Keskustelualueen säännöt

Listeriariski

Ah mitä herkkua uudet perunat ja silli.



Suositusten mukaan ei saa syödä kypsentämätöntä kalaa, jota sillikin on. Suola ei tuhoa listeriaa.

[quote author="Vierailija" time="25.05.2011 klo 12:48"]

[quote]

Ah mitä herkkua uudet perunat ja silli.

[/quote]



Suositusten mukaan ei saa syödä kypsentämätöntä kalaa, jota sillikin on. Suola ei tuhoa listeriaa.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
0 2

Suomalaisten suositusten mukaan

Ah mitä herkkua uudet perunat ja silli.

Suositusten mukaan ei saa syödä kypsentämätöntä kalaa, jota sillikin on. Suola ei tuhoa listeriaa.


ei suositella syötävän tyhjiöpakattuja kylmäsavustettuja ja graavisuolattuja kalatuotteita listeriariskin vuoksi. Silli sen sijaan ei ole suomalaisten suositusten mukaisilla vältettävien ruoka-aineiden listalla. Kovin suolaistahan silli sen sijaan on, joten sen vuoksi ei valtavia määriä kannata ahmia.

[quote author="Vierailija" time="25.05.2011 klo 13:02"]

[quote]

[quote]

Ah mitä herkkua uudet perunat ja silli.

[/quote]

Suositusten mukaan ei saa syödä kypsentämätöntä kalaa, jota sillikin on. Suola ei tuhoa listeriaa.

[/quote]


ei suositella syötävän tyhjiöpakattuja kylmäsavustettuja ja graavisuolattuja kalatuotteita listeriariskin vuoksi. Silli sen sijaan ei ole suomalaisten suositusten mukaisilla vältettävien ruoka-aineiden listalla. Kovin suolaistahan silli sen sijaan on, joten sen vuoksi ei valtavia määriä kannata ahmia.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
0 2

Aion herkutella sillillä vaikka olen raskaana ja olenkin sitä syönyt.

Ainoastaan siinä tapauksessa kieltäydyn, jos verenpaineet nousee tai turvottaa. Tai siltikin taidan syödä vähän... ;)

[quote author="Vierailija" time="25.05.2011 klo 13:04"]

Ainoastaan siinä tapauksessa kieltäydyn, jos verenpaineet nousee tai turvottaa. Tai siltikin taidan syödä vähän... ;)

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
0 0

Ei liity kypsentämättömyyteen vaan TYHJIÖpakkaamiseen!

Listeriaa on huomattavasti todennäköisemmin tyhjiöpakatussa kinkkuleikkeleessä kuin sillipurkissa. Tai tyhjiöpakatussa lämminsavustetussa eli KYPSENNETYSSÄ lohessa. ÄLÄ JAA VÄÄRÄÄ TIETOA, PLEASE!

Tietenkin silliä saa syödä. Ja usein se on ihan hyväkin juttu, kun monilla (kuten itselläni) tuntuu verenpaine laskevan tosi alhaiseksi raskausaikana :-)


Ah mitä herkkua uudet perunat ja silli.

Suositusten mukaan ei saa syödä kypsentämätöntä kalaa, jota sillikin on. Suola ei tuhoa listeriaa.


[quote author="Vierailija" time="25.05.2011 klo 13:05"]

Listeriaa on huomattavasti todennäköisemmin tyhjiöpakatussa kinkkuleikkeleessä kuin sillipurkissa. Tai tyhjiöpakatussa lämminsavustetussa eli KYPSENNETYSSÄ lohessa. ÄLÄ JAA VÄÄRÄÄ TIETOA, PLEASE!

Tietenkin silliä saa syödä. Ja usein se on ihan hyväkin juttu, kun monilla (kuten itselläni) tuntuu verenpaine laskevan tosi alhaiseksi raskausaikana :-)


[quote]

[quote]

Ah mitä herkkua uudet perunat ja silli.

[/quote]

Suositusten mukaan ei saa syödä kypsentämätöntä kalaa, jota sillikin on. Suola ei tuhoa listeriaa.

[/quote]


[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
2 0

EVIRA

Riskielintarvikkeet
Listerian suhteen riskielintarvikkeita ovat sellaisenaan syötävät tuotteet, joilla on pitkä säilyvyysaika ja joissa listeria pystyy lisääntymään. Tähän ryhmään kuuluvat erityisesti tyhjiöpakatut, kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalastustuotteet ja mäti. Näiden tuotteiden valmistusprosessit eivät tuhoa listeriaa. Riskielintarvikkeina pidetään myös pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja, muita pehmeitä juustoja, kuten home- ja tuorejuustot, sekä leikkeleitä ja pateita. Kovissa juustoissa listeria ei pysty lisääntymään. Näistä ei Suomessa tehdyissä tutkimuksissa ole juurikaan todettu listeriaa.

[quote author="Vierailija" time="25.05.2011 klo 13:08"]

Riskielintarvikkeet
Listerian suhteen riskielintarvikkeita ovat sellaisenaan syötävät tuotteet, joilla on pitkä säilyvyysaika ja joissa listeria pystyy lisääntymään. Tähän ryhmään kuuluvat erityisesti tyhjiöpakatut, kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalastustuotteet ja mäti. Näiden tuotteiden valmistusprosessit eivät tuhoa listeriaa. Riskielintarvikkeina pidetään myös pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja, muita pehmeitä juustoja, kuten home- ja tuorejuustot, sekä leikkeleitä ja pateita. Kovissa juustoissa listeria ei pysty lisääntymään. Näistä ei Suomessa tehdyissä tutkimuksissa ole juurikaan todettu listeriaa.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
1 1

Aurajuusto on ilmeisesti ok, koska on tehty pastöroidusta maidosta?

Riskielintarvikkeina pidetään myös pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja, muita pehmeitä juustoja, kuten home- ja tuorejuustot, sekä leikkeleitä ja pateita. Kovissa juustoissa listeria ei pysty lisääntymään. Näistä ei Suomessa tehdyissä tutkimuksissa ole juurikaan todettu listeriaa.


[quote author="Vierailija" time="25.05.2011 klo 13:11"]

[quote]

Riskielintarvikkeina pidetään myös pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja, muita pehmeitä juustoja, kuten home- ja tuorejuustot, sekä leikkeleitä ja pateita. Kovissa juustoissa listeria ei pysty lisääntymään. Näistä ei Suomessa tehdyissä tutkimuksissa ole juurikaan todettu listeriaa.

[/quote]


[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
1 0

Sisälukutaitoa?

Riskielintarvikkeina pidetään myös pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja, muita pehmeitä juustoja, kuten home- ja tuorejuustot, sekä leikkeleitä ja pateita. Kovissa juustoissa listeria ei pysty lisääntymään. Näistä ei Suomessa tehdyissä tutkimuksissa ole juurikaan todettu listeriaa.




muita pehmeit juustoja, kuten home- ja tuorejuustot = Aurajuusto ei ole ok...

[quote author="Vierailija" time="25.05.2011 klo 13:16"]

[quote]

[quote]

Riskielintarvikkeina pidetään myös pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja, muita pehmeitä juustoja, kuten home- ja tuorejuustot, sekä leikkeleitä ja pateita. Kovissa juustoissa listeria ei pysty lisääntymään. Näistä ei Suomessa tehdyissä tutkimuksissa ole juurikaan todettu listeriaa.

[/quote]


[/quote]



muita pehmeit juustoja, kuten home- ja tuorejuustot = Aurajuusto ei ole ok...

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
0 1

Meidän neuvolan listalla ei ollut aurajuusto kiellettyjen listalla.

Olkootkin homejuusto, mutta se tehdään pastöroidusta maidosta. Pidän riskiä pienenä ja kyllä - syön sitä surutta!

Riskielintarvikkeina pidetään myös pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja, muita pehmeitä juustoja, kuten home- ja tuorejuustot, sekä leikkeleitä ja pateita. Kovissa juustoissa listeria ei pysty lisääntymään. Näistä ei Suomessa tehdyissä tutkimuksissa ole juurikaan todettu listeriaa.

muita pehmeit juustoja, kuten home- ja tuorejuustot = Aurajuusto ei ole ok...


[quote author="Vierailija" time="25.05.2011 klo 13:19"]

Olkootkin homejuusto, mutta se tehdään pastöroidusta maidosta. Pidän riskiä pienenä ja kyllä - syön sitä surutta!

[quote]

[quote]

[quote]

Riskielintarvikkeina pidetään myös pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja, muita pehmeitä juustoja, kuten home- ja tuorejuustot, sekä leikkeleitä ja pateita. Kovissa juustoissa listeria ei pysty lisääntymään. Näistä ei Suomessa tehdyissä tutkimuksissa ole juurikaan todettu listeriaa.

[/quote]

[/quote]

muita pehmeit juustoja, kuten home- ja tuorejuustot = Aurajuusto ei ole ok...

[/quote]


[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
1 0

Norjalainen kalakaupppias

selitti mulle et he pakastavat lohen aina!

Siis näin: lohi putsataan, maustetaan ja suolataan. HETI pakastimeen, jossa 1 vrk. Kun lohi sulaa se samalla suolautuu ja maustuu. Lohi voidaan ottaa yöksi jääkaappiin sulamaan.

Rasvasillissä on paljon Omega-3. Osta irtonainen rasvasilli, poista evät, sisälmys ja nahka. Tee fileet ja jätä jääkylmään veteen n. tunniksinäin saat liian suolan pois. Kiehauta nopeasti vedessä ja silpu sipulia joukkoon ja nauti.
Voithan vielä tsekata rasvasillin Evirasta!

[quote author="Vierailija" time="25.05.2011 klo 15:13"]

selitti mulle et he pakastavat lohen aina!

Siis näin: lohi putsataan, maustetaan ja suolataan. HETI pakastimeen, jossa 1 vrk. Kun lohi sulaa se samalla suolautuu ja maustuu. Lohi voidaan ottaa yöksi jääkaappiin sulamaan.

Rasvasillissä on paljon Omega-3. Osta irtonainen rasvasilli, poista evät, sisälmys ja nahka. Tee fileet ja jätä jääkylmään veteen n. tunniksinäin saat liian suolan pois. Kiehauta nopeasti vedessä ja silpu sipulia joukkoon ja nauti.
Voithan vielä tsekata rasvasillin Evirasta!

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
0 0

Saat, kunhan et juo kuravettä päälle.

Ah mitä herkkua uudet perunat ja silli.


[quote author="Vierailija" time="25.05.2011 klo 15:15"]

[quote]

Ah mitä herkkua uudet perunat ja silli.

[/quote]


[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
2 0

Katsokaa Eviran sivuilta FAKTOJA

Tämä ei sinänsä vastaa kysymykseen, mutta näillä sivuilla on aika paljon "faktoina" esitettyjä juttuja. Itse en luottaisi kenenkään täällä kirjoittamaan, vaan tarkistaisin asian viranomaistaholta. Lienee parasta faktaa mitä on saatavilla ja itse en ainakaan koe olevani asiantuntijaa fiksumpi.

[quote author="Vierailija" time="20.05.2012 klo 00:09"]

Tämä ei sinänsä vastaa kysymykseen, mutta näillä sivuilla on aika paljon "faktoina" esitettyjä juttuja. Itse en luottaisi kenenkään täällä kirjoittamaan, vaan tarkistaisin asian viranomaistaholta. Lienee parasta faktaa mitä on saatavilla ja itse en ainakaan koe olevani asiantuntijaa fiksumpi.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
0 1

Vanah ketju, mutta ehkä tän joku muukin lukee kun mäkin tänne eksyin.
Listeriaa tavattiin Suomessa vuonna 2010 poikkeuksellisen paljon, eli (säälittävät) 71 tapausta kun aikaisempina vuosina vastaava luku on ollut 20-50.

