Kirjoitukset avainsanalla vierailukohteet lasten kanssa

"Piirrän Nipsulle ja annan sille kirjeen", taitteli kaksivuotias paperiaan myttyyn ja taitteli liikuttavalla tavalla kulmasta toiseen jo edeltävällä viikolla Muumimaailma-reissusta puhuttaessa. Isosisko halusi tehdä samoin. Muumien halausten ja onnellisuuden saarella hän rohkaisi mielensä, pyysi isosiskonsa kaverikseen ja vei kirjeensä Nipsulle.

 

"Minä haluan jonkun, joka ei ikinä pelkää ja joka välittää toisista, minä haluan äidin!"
- Homssu Tuhto -

 

Meistä jokainen tarvitsee satuja. Maailman, jossa voi hetken kuunnella Nuuskamuikkusen tarinoita reissuista maailman ääriin, halata suuren sylinsä avaavaa Muumimammaa ja nähdä itsensä (tai uhmaikäisensä) ilkikurisen vekkulissa Pikkumyyssä. Ehkä aavistuksen sydän jyskyttäen kurkistella mörön luolaankin, pimeyden valtakuntaankin. Mörköön Tove Jansson on saanut muuten luotua melkoisen melankolian ilmentymän, sillä tarinan mukaanhan jokainen, johon hän koskee, kuolee, ja maa jäätyy kaikkialla, missä hän kävelee.

Muumimaailma on huolenpidon ja harmonian tyyssija. Oivalsin sen itseasiassa vasta tänä kesänä Muumimaailma-vierailumme ollessa tuttuuden vuoksi rauhallisempi, kiireettömämpi. Kun lapsille luetaan iltasatuina tykättyjä Muumikirjoja, niissä toistuu kirjasta toiseen toisista välittäminen ja perhekeskeisyys. Lämpimien halausten kautta saman voi aistia pysähtyessään Muumien omalla kotisaarellakin.

"Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan."
- Muumipappa -

"Tärkeintä on sydän kultainen, se mitä voit antaa"

 

Emma-teatterissa, Muumimaailman porttien tuntumassa esitetään tänä kesänä ajattelemisen herättävää lastenteatteria Pikkumyyn syntymäpäivistä. "Älä omista enempää kuin mitä jaksat kantaa. Tärkeintä on sydän kultainen, se mitä voit antaa", raikuu laulu näyttämöltä. Meillä tytöt pysähtyvät joka kerta teatteriin yhtä mielellään ja palaavat esityksessä näkemäänsä kotimatkalla autossakin. Sitä paitsi Muumitalon ympärillä olevaan vilskeeseen teatteri tuo levollisen pysähtymisen. Ehdottomasti siis kokemisen arvoista Muumimaailman päivässä.

 

D-R-O-N-T-T-I! Drontti Edvard oli palannut täksi kesäksi Muumimaailmaan ja kurkisteli pitkäkaulaisena merestä jokaista, joka lähestyi rantaa ja laituria. Drontin paluu oli erikoisen odotettu, sillä se oli jäänyt tytöille mieleen ihan ensimmäisiltä Muumimaailma käynneiltä ja tyhjää rantaa on kipaistu toiveikkaasti katsomaan muutamat viime käyntikerrat ennen tätä. Sympaattinen merihirviö.

 

Arki koulujen ja päiväkotien myötä alkoi taas. Muumimaailmassa ihanat sadut elävät kuitenkin vielä koko elokuun, saaristomaiseman satupolut kutsuvat kulkijaansa ja riippumatot lepäilijää. Muumimaailma antaa rutiineihin palaaville hetken hengähdystauon ja säilyttää kesän alkusyksyssä.

Muumimaailma on ollut meidän perheen suosikkivierailukohde jo pitkään:

Muumien kodissa ja Rakkaudenpolulla – Naantalin kesä antoi parastaan

Muumit heräsivät talviunilta – Halausten päivä Muumimaailman Taikatalvessa

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Huvivaltio Etelä-Pohjanmaalla, jossa suuriakin unelmia lähdetään toteuttamaan täysillä. 160 hehtaaria rajatonta riemua ja hurja määrä laitteita pienistä huvipuistoseikkailijoista aikuisiin hurjapäihin. Suomen kesään nähden poikkeuksellisen kauniina päivänä pitkät jonot elämysten etsijöitä lipunmyyntiporteilla jo reilusti ennen aukeamisaikaa.

 

Hetkinen. Pienten lasten äitinä hetken mietityttää. Tuleeko pieni ihmiseni tuossa ihmispaljoudessa otetuksi huomioon niissä lapsille suunnatuissa laitteissa, joihin en itse pääse mukaan? Autetaanko häntä ilman aitojen yli huutelevaa ylihuolehtivaista vanhempaa? Entä laitepaljous ylipäätään - pysyvätkö toinen toistaan hurjemmat laitteet toimintakunnossa?

 

Kokemus ja taito nähdä tilanteet. Powerpark on antanut elämyspuistossaan paljon vastuuta eläkeikäisille laitekuskeille. Heille, joilla on sopivan kiireetön ja huolehtiva tapa erityisesti pienten lasten kanssa. He nostavat laitteisiin pyytämättä, suoristavat huomaamatta lippalakin silmiltä, kysyvät lapselta kuulumisia ja juttelevat rauhalliseen tapaansa laitteen vierellä odottaville vanhemmille. He luovat turvallisuuden ja huolettomuuden – heidän käsiin uskon lapseni. Loistava yhdistelmä eri ikäisiä toisiltaan oppimassa, siitä peukut Powerparkille.

Turvallisuuteen on Powerparkissa kiinnitetty ylipäätään paljon huomiota. Laitteet ajetaan läpi joka aamu ja testiajoja tehdään tarvittaessa päivän mittaankin. Erilaisia kieputuslaitteita katsellessa ja maailmanpyörään polvet tutisten kiivetessä turvallisuus käykin väistämättä mielessä. Elämyspuistosta tavoitettu huvipuiston johtaja Mikko Kiviluoma mainitsikin turvallisuuden olevan ykkösasia suomalaisissa huvipuistoissa kautta maan ja sen saralla tehtävän yhteistyötä.

 

Tänä kesänä meidän lasten lempparit olivat selvät. Pian kolmevuotias ihastui viime kesän tapaan satumaisen kauniiseen karuselliin ja esikoinen Red Baroniin, jossa hän pääsi lentämään lentokoneilla korkeuksiin. Mukavaa on se, että Powerparkissa riittää paljon koettavaa niin heidän ikäisilleen kuin meille ja mukana olleille lasten isovanhemmillekin; Röllimaasta extremeen. Viime kesän vierailustamme voit muuten lukea täältä.

Powerpark onkin täynnä elämyksiä kaikille. Omanlaisensa elämys on sekin, että oikeastaan keskelle ei-mitään on syntynyt valtava monipuolisten aktiviteettien keskittymä. Saavutpa Powerparkiin ajaen pitkin Pohjanmaan väylää tai tän kesän uutuutena kätevästi junalla, näet ympärilläsi lähinnä suuria maatiloja ja viljeltyjä peltoja. Pohjanmaan lakeuden.

Powerpark kertoo myös uskosta unelmiin. Niistä puiston perustaja, Jorma Lillbacka, on pitänyt kiinni ja niihin hän on saanut henkilökuntansa sitoutettua. Toteuttamaan unelmia kanssaan, tekemään unelmistaan yhteisiä. Koska unelmilla on tapana toteutua niihin vahvasti uskottaessa, odotan kiinnostuksella Powerparkin tarun jatkumista. Sitä, millainen vahvasti uudistuva alue on vuosien kuluttua. Powerparkin lähistöllä, periksiantamattomuudestaan tunnetulla Etelä-Pohjanmaalla, sijaitsee mun lapsuudenkotini. Niinpä päästään seuraamaan tätä tarinaa vuosittaisilla kesälomareissuillamme.

 

Lomalaiset haluavat tulla kohdatuiksi lomalaisina. Kiireettä, rentoutuen ja nauttien, vaikkakin kutkuttavalla tavalla rajoja testaten. Siihen Powerpark panostaa ja siinä onnistuu.

 

Ps. "Äiti, miksi maailmanpyörässä ei tarvi turvavyötä, vaikka se on korkeampi kuin muut, joissa tarvii?" Siinäpä pohdinta.  

- - -

Tänä kesänä Teehetkien kodissa tutustutaan perhearjen ohella useisiin lapsiperheitä kiinnostaviin kohteisiin kotimaassa (ja hypätään jopa karavaanariksi ekaa kertaa elämässä) sekä askarrellaan helpon toteutuksen juttuja tyttöjen kanssa. Elokuussa kuopuksemmekin aloittaa päiväkodin. Tule mukaan seuraamaan kesäpäiviämme Facebookissa ja päivittäin päivittyvin kuvatarinoin Instagramissa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Teille perheiden isät, jotka illan hämärtyessä teette tunnelmallisen tulen grillauskatokseen. Sen, joka loimottaa kodikkaasti asuntoautojen ikkunoihin. Tervehditte teiden päällä ja toivotatte hyvät huomenet leirintäalueella. 

Teille nuoret, vastarakastuneet, jotka parkkeeraatte leirintäalueen reunaan ja pystytätte telttanne. Vielä myöhään majoituspaikkanne ohitse kävellessä teltastanne kuuluu juttelu vastarakastuneen pehmeällä äänellä.

 

Teille pienten lasten vanhempien perheet, jotka meidän tavoin viihdytte leikkipuistossa, hiekkarannalla ja aikaisen aamun pesutuvassa. Teille pienet ihmiset, jotka vuorokaudeksi tai pariksi tulette yllättäen lastemme elämään, viereiseen keinuun keinumaan tai liukumäkeen laskemaan. Jatkatte matkaanne aamun tullen toiseen suuntaan, mutta polkumme ehtivät kohdata hetken. 

Teille, teini-ikää lähestyvät nuoret, jotka vietätte todennäköisesti viimeisiä kesiä yhdessä vanhempienne kanssa matkaten. Viivytte pitkään leirintäalueen rannassa auringon jo laskettua horisonttiin. Istutte rantakivillä haaveileva ilme kasvoillanne. 

 

Teille leirintäalueiden pysyvän kausipaikan lunastaneet, usein iäkkäämmät ihmiset vaunuinenne ja kauniine kesäkukka-asetelmineen. Luotte leirintäalueille vakauden ja tunnelman, hengen. En edes tiennyt teitä olevan olemassa. 

 

Teille leirintäalueiden infopisteiden ja kesäkahviloiden asiakaspalvelijat. Otatte matkaajat vastaan, ohjaatte, perehdytätte ja etsitte ratkaisuja. Keitätte kahvit tuoreen korvapuustin kera. 

Teille, matkailuautot ja -vaunut, jotka yön hiljaisina tunteina leirintäalueen nukkuessa nyökitte toisillenne ymmärtäväisinä. Että tiedän, sinäkin olet se teiden tukko ja mahdut parkkeeraamaan ahtaammin, ymmärrän. 

 

Kiitos, että avaatte meille kurkistuksia karavaanarielämään. 

Kommentit (2)

Vierailija

Kiitoksia oivaltavasta tekstistä!  Sait kuvattua tässä sen harvemmin näkyvän osan karavaanariharrastusta.  Oikeastaan harrastusta pitäisi kutsua jollain muulla nimellä kuin matkailuajoneuvoihin viittaavilla nimillä.  Olennaiset hetket ja tunnelmat nousevat esille kauniista kirjoituksestasi!

Marikainen
Liittynyt16.6.2016

Kiitos,

karavaanarielämä on itselleni - ja meidän tytöille - uutta.
Todennäköisesti siksi katson asioita eri silmin. Olen yllättynyt leirintäalueilla vallitsevasta sopuisuudesta ja hyväntahtoisuudesta. Näihin hetkiin tartun siis mieluusti toistekin, tulevina kesinä, tulevilla reissuilla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

"Tahtoisin taas olla S kanssa koko päivän", ikävöi esikoinen päiväkotikotikaveriaan kesäloman alettua. Hänelle pidempi ero tuntui haikealta, yhteiset leikit tuntuivat jääneen kesken.

 

Huvipuistolaitteita, jäätelöä ja käsi käteen hyvän ystävän kanssa. Neljän pienen lapsen kanssa; meidän kahden ja heidän kahden, otettiin perheinä suunnaksi Tykkimäki Kouvolan kupeessa.

Huvipuisto, jonka kerrotaan sopivan erityisen hyvin pienille lapsille, lunasti tältä osin odotuksensa erinomaisesti. Aamupäivän ensimmäiset tunnit kirmattiin laitteesta toiseen riemusta hihkuen. Etenkin satujuna ja riemuralli nousivat lemppareiksi, ja niissä kipaistiinkin useammat kerrat kierroksen päätyttyä suoraan seuraavalle kierrokselle. Vaikka päivä oli säänsä puolesta täydellinen huvipuistopäivän viettämiseen, ei aamupäivän aikana päässyt syntymään jonojakaan.

 

"Mä olen jo iso tyttö", hihkui kaksivuotiaamme useat kerrat kiivetessään laitteisiin vain isosiskonsa ja pienten kavereidensa kanssa. Me vanhemmat jäimme seuraamaan lasten iloa turva-aitojen takaa, sillä useimmat Tykkimäen laitteista on ajateltu ja sallittukin nimenomaan alle kouluikäisille lapsille. Näistä osa ilman vanhempia.  Oli uskallettava luottaa, että nelikko pysyy rauhassa valasveneessä tai pitävät satujunassa huolta toisistaan junan puksuttaessa kierrostaan satujen ihmemaassa.

Huvipuistopäivä on väistämättä melkoista vilinää ja innostuneiden juoksuaskelia paikasta toiseen - päivä, jonka aikana ei juuri ennätä kysymään lapselta ajatuksia ja kokemuksista. Siksi on mukavaa edes hetken pysähtyä jätskille tai rauhoittua kahvilassa. Napata oma pieni ihminen viereen istumaan ja rutistaa pillimehua juova kainaloon. Pörröttää hiuksia ennen kuin lapsi jo ottaa hyppyaskelia päästäkseen eteenpäin, näkemään ja kokemaan.

Tykkimäessä on lapsilähtöisellä ja oivaltavalla tavalla yhdistetty huvipuisto laitteineen ja maatilan eläimet. Alueen kulmauksessa sijaitsee näet pieni minimaatila. Karusellista voi kipaista tarjoamaan heinää pupuille tai kiivetä kilien aitaukseen silittämään eläinystäviä.

 

Kotimatkalla eniten keskusteltavaa riitti kuitenkin lampaista. Niiden pehmeään villaan eläinrakas kaksivuotias upotti kätensä pitkiksi ajoiksi ja eläytyi omaan maailmaansa levollisena. Lampaan turkkia harjatessaan hän unohti huvipuistolaitteiden vauhdin ja vatsan pohjassa tuntuvan jännityksen. Pysähtyi hetkeen. Ihan kuten meistä jokaisen pitäisi.

Ainoa seikka, johon Tykkimäellä(kin) toivoisin petrausta, tarjottava ruoka. Pehmistä, hattaraa, ranskiksia, panineja ja kaikenlaista herkkuhöttöä on puiston joka nurkalla, mutta "oikeaa ruokaakin" olisi mukava olla saatavilla. Nakit-ja-ranskikset-ilmiö kun toistuu jokaisessa lapsiperhekohteessa läpi Suomen. Kun huvipuistossa vierähtää helposti päivä, antaisin arvoa panostukselle monipuoliseen ja terveelliseen ruokaan energianlähteenä. 

EDIT. Tykkimäen huvipuiston alueella sijaitsee myös Ravintola Raveliini, jolla vaikuttaa olevan erinomainen lapsiperheillekin sopiva herkkubuffet päivittäin sekä haluttaessa annoksia a la cartesta. Me kiersimme ensikertalaisina Tykkimäkeä ilmeisesti tämän alueen sivuuttaen, sinne siis ehdottomasti ensi kerralla herkuttelemaan.

 

Tykkimäki kannattaa raapustaa omien kesälomakohteiden harkintalistalle, jos etsitte selkeästi pienille lapsille suunnattua huvipuistoa. Sellaista, jossa lapsen vanhempanakin voi viettää levollisen päivän stressaamatta. Huimapäisemmät äidit ja isät saavat toki niin halutessaan päänsä pyörälle muutamissa aikuismaun vemputtimissa.

Kommentit (2)

Vierailija

Tykkimäen Ravintola Raveliinista saa sitä "oikeaa ruokaakin" 😊 Esim. eilen kun käytiin syömässä oli buffetissa lihapullia ruskeassa kastikkeessa, kanakasviskastiketta, muussia, riisiä, lasagnea, lohikiusausta ja salaatit+raasteet 😊

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.