Toimitus suosittelee

Ison perheen kanssa saa todella usein kuulla kauhistelua, sekä kummallisia uskomuksia isoon perheeseen liittyen ja nyt ajattelin osaltani kumota muutamat jotka eivät ainakaan meidän perheemme kohdalla pidä paikkaansa.

Teillä varmaan on joku uskonnollinen vakaumus kun lapsia on noin monta. Oletteko lestaadiolaisia?

On toki yleistä, että lapsiluku on iso, koska uskonnollinen vakaumus kieltää esimerkiksi ehkäisyn. Meillä ei kumminkaan näin ole ja uskallan väittää, että monessa muussakaan suurperheessä ei asia ole näin. Ihan on lapset tulleet ilman mitään uskonnollisen "pakon" sanelemistakin ja enää ei ole lapsia tulossa minkään syyn vuoksi.

Eihän teillä mitenkään voi aika riittää kaikille lapsille.

Kyllä se aika vaan riittää kun sen ajan laittaa riittämään. Toki ajan riittäminen vaatii melko tarkkaa kalenterin täyttämistä ja aika tarkkaan joutuu myös miettimään miten aikansa käyttää, mutta jokainen lapsi saa meillä kyllä huomiota osakseen. Jokainen lapsi saa myös omaa yksityistä huomiota vuorollansa kun niin sanotusti jaamme miehen kanssa lapsia välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että minä otan jonkun lapsista mukaani johonkin tai teen jonkun lapsista kanssa jotain kahdestaan kun taas välillä J ottaa jonkun lapsista mukaansa ja tekee jotain kahdestaan. Välillä jako taas toimii niin, että toinen viettää aikaa kahden lapsen kanssa ja toinen on loppujen lasten kanssa. Jokainen siis saa vuorollaan huomiota, vaikka tottakai esimerkiksi yhden tai kahden lapsen perheissä aikaa on enemmän yhdelle lapselle, mutta ei se tarkoita että suurperheessä lapset jäisivät ilman aikaa vanhempien kanssa.

Teillä varmasti on lempilapsi lapsista jota tulee suosittua enemmän kuin muita tai eihän rakkaus voi riittää kaikille lapsille tasapuolisesti.

Ei meillä ainakaan ole lempilapsia ja rakastamme kaikkia lapsiamme aivan yhtä paljon. Jossain perheessä asia voi tottakai olla toisin, mutta ainakin meidän perheessämme kaikki ovat tasa-arvoisia ja yhtä tärkeitä toisilleen. Lapset tykkäävät todella paljon pötkötellä kainalossa, istua sylissä, halailla ja näyttää rakkauttaan ja on aivan yhtä ihanaa joka lapsen kohdalla kun lapsi tulee illan päätteeksi vielä halaamaan ennen nukkumaan menoa sekä toivottamaan hyvät yöt. Lapsistamme ketään ei myöskään suosita enempää kuin toista ja jos yksi saa jotain niin saa toisetkin ellei kyse ole esimerkiksi syntymäpäivistä.

Nuorin saa varmaan teillä eniten huomiota kun on pienin ja isommat jäävät vain taka-alalle.

Vauva tietenkin vie eniten aikaa kun on niin pieni ja vielä rintaruokinnalla. Se ei kumminkaan tarkoita, että nuorin saisi eniten huomiota sillä isommat saavat huomiota silloin kun vauva esimerkiksi nukkuu ja sitähän vauva tekee paljon. Huomiota jaetaan lapsille tasapuolisesti ja koko ajan kun Viivi kasvaa, helpottuu huomion jakaminen kun vauva ei tarvitse niin paljon äitiään. Onneksi perheessämme on kaksi aikuista joka helpottaa huomion jakamista kun J voi ottaa tehtäväkseen isompien huomion jakamisen.

Teillä on varmaan jaksaminen koetuksella ja voimat vähissä.

