkissa iranilaista maustamatonta tuorejuustoa sekä maustamatonta löysää cream cheese spread levitettä, mutta en ole koskaan uskaltanu tkokeilla, miten se käyttäytyy kuumentaessa... Sitä cream cheeseä, joka enemmän sellaista paksua monet käyttävät juustokakuissa ja toimii hyvin.




Kyllä se kestää kypsentämistä, varsinkin kun lihan neste pitää juuston mehevänä paistoajan.

Vierailija

Lainaus:

Anteeksi tyhmä kysymys, mutta pitääkö kanankoivilta enne maustamista poistaa se nahka... Mietin vain, että kuivuu/palaa jos poistan, mutta jos sitä nahkaa ei syödä, ja mauste on sen päällä, kaikki maku häviää mukana...?



Olen epäileväinen kaikelle uudelle astialle, niin tarkentaisin, tiedätkö mihin ton marinointiastian teho jotenkin perustuu, tai siis miksi sama tulos ei tule ihan vaikka muovipussissa jääkaapissa tai valmiina paistinpannussa jääkaapissa yön yli...?




Mä luulin myös, että tuo marinointiastia olisi pelkkä tuhrake. Mies on kova kokeilemaan kaikkea ja raahasi sen meille jostain -50% tarjouksesta. Mutta se toimii oikeasti!



Kun liha + marinadi on astiassa, siitä pumpataan mukana tulevalla pumpulla ilma pois. Tämä saa marinadin imeytymään tehokkaammin lihan syihin. Sen näkee ihan silmilläkin, miten marinadikastikkeen pinta nousee purkissa tyhjiön syntyessä.



Lisäksi tyhjiö itsessään jollain tavalla mureuttaa lihaa.



Ollaan testattu samalla marinadilla perinteisesti muovipussissa ja tuossa astiassa, astia todella toimii. Liha oli mureampaa ja makua oli enemmän.



Lisäksi astiassa voi säilyttää jääkaapissa esim. salaattia. Pysyy tyhjiössä paljon tuoreemman ja rapsakamman oloisena kuin tavallisessa kannellisessa kulhossa.

Vierailija

Lainaus:

ja ne jotenkin kuivattaa helposti kaiken, mietin miten minun kannattaisi uunissa tehdä, esim. auttaako että ensin pannulla jotenkin vähän tai pitääkö olla folion sisällä tai kannellisessa astiassa tai mitä. Melkein kaikki mun uunikokeilut on tullut aina ihan todella kuivaksi, ettei kehtaa kellekän antaa eik äitselläkään maistu...



Kysyisin myös miten ne maissunaksut (saa uudesta kaupasta, joka maan kallein, mutta tuoruokansa Dubaista) pysyy siinä kanassa, jos vielä pannussa pyörittelen?




Sitten mausteissa ja maissilastumuruissa.



Kyllä niitä muruja irtoaa pannuunkin... No, riittää varmaan, kun laitat ihan vaan uuniin.



Testaile sitä kaasu-uunia. Etsi sopiva haudutuslämpötila. Laita uuniin ruoan kanssa avoin vuoka, jossa vettä.



Itse aikoinaan opettelin Englannissa laittamaan ruokaa kaasuhellalla. Se oli ihan paras. Kaipailen edelleen omaa kaasuhellaa, tuntuu, etten vieläkään osaa käyttää sähköhellaa yhtä hyvin.

Vierailija

Joo lihan saa basaarissa jauhettua, kun ostaa sipulinm millä puhdistavat koneen ensin syöttämällä edeltä sipulin läpi... Olen liian laiska tehdäkseni homman kotona käsiveivillä kun se on niin työlästä puhdistaakin, joten basaarin jauheilla mennään, vaikka välillä ällöttääkin kärpäset ja muut, jotka basaarin koneen jämien ympärillä helteellä pyörii...



Anteeksi kun olen niin äärettömän tyhmä ja kokematon näissä asioissa (Suomessa aina syödäänkin pinaattilettuja, valmispitsoja, valmis kanamarinadeja...) mutta kun laitan kasviksia uuniin, kypsyykö ne ihan itsekseen, vaikka porkkanat, vai pitääkö ne olla nesteen alla kokonaan vai ihan vähän ettei palan pohjaan vai miten...

Vierailija

Lainaus:

Anteeksi kun olen niin äärettömän tyhmä ja kokematon näissä asioissa (Suomessa aina syödäänkin pinaattilettuja, valmispitsoja, valmis kanamarinadeja...) mutta kun laitan kasviksia uuniin, kypsyykö ne ihan itsekseen, vaikka porkkanat, vai pitääkö ne olla nesteen alla kokonaan vai ihan vähän ettei palan pohjaan vai miten...




Oletko ihan tosissasi?

Uskon etta olet ollut valmisruokien suurkuluttaja!



Jos nyt ihan tosissasi olet, niin kai mun on slle jotain vinkkeja annettava... Asutte ilmeiesti islaminuskoisessa maassa, missa?



Oletko kokeillut "paineilmakattilaa"? Meilla sellainen ja silla saa mureaa lihaa, nopeasti.

Vierailija

Ja koska mun avuttomuus on mennyt näin pitkälle, on ihan kauheaa kun pelkään että se paljastuu esim. anoppiseurassa tms, jossa joutuisi tekemään julkisesti jotakin sellaista, mitä pitäisi osata, mutta en osaa...



Suomessa on niin helppo selvitä sillä, että pyörittää makaronilaatikoita (sen sentäs osaan,etenkin jos kertaan pussista), jauhelihakastiketta, sitten väliin pinskuja, niitä samoja kanoja joita vain heitetään pannuun etenkin kun lapset syö monipuolista koulussa ja hoidossa joten ei tarvis... Mutta tuolla maailmalla, voi lapsi parat...



Asutaan Afganistanissa.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat