Tervehdys täältä flunssan keskeltä! Kun molemmat pienet sairastaa, läppärin päälle on ehtinyt kerääntymään kunnon pölykerros ja blogi ei ole edes käynyt mielessä. Päätin nyt kuitenkin pitkästä aikaa jakaa ajatuksia flunssaisista pienistä ja päivähoidosta. Ajatus lähti siitä, kun ihmeteltiin, miksi ihmeessä olimme kotona näin kauan - päälle viikon. 

Varsinkin nyt erilaiset taudit jylläävät taas päiväkodeissa. Sieltä se Kikkarakin toi kotiin tuliaisen, johon koko perhe kaatui enemmän tai vähemmän. Joskus mietin onko siellä koskaan niin sanotusti hiljaista kautta, ettei joku epidemia olisi aina käsillä. Suuri osa lasten saamista taudeista on joko bakteeri- tai virusperäisiä. Nämähän leviävät kuin kulovalkea ilman, kosketuksen ja esineiden, esim. siellä päiväkodissa lelujen välityksellä. Kun flunssainen lapsi yskii, ilmaan sinkoaa pöpöjä, jotka leijailevat villinä ja vapaina. Nämä virukset tartuttavat flunssan muihin, samassa huoneessa oleviin lapsiin. Jotkut bakteerit ja virukset voivat säilyä hengissä muuallakin kuin ihmisessä ja tartuttaa esineistä, esim. tuteista, leikkikaluista, ruokailuvälineistä, ovenkahvoista, wc-istuimista ja käsipyyhkeistä. 

Sitkeä flunssa ja norovirus taitavat olla akuutimmat taudit tällä hetkellä. Syy, miksi noro iskee uudelleen ja uudelleen on vanhempien kova kiire takaisin töihin. Noroviruksen kanssa ei riitä pelkästään se, että lapsi sairastaa kotona, vaan sinne kotiin on myös jäätävä kahdeksi päiväksi oireiden loputtua! Muutenhan tästä tulee oravanpyörä! En ymmärrä vanhempia, jotta sysäävät lapset hoitoon heti, kun pienet kynnelle kykenevät. Eikö työssäkäyvillä ole sitä varten sairasloma ja oikeus/velvollisuus hoitaa kipeä lapsi kotona? Neuvola kirjoittaa sairaslomaa puhelimessa kolme päivää maksimissaan ja lääkäri niin paljon kuin tarvitaan. Näin ainakin täällä Pohjanmaalla. Luulisi sen olevan ihan yleinen käytäntö? Miksi siis lapsi ei saisi kunnolla tervehtyä kotona? Ja, mitä ihmeteltävää siinä on, että pitää lapsen tarpeeksi kauan kotona parantumassa. Eikö kukaan ole kuullut jälkitaudeista?

 

Ehkä hirveintä, jota olen kuullut on se, että jotkut vanhemmat ratkaisevat ongelman antamalla lapselle aamulla särkylääkettä ennen hoitoon viemistä!! Ei särkylääke lasta paranna! Lapsi alkaa voida huonosti heti, kun lääkkeen teho lakkaa tai se suppo kopsahtaa sinne pottaan. Ja päiväkotiin viedyllä lapsella, joka ei ole täysin terve, on alentuneen vastustuskyvyn vuoksi suurempi riski saada jokin muu tauti. Lisäksi lapsihan tartuttaa muut lapset. Näin päiväkotiin meno ei ole järkevää kenenkään kannalta!

Ihan pikku flunssatkin kannattaa ottaa tosissaan! Sitä, kun ei tiedä, mitä niistä voi äityä. Meidän yhdeksän kuukauden ikäisellä vauvalla flunssa alkoi reilu viikko sitten pienestä nuhasta ja nyt on takana monta terveyskeskuspäivää, spiiraa ja lääkäreitä. Lopulta kotiuduttiin Ventolinen kanssa, josta vauva saa tarvittavan avun, kun hengitys käy raskaaksi. 

 

Flunssainen, kuumeeton lapsi, kuuluu myös kotihoitoon! Kikkara on tosiaan ollut reilu viikon pois päiväkodista limaisen yskän takia. Hän ei olisi millään jaksanut juosta ja leikkiä ulkona pakkasessa keuhkojen ollessa täynnä tavaraa, vaikka onkin ollut kaikin puolin pirteä ja yskää lukuunottamatta hyvävointinen. Moni saattaa miettiä, että helppoahan se on lapsi pitää kotona, kun äidin ei tarvitse mennä töihin MUTTA olisin tehnyt samalla lailla työssäkäyvänäkin. En ole koskaan vienyt puolikuntoista lasta hoitoon, jotta itse olisin päässyt töihin. 

Missähän siinä kulkisi lapsen etu, jos näin olisin tehnyt?

 

Kommentit (22)

Hanna

Lapsen ryhmän ovessa on lappu mitä tauteja on tarjolla".itse en vie lasta kipeänä hoitoon ja olen ollut palkattomalla hoitamassa lasta kotona.koska oma tes sanoo että lapsen sairastuttua on 1-3pv aikaa järjestää lapsen hoito. Ja esim jouluviikolla jouduin menemään töihin miehen tultua kotiin.. eli klo 16.täällä ei neuvola saikkua kirjoita kiitos vanhempien jotka käyttivät tätä väärin..niin on se lapsi norossa vesirokossa tai missä tahansa taudissa niin terveyskeskukseen vain jonottamaan😠itse saa olla pois omailmoituksella mutta lapsesta aina lappu .käytännöt vaihtelevat varmaan paljon tes ja kaupunkien mukaan.

Vierailija

Ihania ajatuksia <3 Toimi ihan samalla tavalla eli annan lapseni parantua kunnolla. Kiva huomata, eträ meitä on useita.

Vierailija

Aika monessa työpaikassa saa olla molemmat vanhemmat yhteensä 3vrk hoitamassa sairasta lasta palkalla. Olisikohan siinä yksi syy. Sehän on vaan aika jolloin pystyt hoitamaan lapsellesi hoitamaan. Se on ihan eri asia kuin oma sairasloma.

Vierailija

Tottahan se on, että sairaan lapsen paikka on kotona. Mutta meillä viedään kyllä lapset hoitoon, jos on pelkkää nuhaa ja muuten pirteä lapsi. Se nuha nimittäin saattaa kestää useita viikkoja ja minä en kyllä saa palkallista vapaata töistä kuin sen max 3 päivää.

Lindiz82Tutipuu
Liittynyt9.8.2016

Ymmärrän kyllä. Meillä nuhasta on lähes aina äitynyt jotain muutakin. Korvat tai kuume. Siellä päikyssä, kun juoksee tukkosena ulkona ja hikoilee niin äkkiäpä saa kylmää.... =/

Vierailija

Haluaisin aina jäädä mahdollisimman pitkään hoitamaan lapsia kotiin. Työpaikan puolelta painostus on ollut välillä hyvin syyllistävää. Esimerkkinä kerron. Kerran lapseni oli sunnuntai iltana yli 39 asteen kuumeessa. Aamulla kuumetta ei ollut. Soitin työnantajalle mitä tälläisessä tilanteessa tehdään. Vastaus oli että lapsi tottakai hoitoon kun ei kuumetta ole. Eihän se hoitaja tiiä että lapsi on illalla sairadtanut. Eli eivät antaneet vaihtoehtoa. Onneksi mies pystyi jäämään lapsen kanssa kotiin, ois ollut lapselle tosi raskasta ulkoilla yms.

Vierailija

Tähän haluaisin kuitenkin vielä jatkaa että vaikka välillä työnantajien toiminnat yms tuntuu epäreilulta niin ymmärrän niitä kumminkin. Jos ei oo kuumetta niin ei saa lääkäriltä todistusta ja ilman lupia ei voi meidän työpaikalta olla päivääkään pois. Siitä että työantajat on tiukkoja johtuu varmasti siitä että ihmiset käyttää väärin näitä etujaan. Lähinnä siis kerroin tämän esimerkin, ettei vanhempaa tässä asiassa toenna aina sormella osotella. Työantajia ja käytäntöjä, paikkakuntia ja käytäntöjä on erilaisia. Ps. meillä pitää aina lääkäriin paikanpäälle mennä, puhelimenkautta annetut laput ei kelpaa.

Vierailija

Vanhempi saa olla pois töistä vain 3 työpäivää, jonka jälkeen se muuttuu palkattomaksi. Kolmen lapsen yksinhuoltaja ei vain voi olla kahta viikkoa pois töistä jokaisen yskän ja räkäisen nenän takia. Ihanaahan se olisi jos näin voisi olla mutta kun ei voi.

Vierailija

Faktat kannattaa selvittää ensin! Suomessa työsopimuslaki ja työehtosopimukset säätää tilapäisestä hoitovapaasta. Lain mukaan oikeus tilapäiseen hoitovapaaseen on 4 työpäivää, tämän jälkeen saman sairauden aiehuttamasta poissaolosta on erikseen sovittava työnantajan kanssa. Lain mukaan tilapäisen hoitovapaan ajalta ei tarvitse maksaa palkkaa eli kaikki ne alat, joilla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta, on lapsen kotihoito kokonaan palkatonta. Tilapäisellä hoitovapaalla ei ole mitään tekemistä sairausloman kanssa.

Vierailija

Juurikin näin. Kaikilla ei ole mahdollisuutta olla viikkotolkulla palkattomana pois töistä. Ja tuota viikoittain poissaoloahan se monesti varsinkin aivan pienillä, juuri  päiväkotinsa aloittaneilla lapsilla tarkottaisi, kun uusi nuha on jo tulossa, kun edellisestä päästiin. En siis missään nimessä puolusta sairaan lapsen hoitoon viemistä, mutta todellisuus tässä yhteiskunnassa on se, että monet ovat siihen pakotettuja. 

Mamma saaristosta

Olen ollut itse 70 luvulla lapsi ja yksinhuoltajan tytär. Kun olin sairaana, kaupungilta tilattiin kodinhoitaja päiväksi kotiin kun mutsi oli töissä. Hoiti lasta, teki ruokaa jne.. verovaroin kustannettu palvelu. Onko enää kodinhoitajia?

Vierailija

Niin, ei varmasti olekaan puolikuntoisen lapsen paikka hoidossa. Niin on helppo sanoa. Mutta mitä ehdotat ratkaisuksi niille monille, jotka tosiaan eivät voi palkattomasti olla poissa töistä? Kaikki varmaan ovat samaa mieltä siitä, että sairas lapsi on paras hoitaa kotona. Mutta kun ne nuhat ja yskät tosiaan voivat kestää viikkoja. Ei voi olla palkatta pois töistä niin kauaa. Mikä siis ratkaisuksi sinun mielestäsi? Isovanhempiakaan ei aina ole avuksi järjestää. Mihin se lapsi sitten pitäisi työpäivän ajaksi laittaa? Kommenttisi siitä, että ymmärrät hyvin,  kun joku kertoo, ettei voi olla viikkotolkulla pois töistä nuhien takia on outo. Et selvästikään ymmärrä. Kaikilla sitä mahdollisuutta ei tosiaan ole. Jos ymmärtäisit, et varmaankaan jääräpäisesti kertoisi, että puolikuntoisen lapsen paikka ei ole hoidossa, vaan ehkä esittäisit siihen jonkun ratkaisuehdotuksen. Kolmen palkallisen sairaspäivän aikana järjestettävä "muu hoito" on sitten lähes poikkeuksetta maksullista ( esim. hoitaja kotiin).

Vierailija

Mua huvittaa tämä tunteikas keskustelu. Vanhemmat pilaavat käytöksellään toimivan systeemin = aika kärjekäs yleistys siitä, että päivähoito ei toimisi, kun sinne "raahataan" sairaat lapset. Työpaikoilla on tietyt säädökset, joita sairaustapausten kohdalla noudatetaan. Jos alkaa vähän löysätä jonkun ihmisen kohdalla, ei kohta olekaan mitään, mihin perustaa työssäolot ja työstäpoissaolot. Siksi pysytään periaatteissa.
Lapsi on tärkeä. Mutta tunteellisella puheella (esim. sillä että lapsesta puhutaan aina termillä "pieni") tehdään asiasta tunnehöttöä, vaikka asiatietoihin vetoaminen on kestävämpää.
Ja jos hoitoasiat huolettavat koko ajan, sitten pitänee olla kotona eikä mennä itse ollenkaan töihin eikä viedä lapsia hoitoon.

Lindiz82Tutipuu
Liittynyt9.8.2016

Kyse ei ollut siitä etteikö päivähoito toimisi, vaan siitä, ettei neuvola kirjoita puhelimessa sairaslomaa, vaan sairas lapsi on raahattava tk,
:n

Tässä ole mitään tekemistä tunnehötön kanssa, vaan sillä ettei puolikuntoinen lapsi kuulu suppo takapuolessa päivähoitoon!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Äiti kahdelle valloittavalle pojalle. Raadollisen rehellinen kotinatsi. Räväkän mustavalkoinen sekoitus mielipiteitä, arkea, lapsia ja kotia. Omaa napaa sekä kalenterimaniaa. Ihan tavallista eloa kerrostalokolmiossa englantia murtaen

Teemat

Blogiarkisto

Instagram