Eipä oikeastaan. Tähän perhekokoon on tottunut vähitellen kun lapset eivät ole tulleet samaan aikaan kaikki. Jaksaminenkin on ainakin meidän perheessä osittain myös kiinni siitä, kuinka paljon kaikesta stressaa ja tekeekö itse asioista vaikeampia kuin ne ovat. Tottakai joskus on jaksaminen koetuksella kuten esimerkiksi raskausaikanani, mutta pääsääntöisesti jaksamme vallan mainiosti. Monta lasta ei siis automaattisesti tarkoita väsyneitä vanhempia ja jokaisella perheellä on oma lapsilukunsa jonka kanssa kukakin jaksaa.

Teillä varmaan menee pieni omaisuus jo pelkästään perheen ruokkimiseen.

Ei meillä nyt ihan mielettömiä summia mene ruokaan kun hieman katsoo mitä ostaa ja miettii ennen kauppaan menoa, että mitä sieltä kaupasta sillä kerralla tarvitseekaan. Lisäksi ostamme todella paljon muunmuassa lihaa päiväyslihana ja pakastamme sen joten jo siinä säästää todella paljon. Toki mekin ostamme heräteostoksia ja rahaa menee kauppaan kuukaudessa kiitettävä summa, mutta ei se summa ole mitään miljoonia. Hyvin on ison perheen kanssa oppinut miettimään ostoksiansa ja selvittämään missä kaupoissa on isoimmat tarjoukset. Lisäksi keskittämällä saa hyvät bonukset kun käyttää saman firman kauppoja pääsääntöisesti.

Teillä vanhemmilla ei sitten varmaan kerkeä olemaan yhtään omaa aikaa kun kaikki aika menee varmaan lapsiin?

Aikaa tottakai jää vähemmän itselleen, sekä meidän vanhempien omiin juttuihin, mutta kyllä sitä omaakin aikaa jää molemmille niin halutessamme. Onnekseni meitä on kaksi vanhempaa (jota ei voi painottaa liikaa kun välillä tuntuu, että osa kuvittelee minun olevan ainoa aikuinen talossa kun kerran äiti olen) ja molemmat voimme olla vuorollaan lasten kanssa jotta toinen saa vuorollaan omaa aikaa ilman lapsiakin. Yhteistä aikaa ilman yhtään lasta ei toki pahemmin ole, mutta sekin on elämäntapavalintakysymys. Yhteistä lapsivapaata kerkeää kyllä olemaan sitten kun lapset ovat isompia ja nyt tällä hetkellä riittää kun on edes aikaa vuorotellen itselleen.

Tehän tienaatte ihan hirveästi lapsilla, onko lapset tehty rahan takia?

Ajatuksena ihan kiva, että lapsilla pääsisi rikastumaan, mutta ei se nyt ihan näin ole. Kyllä lapsiin menee ne rahat mitä tukina saadaan muunmuassa lapsilisät ja lapsiin menee sen lisäksi vielä lisääkin rahaa. Eikä kukaan toivottavasti rupea lapsia rahan toivossa tekemään sillä kyllä tosiaan lapsiin meneekin sitä rahaa. Muunmuassa jo harrastukset tulevat tulevaisuudessa viemään suuren summan rahaa, mutta onneksi tämä on tietoinen valinta kun lapsia on useampi ja rahan menoon ollaan osattu varautua.

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

27-vuotias neljän pojan ja yhden tytön äiti kirjoittaa arjestaan ja ajatuksistaan. Perheeseen kuuluu 02/2010, 12/2011, 06/2013, 06/2015 syntyneet pojat ja 05/2017 syntynyt tyttö. Yhdellä lapsista on dysfasia ja yhdellä ylivilkkautta. Lisäksi perheeseen kuuluu yksi koira jonka kanssa harrastaminen on koko perheen yhteinen juttu.

Yhteyden minuun saa sähköpostitse: mhaavisto1@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2017

Instagram