Väittely miehen kanssa: milloin pellit voi laittaa kiinni?

Vierailija

Eli miltä takassa/puu-uunissa pitää näyttää, että pellin voi laittaa turvallisesti kiinni?

Sivut

Kommentit (35)

Vierailija
Viesti

Ei saa näkyä edes hehkua. Tämä on eirtyisen tärkeää nykyään, kun talot ja mökit on usein hyvin tiiviitä. Ennen vanhaan saatettiin laittaa pellit kiinni jo aiemmin, ja vaikka silloin sisään toki tuli häkää, se haihtui vetävistä ovista ja ikkunoista aiheuttamatta vaaraa.

Vierailija
Viesti

mutta sinistä liekkiä ei ollenkaan. Käytännössä annan kuitenkin hiillooksen hiipua kokonaan tai ainakin melkein täydellisesti, ennen kuin suljen pellin. Ei vara venettä kaada. Tuhka kannattaa myös pöyhiä huolellisesti, ettei pesään huomaamatta jää palamatonta puunkappaletta, joka sitten onnistuisi vielä syttymään.

Vierailija
Viesti

asian kanssa ei ole todellakaan leikkimistä.

Tuttuni kuoli häkämyrkytykseen pari vuotta sitten :( :(.

Vierailija
Viesti

mut varaavasta pitää laittaa jo aikaisemmin koska lämmitysteho perustuu siihen että pellit kii kun hiillosta vielä jäljellä, mut missään nimessä sinistä hehkua ei saa enään näkyä eli palamista. Jos ei tiedä niin nuohooja on kans hyvä ammattilainen neuvomaan oikeaan lämmitykseen liittyvissä jutuissa. Varaavan takan kanssa häkävarotin on ehdoton juttu.T. Puilla lämmittävä kaksi takkaa omistava

Vierailija
Viesti

sinistä liekkiä ei näy, täytyy peltiin olla porattu reikä tai siitä viistottu yksi kulma pois. Tämä siksi, että sitä häkää todellakin syntyy niin kauan kuin hiillos hehkuu, ja sen on päästävä poistumaan!

Vierailija
Viesti

meidänkään 25v vanhoissa pelleissä ei ole tälläisiä, laitamme pellit kiinni kun luukun läpi ei näy hiillosta, hiilet kyllä vielä hehkuvat jos luukut avaa ja saavat happea.

Vierailija
Viesti

Häkähälyttimet on, eikä ikinä ole piipanneet (muuta kuin testatessa ;).Minä suljen suuluukut kokonaan, kun tuli alkaa olla hävinnyt. Jos kaikki aukot on levällään, kuuma piippu vetää hullun lailla ja tietysti tilalle tulee kylmää talon ulkopuolelta raitisilmareittejä. Ja uunikin jäähtyy turhaan, vain kunnon tuli vaatii paljon happea. Samalla pienennän peltiä vähän, siis suljen ja vedän tuuman verran aukipäin.Kokonaan suljen pellit vasta sitten, kun ei näy punaistakaan. Varsinkin, jos tuhkaa on paljon, kytevää hiiltä voi jäädä ja juuri sellaisesta hitaasta ja huomaamattomasta palamisesta tulee häkää.

Vierailija
Viesti

kiinni kun siltä tuntuu, monet laittavat joko perjantaisin tai lauantaisin. On suositeltavaa, ettei usein eikä ihan täysin kiinni...

Vierailija
Viesti

Rakentamismääräyksissä (osa E3) todetaan, että tulisijassa syntyvien häkäkaasujen on päästävä poistumaan savupiipun kautta ulkoilmaan myös tilanteessa, jossa sulkupelti on suljettu. Tähän riittää noin 3% aukko pellissä eli peltiin porattu reikä tai kulman viistäminen. Jos toimii varman päälle ja sulkee pellin vasta kun hiillos on täysin sammunut, ei sillä ole suurta merkitystä lämmön varaamiselle – turvallisuudelle kyllä varsinkin jos on epävarma tai vielä opettelee tulisijan käyttöä.Ilpo Leino

turvallisuuspäällikkö

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

www.spek.fi

Vierailija
Viesti

koko tulipesä on musta, eli ei näy yhtään punaista hiillosta.Meillä kaksi tulisijaa, ja pääasiassa puulämmitys.

Vierailija
Viesti

Meillä oli appiukon kanssa ainainen kiistely tästä, appi oli aina sitä mieltä, että laitetaan luukut liian myöhään kiinni. Ostettiin sitten häkävaroitin, ja kerran kun appi oli talonvahtina ja uuneja lämmittämässä, oli hälytin pärähtänyt soimaan - sen jälkeen ei ole ollut nokan koputtamista luukkujen sulkemisesta.

Vierailija
Viesti

kun vielä vanhempieni luona asuin ja takkaa lämmitin. Pöyhin hiillosta tuon tuostakin loppuvaiheessa. Tutkin näkyykö sinistä liekkiä. Kun ei näkynyt ja oli vain punainen hiillos, pistin pellit osittain kiinni. Kun hiillos oli (pöyhittyäni taasen) lähes musta, suljin pellit kokonaan. Ja takan lämmitys mielellään niin, ettei heti nukkumaan peltien suljettua.

Vierailija
Viesti

koska häkä on hajuton ja mauton kaasu, jota ei juuri huomaa ennen kuin pökertyy.

Lainaus:

Ja takan lämmitys mielellään niin, ettei heti nukkumaan peltien suljettua.
Omaa takkaansa ja uuniansa oppii käyttämään niin, että häkää ei tule sisään (liikaa ainakaan, ainahan sitä vähän tulee ja vähän pääsee sisäänkin, vaikka pellit olis koko ajan auki). Varman päälle jos ottaa niin odottaa, että sisusta on täysin musta. itse olen lämmittänyt toisin vuosikymmeniä, mutta joka uunia ja jopa erilaisilla puilla on lämmitettävä vähän eri tavoin. Siksi yleispäteviä ohjeita on lopulta vaikea antaa. Sen vaan jotenkin tietää, koska hiillos on tarpeeksi palanut, ettei se varmasti enää leimahda. Se punainenkin muuttuu vähän erilaiseksi...

Vierailija
Viesti

Ehkä koin mukavammmaksi olettaa pökrääväni suorilta jaloilta kuin että olisin heittänyt veivini sängyssä maaten. Sen vuoksi en heti mennyt nukkumaan pellit suljettuani. Tähän ikään mennessä olen onnistuneesti (koputan puuta) kyllä osannut sulkea pellit oikeassa kohdassa. Eikä aina ole pesä ollut kylmä musta nokikasa. Hiukan hehkua jäänyt kylä hiillokseen.

Vierailija
Viesti

niin ei tule häkkää, mutta lämmittää samalla harakoita!Riittää ettei sielä hiiloksessa ole enää palavaa liekkiä. Ja aina pitää pöyhimällä varmistaa ettei seassa ole palamatonta ainetta. Sehän siinä on vaarallista: että joku palaa tai syttyy liekille.

Liekkien pitää olla sammunut, mutta hiillos ei tarkoita tulta.

Vierailija
Viesti

Ja muistakaa tyhjentää uunin tuhkapesä tarpeeksi usein jottei häkäkanavat tukkeudu ja häkä pääsee pihalle..

Vierailija
Viesti

eli sinistä.oranssi punainen hehku, silloin voi jo laittaa luukut kiinni ettei lämpö karkaa. ei riskiä

Vierailija
Viesti

50-luvulla rakennetut tulisijat: punaista hiillosta saa olla, ei yhtään sinistä liekkiä Puhaltelen aina varmuuden vuoksi hiillokseen ennen pellien sulkemista.

Vierailija
Viesti

Ei se hiilloksen sammuminen niin kauan kestä, että vaikuttaisi varaavassa takassa lämmön haihtumiseen. Takka lämpiää joka tapauksessa pintaan asti vasta pitkästi sen jälkeen kun pellit on suljettu. Odotan aina että hiillos on sammunut kokonaan. Häkä on myrkyllistä ja aiheuttaa syöpää silloinkin kun ei kerta laakista tapa.

Vierailija
Viesti
Vierailija

mut varaavasta pitää laittaa jo aikaisemmin koska lämmitysteho perustuu siihen että pellit kii kun hiillosta vielä jäljellä, mut missään nimessä sinistä hehkua ei saa enään näkyä eli palamista. Jos ei tiedä niin nuohooja on kans hyvä ammattilainen neuvomaan oikeaan lämmitykseen liittyvissä jutuissa. Varaavan takan kanssa häkävarotin on ehdoton juttu.

T. Puilla lämmittävä kaksi takkaa omistava

 

Ei todellakaan saa varaavassa takassakaan laittaa peltejä kiinni ennen kuin hiillos on täysin musta. Kyllä meillä silti takka lämmittää, vaikka odotetaankin kunnolla hiilloksen palo loppuun. Jokainen tekee tyylillään, mutta turvallisempaa on vaikka päästää lämpöä vähän hukkaan kuin leikkiä hengellään. Häkävaara kuitenkin aina voi olla, enkä ole niin nuuka, että häkävaroittimen sen vuoksi hankkisin, että voin laittaa pellit kiinni aiemmin. Ei sitä varoitinta tarvita, jos tekee niin kuin turvallisuusohjeissa sanotaan. Olihan tästä asiasta kirjoitus jokin aika sitten myös iltalehden sivuilla.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Suosituimmat