Sairastuneista yli puolet oli yli 70- vuotiaita, ei suinkaan raskaana olevia naisia. Keittiölogiikalla uskaltaisinkin väittää, että syy listeriaan ei ollut elintarvikkeessa itsessään, vaan sen säilytyksessä. Perusnuuka vanhus oli syönyt jo vähän liian monena päivänä sitä tarjouksesta ostettua kokonaista graavikalaansa kun ei raaskinut "hyvää ruokaa" poiskaan heittää.

Terve järki ja silliä kiitos :)

[quote author="Vierailija" time="13.06.2013 klo 13:46"]

Vanah ketju, mutta ehkä tän joku muukin lukee kun mäkin tänne eksyin.
Listeriaa tavattiin Suomessa vuonna 2010 poikkeuksellisen paljon, eli (säälittävät) 71 tapausta kun aikaisempina vuosina vastaava luku on ollut 20-50.

Sairastuneista yli puolet oli yli 70- vuotiaita, ei suinkaan raskaana olevia naisia. Keittiölogiikalla uskaltaisinkin väittää, että syy listeriaan ei ollut elintarvikkeessa itsessään, vaan sen säilytyksessä. Perusnuuka vanhus oli syönyt jo vähän liian monena päivänä sitä tarjouksesta ostettua kokonaista graavikalaansa kun ei raaskinut "hyvää ruokaa" poiskaan heittää.

Terve järki ja silliä kiitos :)

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
1 0

Vanah ketju, mutta ehkä tän joku muukin lukee kun mäkin tänne eksyin.
Listeriaa tavattiin Suomessa vuonna 2010 poikkeuksellisen paljon, eli (säälittävät) 71 tapausta kun aikaisempina vuosina vastaava luku on ollut 20-50.

Sairastuneista yli puolet oli yli 70- vuotiaita, ei suinkaan raskaana olevia naisia. Keittiölogiikalla uskaltaisinkin väittää, että syy listeriaan ei ollut elintarvikkeessa itsessään, vaan sen säilytyksessä. Perusnuuka vanhus oli syönyt jo vähän liian monena päivänä sitä tarjouksesta ostettua kokonaista graavikalaansa kun ei raaskinut "hyvää ruokaa" poiskaan heittää.

Terve järki ja silliä kiitos :)

Näin nimenomaan, keskenmenotapauksia ei ole edes joka vuosi. Suurin osa listerioosiin sairastuneista on vanhuksia ja he ovat saaneet sen juurikin huonosti säilytetyistä ruoista ja useimmin juurikin laitoskeittiöissä käytetyistä ulkomaisista pakastevihanneksista ja - marjoista. 

 

[quote author="Vierailija" time="13.06.2013 klo 13:57"]

[quote author="Vierailija" time="13.06.2013 klo 13:46"]

Vanah ketju, mutta ehkä tän joku muukin lukee kun mäkin tänne eksyin.
Listeriaa tavattiin Suomessa vuonna 2010 poikkeuksellisen paljon, eli (säälittävät) 71 tapausta kun aikaisempina vuosina vastaava luku on ollut 20-50.

Sairastuneista yli puolet oli yli 70- vuotiaita, ei suinkaan raskaana olevia naisia. Keittiölogiikalla uskaltaisinkin väittää, että syy listeriaan ei ollut elintarvikkeessa itsessään, vaan sen säilytyksessä. Perusnuuka vanhus oli syönyt jo vähän liian monena päivänä sitä tarjouksesta ostettua kokonaista graavikalaansa kun ei raaskinut "hyvää ruokaa" poiskaan heittää.

Terve järki ja silliä kiitos :)

[/quote]

Näin nimenomaan, keskenmenotapauksia ei ole edes joka vuosi. Suurin osa listerioosiin sairastuneista on vanhuksia ja he ovat saaneet sen juurikin huonosti säilytetyistä ruoista ja useimmin juurikin laitoskeittiöissä käytetyistä ulkomaisista pakastevihanneksista ja - marjoista. 

 

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
0 0
Aihe vapaa
Keskustelualueen säännöt
Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä