Keskustelualueen säännöt

Kertokaas miten saatte Karjalanpaistin onnistumaan?

Kun mulla karjalanpaisti on vuodesta toiseen ainaa sitkeää,lapset ei syö lihoja :/
Kertokaapa parhaat vinkit valmistukseen, lämpötila/uunissa-olo aika yms yms
Kiitos jo etukäteen, ja Hyvää Joulua kaikille av-laisille :)

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 15:43"]

Kun mulla karjalanpaisti on vuodesta toiseen ainaa sitkeää,lapset ei syö lihoja :/
Kertokaapa parhaat vinkit valmistukseen, lämpötila/uunissa-olo aika yms yms
Kiitos jo etukäteen, ja Hyvää Joulua kaikille av-laisille :)

[/quote]
4 0
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

ap jatkaa vielä

että ruskistatteko lihan ensin pannulla, vai laitatteko suoraan uunipataan?
tai Ruskea kaskike vai kirkas? ( Juu,olen ihan oikeasti näin tyhmä, etten tiedä kumpi on sitä "oikeaa" karjalanpaistia...)

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 15:47"]

että ruskistatteko lihan ensin pannulla, vai laitatteko suoraan uunipataan?
tai Ruskea kaskike vai kirkas? ( Juu,olen ihan oikeasti näin tyhmä, etten tiedä kumpi on sitä "oikeaa" karjalanpaistia...)

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
0 1

Itse jätän suosiolla naudan pois,

ja teen possunlihaversion Karjalanpaistista. 2-3 tuntia uunissa niin avot on hyvää.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 15:48"]

ja teen possunlihaversion Karjalanpaistista. 2-3 tuntia uunissa niin avot on hyvää.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
4 1

Kolmonen jatkaa vielä:

Ruskistan lihat kevyesti pannulla ennen uunia.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 15:50"]

Ruskistan lihat kevyesti pannulla ennen uunia.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
1 0

jos ruskeeseen kastikkeeseen väsäät, saat palapaistia

paras karjalanpaisti tehdään näin:

800g karjalanpaistilihoja
2-3 porkkanaa paloiksi pilkottuna
2-3 pientä sipulia paloiksi pilkottuna
n. 8 maustepippuria
1 laakerinlehti
1-2 tl suolaa
kiehuvaa vettä

lado lihat, porkkanat ja sipulit uunivuokaan ja mausteet sekaan.
lisää kiehuvaa vettä sen verran että lihat eivät ihan kokonaan peity.
uuniin alimmalle tasolle 200 astetta n. 30 min.
sitten alenna lämpöä 150 asteeseen. laita kansi tai folio päälle ja anna hautua vielä ainakin pari tuntia.
muista poistaa laakerinlehti noin tunnin ruokaa haudutettuasi.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 15:52"]

paras karjalanpaisti tehdään näin:

800g karjalanpaistilihoja
2-3 porkkanaa paloiksi pilkottuna
2-3 pientä sipulia paloiksi pilkottuna
n. 8 maustepippuria
1 laakerinlehti
1-2 tl suolaa
kiehuvaa vettä

lado lihat, porkkanat ja sipulit uunivuokaan ja mausteet sekaan.
lisää kiehuvaa vettä sen verran että lihat eivät ihan kokonaan peity.
uuniin alimmalle tasolle 200 astetta n. 30 min.
sitten alenna lämpöä 150 asteeseen. laita kansi tai folio päälle ja anna hautua vielä ainakin pari tuntia.
muista poistaa laakerinlehti noin tunnin ruokaa haudutettuasi.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
4 1

Possua nautaa, ei mitään kastikkeita.

Laitan uunivuokaan, lisään lohkottonua 1-2 sipulia, suolaa ja rouhin mustapippuria. Vettä lihojen päälle niin, että juuri ja juuri peittyvät. Uuniin kolmeksi tunniksi.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 15:56"]

Laitan uunivuokaan, lisään lohkottonua 1-2 sipulia, suolaa ja rouhin mustapippuria. Vettä lihojen päälle niin, että juuri ja juuri peittyvät. Uuniin kolmeksi tunniksi.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
4 2

6 jatkaa: ostan siis niitä valmiita karjalanpaistilihoja, en ruskista ja

onnistuu joka kerta. On tolkuttoman hyvää... palapaisti ei onnistu ruskistamatta, mutta ei karjalanpaistilihojen ruskistamisessa ole mitään mieltä.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 15:59"]

onnistuu joka kerta. On tolkuttoman hyvää... palapaisti ei onnistu ruskistamatta, mutta ei karjalanpaistilihojen ruskistamisessa ole mitään mieltä.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
7 4

Ei tule sitkeää kun kypsentää tarpeeksi kauan.

Itse koemaistan muutaman palan ja jos yhtään sitkeälle tuntuu nin ei muuta kuin paisti takaisin uuniin muhimaan. Pidettävä huoli siitä, että vettä on tarpeeksi ettei lihat kuivu.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 15:59"]

Itse koemaistan muutaman palan ja jos yhtään sitkeälle tuntuu nin ei muuta kuin paisti takaisin uuniin muhimaan. Pidettävä huoli siitä, että vettä on tarpeeksi ettei lihat kuivu.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
7 0

Mä ruskistan karjalanpaistilihat

Ihan nopsaan pannulla ruskistan ne, laitan pataan pilkottua sipulia, suolaa, laakerinlehden (en aina) ja maustepippureita sekä kiehuvaa vettä sen verran, että lihat peittyy. Ei mitään porkkanoita ym., koska ne imee niin paljon suolaa, etti sitä jää lihoihin ollenkaan. Paljon paremman makuista tulee ilman porkkanaa. Pata uuniin 150 asteeseen vähintään neljäksi tunniksi. Tän ohjeen antoi mun karjalainen sukulainen.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 16:01"]

Ihan nopsaan pannulla ruskistan ne, laitan pataan pilkottua sipulia, suolaa, laakerinlehden (en aina) ja maustepippureita sekä kiehuvaa vettä sen verran, että lihat peittyy. Ei mitään porkkanoita ym., koska ne imee niin paljon suolaa, etti sitä jää lihoihin ollenkaan. Paljon paremman makuista tulee ilman porkkanaa. Pata uuniin 150 asteeseen vähintään neljäksi tunniksi. Tän ohjeen antoi mun karjalainen sukulainen.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
1 0

Sama juttu.

onnistuu joka kerta. On tolkuttoman hyvää... palapaisti ei onnistu ruskistamatta, mutta ei karjalanpaistilihojen ruskistamisessa ole mitään mieltä.



Ostan todellakin sen valmiin karjalanpaistina myytävän lihapaketin ja lykkään uuniin paketin ohjeiden mukaan. Aina on onnistunut, ei ole tullut yhtään sitkeää vaan todella mureaa.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 16:11"]

[quote]

onnistuu joka kerta. On tolkuttoman hyvää... palapaisti ei onnistu ruskistamatta, mutta ei karjalanpaistilihojen ruskistamisessa ole mitään mieltä.

[/quote]



Ostan todellakin sen valmiin karjalanpaistina myytävän lihapaketin ja lykkään uuniin paketin ohjeiden mukaan. Aina on onnistunut, ei ole tullut yhtään sitkeää vaan todella mureaa.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
2 2

Ostan valmiit lihat

ja lisään sipulia ja porkkananpaloja. Vettä niin että lihat juuri peittyvät. Uunissa on 2-3 tuntia, olisikohan 100-150 astetta (kuitenkin se tai vähän alempi kuin mikä valmiiden lihojen paketissa lukee). Vettä ei myöskään saa olla liikaa, mutta pitää vahtia ettei mene niin vähiin, että lihat kuivuvat. Lihoja voi loppupuolella käännellä. Mielestäni tärkeintä on pitää uunissa riittävän kauan.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 17:07"]

ja lisään sipulia ja porkkananpaloja. Vettä niin että lihat juuri peittyvät. Uunissa on 2-3 tuntia, olisikohan 100-150 astetta (kuitenkin se tai vähän alempi kuin mikä valmiiden lihojen paketissa lukee). Vettä ei myöskään saa olla liikaa, mutta pitää vahtia ettei mene niin vähiin, että lihat kuivuvat. Lihoja voi loppupuolella käännellä. Mielestäni tärkeintä on pitää uunissa riittävän kauan.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
2 2

Pidät vaan kauemmin uunissa, ei sulla varmaan muuta vikaa ole.

Minä pyrin aina paistamaan neljä tuntia, joskus jää kiireen vuoksi vähän vajaaksi, mutta hyvää tulee. Uunin lämpötila aluksi jopa yli 200 mutta sitten vähitellen pienentelen niin, että viimeiset pari tuntia on 150 astetta.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 17:19"]

Minä pyrin aina paistamaan neljä tuntia, joskus jää kiireen vuoksi vähän vajaaksi, mutta hyvää tulee. Uunin lämpötila aluksi jopa yli 200 mutta sitten vähitellen pienentelen niin, että viimeiset pari tuntia on 150 astetta.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
8 0

Ostan valmiin laatikon

ruskistan kevyesti, laitan jauhettua mustapippuria, suolaa (reilusti), porkkanaa, sipulia ja uunissa 150 astetta vähintään 4h mutta kauemminkin!!

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 17:28"]

ruskistan kevyesti, laitan jauhettua mustapippuria, suolaa (reilusti), porkkanaa, sipulia ja uunissa 150 astetta vähintään 4h mutta kauemminkin!!

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
2 0

Suunnilleen sama ohje kuin edellisilläkin..

Valmiita karjalanpaistilihakuutioita (n.1kg), suolaa, lihaliemikuutio, kokonaisia musta- ja maustepippureita, porkkanaa, sipulia (laakerinlehtiä). Vettä sen verran, että lihat peittyy kunnolla. Paistoaika on minulla pitkä, 6h, ja puolessa välissä hämmennän, ettei pinta lähde palamaan. Kiehuvaa vettä lisään, jos näyttää, että alkaa vesi käydä liian vähiin. Ikinä ei ole sitkeää ollut :)

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 18:05"]

Valmiita karjalanpaistilihakuutioita (n.1kg), suolaa, lihaliemikuutio, kokonaisia musta- ja maustepippureita, porkkanaa, sipulia (laakerinlehtiä). Vettä sen verran, että lihat peittyy kunnolla. Paistoaika on minulla pitkä, 6h, ja puolessa välissä hämmennän, ettei pinta lähde palamaan. Kiehuvaa vettä lisään, jos näyttää, että alkaa vesi käydä liian vähiin. Ikinä ei ole sitkeää ollut :)

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
1 1

Turha neuvoa

Eihän Ap edes tiedä mitä on tekemässä eli palapaistia vai karjalanpaistia vai kenties jotain ihan muuta. Voi tätä uusavuttomuutta!

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 19:10"]

Eihän Ap edes tiedä mitä on tekemässä eli palapaistia vai karjalanpaistia vai kenties jotain ihan muuta. Voi tätä uusavuttomuutta!

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
5 9

Laitan karjalanpaistin uuniin koko yöksi (usein n. 7-8h)

lämpötila alle 100 astetta. Kyllästyin kun koskaan ei ollut kolmessa tunnissa tarpeeksi kypsää.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 19:14"]

lämpötila alle 100 astetta. Kyllästyin kun koskaan ei ollut kolmessa tunnissa tarpeeksi kypsää.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
5 1

Uunit on niin erilaisia, asteisiin ei aina voi luottaa.

Epäilen, että ap:n karjalanpaisti on liian kuumassa uunissa ja siksi siitä tulee sitkeää. Kypsyy ikäänkuin liian nopeasti.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 19:16"]

Epäilen, että ap:n karjalanpaisti on liian kuumassa uunissa ja siksi siitä tulee sitkeää. Kypsyy ikäänkuin liian nopeasti.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
2 0

Tääl evakkokarjalaiste jälkikasvuu...

joka kertoo, et pottii pelkät lihat, suolaa ja pippureita, vettä nii et just just peittyy, ja paista nelisen tuntii 150 astetta. Joha pehmiää. Porkkanat ei kyytii kuulu perinteisest.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 19:22"]

joka kertoo, et pottii pelkät lihat, suolaa ja pippureita, vettä nii et just just peittyy, ja paista nelisen tuntii 150 astetta. Joha pehmiää. Porkkanat ei kyytii kuulu perinteisest.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
1 2

salaisuus on tosiaan pitkässä haudutusajassa

mä laitan possua, nautaa ja lammasta. Lisäksi niitä sipulia, pippuria, suolaa laakerinlehteä ja ISOINA paloina mitä juureksia sattuu olemaan. (juu, monien mielestä juurekset ei kuulu karjalanpaistiin, mutta mun mummo on Metsäpirtistä ja sanoo että toki ne kuuluu jos niihin on varaa!) Ja sitten haudutusta, noin 150-100 asteessa muutama tunti. VÄhintään kolme, mieluiten yli neljä (juurekset voi myös lisätä vasta pariksi viimeiseksi tunniksi). Liemen riittävyys pitää tarkistaa välillä.

Näin pitkällä haudutuksella on ihan sama, onko lihat ruskistettu etukäteen vai ei. Joskus viitsin ruskistaa, joskus en. RUskistamalla tulee liemestä vähän kirkkaampaa.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 19:44"]

mä laitan possua, nautaa ja lammasta. Lisäksi niitä sipulia, pippuria, suolaa laakerinlehteä ja ISOINA paloina mitä juureksia sattuu olemaan. (juu, monien mielestä juurekset ei kuulu karjalanpaistiin, mutta mun mummo on Metsäpirtistä ja sanoo että toki ne kuuluu jos niihin on varaa!) Ja sitten haudutusta, noin 150-100 asteessa muutama tunti. VÄhintään kolme, mieluiten yli neljä (juurekset voi myös lisätä vasta pariksi viimeiseksi tunniksi). Liemen riittävyys pitää tarkistaa välillä.

Näin pitkällä haudutuksella on ihan sama, onko lihat ruskistettu etukäteen vai ei. Joskus viitsin ruskistaa, joskus en. RUskistamalla tulee liemestä vähän kirkkaampaa.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
4 0

Äijämäinen karjalanpaisti

tulee ruskistamalla pannulla lihat ilman rasvaa ja kaadetaan kaikki kattilaan, jossa liha piilotetaan kylmän raikkaalla vedellä.
3/4 pussia maustepippuria ja paprikaa sekaan.
Liedellä kuumennetaan niin, että vesi kiehahtaa ja pienennetään lämpöä niin, että pientä elämää näkyy keitoksessa. 4-4,5t kidutetaan. Ehkä kerran joutuu lisäämään vettä.
Suola tulee soijasta syödessä oman maun mukaan.
Mitää vihanneksii...

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 20:04"]

tulee ruskistamalla pannulla lihat ilman rasvaa ja kaadetaan kaikki kattilaan, jossa liha piilotetaan kylmän raikkaalla vedellä.
3/4 pussia maustepippuria ja paprikaa sekaan.
Liedellä kuumennetaan niin, että vesi kiehahtaa ja pienennetään lämpöä niin, että pientä elämää näkyy keitoksessa. 4-4,5t kidutetaan. Ehkä kerran joutuu lisäämään vettä.
Suola tulee soijasta syödessä oman maun mukaan.
Mitää vihanneksii...

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
1 4

Äh, äijältä unohtu sanoa

1 iso sipuli pilkottuna ja raakana liemeen mukaan.

[quote author="Vierailija" time="23.12.2009 klo 20:07"]

1 iso sipuli pilkottuna ja raakana liemeen mukaan.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
0 1

Melkein kaikki ovat oikeassa.

Erilaisia variantteja karjalanpaistista on näemmä lukematon määrä. Ja niin niitä on ollut myös siinä "perinteisessä" paistissa. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei ole ollut, eikä ole edelleenkään.

Karjalanpaisti tehdään perinteisesti naudan ja possun ruhon "huonommista" osista. Tällöin avain onnistumiseen on pitkä haudutus matalalla lämmöllä (100 astetta tai jopa alle). Pitkä voi tarkoittaa jopa 6 tuntia tai enemmän.

Nykypäivän kiireisen ihmisen ongelma on aika. Tämän vuoksi monet netistä löytyvät ohjeet kehottavat käyttämään laadukkaampaa lihaa ja jopa vain 1-1,5 tunnin haudutusaikoja.

Itse suosin menetelmää jossa juurekset (sipuli, porkkana ja mahdollisesti lanttu) lisätään vasta hautumisen viimeisiksi tunneiksi. Syy on yksinkertainen; pitkän hautumisen aikana juurekset muuttuvat soseeksi. Lisäämällä juurekset vasta viimeisiksi tunneiksi saadaan karjalanpaistin rakenteeseen ryhtiä.

Hauskoja paistitteluita kaikille.

[quote author="Vierailija" time="24.08.2010 klo 15:56"]

Erilaisia variantteja karjalanpaistista on näemmä lukematon määrä. Ja niin niitä on ollut myös siinä "perinteisessä" paistissa. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei ole ollut, eikä ole edelleenkään.

Karjalanpaisti tehdään perinteisesti naudan ja possun ruhon "huonommista" osista. Tällöin avain onnistumiseen on pitkä haudutus matalalla lämmöllä (100 astetta tai jopa alle). Pitkä voi tarkoittaa jopa 6 tuntia tai enemmän.

Nykypäivän kiireisen ihmisen ongelma on aika. Tämän vuoksi monet netistä löytyvät ohjeet kehottavat käyttämään laadukkaampaa lihaa ja jopa vain 1-1,5 tunnin haudutusaikoja.

Itse suosin menetelmää jossa juurekset (sipuli, porkkana ja mahdollisesti lanttu) lisätään vasta hautumisen viimeisiksi tunneiksi. Syy on yksinkertainen; pitkän hautumisen aikana juurekset muuttuvat soseeksi. Lisäämällä juurekset vasta viimeisiksi tunneiksi saadaan karjalanpaistin rakenteeseen ryhtiä.

Hauskoja paistitteluita kaikille.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
6 0

karjalanpaisti

mä teen pitkän kaavan mukaan. laitan jo edellisenä päivänä uuniin siiihen asti kun nukkumaan menen(ehkäpä 6h ) jatkan vielä toiset 6 h) tietty miedossa lämmössä
karjalanpaistilihan pitää hajota kun siihen koskee jotta tulee hyvää. nyt karjanpaisti uunissa. ei siitä kyllä koskaan tule niin hyvää kun äidin tekemä jostain syystä.

[quote author="Vierailija" time="26.12.2010 klo 08:51"]

mä teen pitkän kaavan mukaan. laitan jo edellisenä päivänä uuniin siiihen asti kun nukkumaan menen(ehkäpä 6h ) jatkan vielä toiset 6 h) tietty miedossa lämmössä
karjalanpaistilihan pitää hajota kun siihen koskee jotta tulee hyvää. nyt karjanpaisti uunissa. ei siitä kyllä koskaan tule niin hyvää kun äidin tekemä jostain syystä.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
3 0

nrhhfsh

mä laitan possua, nautaa ja lammasta. Lisäksi niitä sipulia, pippuria, suolaa laakerinlehteä ja ISOINA paloina mitä juureksia sattuu olemaan. (juu, monien mielestä juurekset ei kuulu karjalanpaistiin, mutta mun mummo on Metsäpirtistä ja sanoo että toki ne kuuluu jos niihin on varaa!) Ja sitten haudutusta, noin 150-100 asteessa muutama tunti. VÄhintään kolme, mieluiten yli neljä (juurekset voi myös lisätä vasta pariksi viimeiseksi tunniksi). Liemen riittävyys pitää tarkistaa välillä.

Näin pitkällä haudutuksella on ihan sama, onko lihat ruskistettu etukäteen vai ei. Joskus viitsin ruskistaa, joskus en. RUskistamalla tulee liemestä vähän kirkkaampaa.



Ai että lihaan on varaa, muttei juureksiin?

[quote author="Vierailija" time="22.12.2012 klo 15:53"]

[quote]

mä laitan possua, nautaa ja lammasta. Lisäksi niitä sipulia, pippuria, suolaa laakerinlehteä ja ISOINA paloina mitä juureksia sattuu olemaan. (juu, monien mielestä juurekset ei kuulu karjalanpaistiin, mutta mun mummo on Metsäpirtistä ja sanoo että toki ne kuuluu jos niihin on varaa!) Ja sitten haudutusta, noin 150-100 asteessa muutama tunti. VÄhintään kolme, mieluiten yli neljä (juurekset voi myös lisätä vasta pariksi viimeiseksi tunniksi). Liemen riittävyys pitää tarkistaa välillä.

Näin pitkällä haudutuksella on ihan sama, onko lihat ruskistettu etukäteen vai ei. Joskus viitsin ruskistaa, joskus en. RUskistamalla tulee liemestä vähän kirkkaampaa.

[/quote]



Ai että lihaan on varaa, muttei juureksiin?

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
4 7
Aihe vapaa
Keskustelualueen säännöt
Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä