Kirjoitukset avainsanalla askartelu

On mukavaa maalata, askarrella ja tehdä erilaisia taideteoksia lasten kanssa. On aina yhtä ilahduttavaa tavata ystäviä ja saada viettää aikaa yhdessä. Ihan parasta on, jos nämä kaksi voi yhdistää.

 

Me järjestettiin lasten kanssa taidenäyttely. Vernissage, kuten hienoissa kultareunaisissa kutsuissa kerrotaan. Meidän kutsustamme puuttui kultareuna ja ihan takuulla kaikki muukin virallisuus, mutta se löysi paikkansa toivottaakseen ystävät tervetulleeksi kesäiltaan lasten taiteen ja jätskin pariin.

Taidenäyttelyssä tarvittiin toki mahdollisuus kävijöiden oman taiteen tekemiseen. Askartelumahdollisuus on ollut likipitäen kaikissa lasten juhlissa, mutta aina jossakin määrin ohjatusti tai mallivetoisesti. Koska taide on luovaa, tällä kertaa etsittiin askartelutilan pöydälle joukko mitä erikoisempia askartelutarvikkeita ja toivottiin luovuuden kipinän syttyvän. Syttyihän se.

 

"Mä niin odotin, että teillä olisi taas mahdollisuus askarrella", henkäisi eräs äiti tyytyväisenä sisään tullessaan. "Mä otan jäätelön sitten myöhemmin, mulla on askartelut kesken", totesi toinen kuullessaan kutsun kahvin ja tarjottavien ääreen. Tiukimmin omalla paikallaan kimalletarranauhojen ja liimapurkin äärellä istui lähes 70v appiukkoni valmistelemassa junatyötään. Ihan mahtavaa.

Tarjottavissa osattiin ottaa ekaa kertaa rennosti. Siinä missä yleensä valmistellaan herkkuja edeltävät viikot ja nukutaan vajaita öitä myöhälle venähtävissä leipomisissa, päätettiin tietoisesti tehdä tällä kertaa toisin. Haettiin Jätskiautosta (klik: Lasten Jätskiautolla käyminen) kylmälaukullinen erilaisia jäätelöitä ja pyydettiin anoppia tekemään iso tarjottimellinen kesäherkkuna hänen bravuuriaan, Brita-kakkua. Pidettiin kiinni alkuperäisestä ajatuksesta - kivalla tavalla ja spontaanisti ystävät kasaan. Kylmälaukun ääressä vietettiin yksi jos toinenkin pitkän harkinnan hetki, sillä vaihtoehtojen moninaisuus loi jätskiystävän taivaan.

Pinoatko sinäkin lasten piirustuksia pinoihin ja jemmaat päiväkodista, taidekoulusta ja kodin askartelupöydältä valmistuneita aarteita laatikoiden pohjille? Mietitkö kerta toisensa jälkeen, että olisi piristävää voida tavata ystäviä useammin? Koota läheisiä saman pöydän ääreen kauniina kesäiltana?

 

Taidenäyttely toimi ainakin meillä erinomaisena ja helppona normiviikon piristyksenä. Sinä pienenä erityisenä hetkenä pysähtyä ystävien kanssa ja ladata taas paljon uutta energiaa arkeen.

- - -

Tänä kesänä Teehetkien kodissa tutustutaan perhearjen ohella useisiin lapsiperheitä kiinnostaviin kohteisiin kotimaassa (ja hypätään jopa karavaanariksi ekaa kertaa elämässä) sekä askarrellaan helpon toteutuksen juttuja tyttöjen kanssa. Tule mukaan seuraamaan kesäpäiviämme Facebookissa ja päivittäin päivittyvin kuvatarinoin Instagramissa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

"Äiti, me halutaan maalata", kuului pikkusiskon toive aurinkoisena mökkiaamuna. "Ulkona", täydensi isosisko.

 

Kesämökkiläisillä oli pakattuna reppuun vain muutamat askartelutarvikkeet, joten jatkoimme tätä keksi ideat luonnosta - askarteluvinkkien sarjaa kolmella eri toteutuksella. (Kurkkaa myös luonnonmateriaaliaskarteluina toteutettuna, miten punoimme kaislasta ja kukista sekä maalasimme raparperinvarsilla).

Kivien ja käpyjen maalaaminen

 

Rantalaiturin tuntumassa istuessaan tytöt etsivät kasan kiviä ja käpyjä. Sateenkaarivärejä, he totesivat maalatessaan niitä pastellisävyisin akryylivärein. Suunniteltuja leppäkerttuja tai ampiaisia näistä kauniista kivistä ei taida silmien lisäämiselläkään tulla, mutta perhosiksi muuntautumista kokeillaan liimaamalla siivet ja silmät sekä tuntosarvet.

 

Kävyistä tuli kauniita sellaisinaan kirkkaassa kulhossa. Luulen silti, että kiinnitän niihin siiman, jolloin ne saa myös ripustettua.

Pullonkorkkiunikot

 

Nautitteko puolison kanssa kuohuviiniä tai tarjositteko ystäväperheelle grillaamisen lomassa viiniä? Pullonkorkkia pystyy hyödyntämään kivalla tavalla maalaamisessa. Meillä korkki oli apuväline unikkotaiteeseen, jossa värinä käytettiin sormiväriä.

 

Toimisi muuten vaikkapa viinirypäleisiin, kirsikoihin, leppäkerttuihin tai vaikkapa omppupuuhunkin erinomaisesti.

Sydämiä vessapaperirullalla

 

Pullonkorkista vessapaperirullahylsyyn - otettiin kaikki tarpeeton hyötykäyttöön. Hempeitä sydämiä maalattiin vessapaperirullan hylsystä muotoillulla sydänsabluunalla. Jotta sydän pysyy muodossaan, sen voi halutessaan kiinnittää pienellä teipinpalasella. Vinkkinä voi tosin todeta, että meillä käytössä ollut hajoava vessapaperirullahylsy ei ollut paras mahdollinen.

 

Älyttömän helppoa pienellekin puuhailijalle ja vaikutti ainakin meillä tyttömäisessä kodissa hyvinkin suositulta.

Kaikenlaista mukavaa voi tehdä varsin pienelläkin materiaalivarastolla. Samoin näistä kaikki sopivat jo parivuotiaasta eteenpäin, joten ovat erinomaista ajankulua silloin, kun kuuluu se tuttu "äiti, mitä me voitais tehdä?"-kysymys.

- - -

Tänä kesänä Teehetkien kodissa tutustutaan useisiin lapsiperheitä kiinnostaviin kohteisiin kotimaassa (ja hypätään jopa karavaanariksi ekaa kertaa elämässä viikon kuluttua) sekä askarrellaan helpon toteutuksen juttuja tyttöjen kanssa. Tule mukaan seuraamaan kesäpäiviämme Facebookissa ja päivittäin päivittyvin kuvatarinoin Instagramissa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kesälomalaisuudessa ja mökkielämässä parasta on kiireettömyys ja suunnittelemattomuus. Se, ettei ihan kaiken tarvitse olla samassa määrin tiptop kuin on kotona edellyttäisi. Eriparikupit ovat oikein sympaattisia aamuteelle ja paljain jaloin on mukava kipaista paikasta toiseen. Voi unohtaa ajankulun mato-ongella laiturin päässä ja nostaa nopeasti valmistuvat herkut grilliin sen suuremmitta ruokavalmisteluitta.  

 

Kesäiset askartelut sujuvat meillä samaa rataa – suunnittelemattomammin sekä soveltaen ja ideoiden siitä, mitä luonto ympärillä mahdollistaa.

 

Pujottele kaisloilla ja kukilla

Muistatko lapsuudestasi, miten pienillä kangaspuilla tai kehikolla pujoteltiin matto nukkekotiin tai muutoin koristeeksi? Kokeiltiin, josko samaa pujottelumenetelmää voisi soveltaa kaisloihin, heiniin ja kukkiin. Kehikkona käytettiin valokuvakehystä, johon tehtiin loimet langasta ja kiinnitys teippipalalla. Toimi erinomaisesti, vaikka sujautettiin mukaan kuusenoksakin.

 

 

Raparperiruusuja

Maalaamisessa apuvälineenä olivat tällä kertaa raparperin varret. Kokosin niistä rautalangalla kukanmallisen nipun, josta leikkasin pinnat tasaiseksi. Käytin itse akryyliväriä, mutta sormiväri ajaisi todennäköisesti saman asian. Kunhan maalaa varret, on kukkakimppu valmis.

 

Nyt suunnitellaan aamun valjettua kivieläinten maalaamista ja painantaa perunalla ja sienellä. 

 

Mitkä muuten ovat teidän kesäisiä askarteluja joko luonnon tarjoamista raaka-aineista tai muutoin lähes mistä tahansa löytyvistä tarvikkeista? Me kesämökkiläiset otetaan ideat tosi mieluusti vastaan. 

 

Ihania kesäpäiviä teistä jokaiselle – nauttikaahan auringosta ja lämmöstä.

Kommentit (1)

Vierailija

Teimme vanhasta laudasta ja rimasta sekä langasta ja siimasta hyönteishotellin. Takaseinään oli naulattu 5 naulaa kuin "timantti" kuten pikkuneiti nimesi ja niihin pujoteltiin narut, jotta tuli "huoneet". Huoneet täytettiin luonnon aarteilla : kepeillä, männynkävyillä,kaarnalla ja jäkälällä. Lopuksi kiinnitettiin siimaa kierittämällä hotellin " seinien " ympäri useita kierroksia, jotta materiaalit pysyivät huoneissaa. Hyönteishotelli kiinnitettiin lopuksi leikkimökin seinään. 5 vuotias oli into pinkeänä lähes 2 tuntia sahaamassa naulaamassa sekä keräämässä matetiaaleja hotelliin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Jokohan olisi se aika, jolloin uskaltaisi edes hipihiljaa kuiskata kesän tulleen ja tuoneen mukanaan auringon ja lämmön?

 

Viime viikkojen ja kuukausien sadepäivinä lapset ovat viihtyneet paljon sisällä askartelemassa ja maalaamassa. Näinä kauniina aamuina etenkin maalaamisesta valtavasti pitävä kaksivee on joutunut selkeästi valintatilanteen eteen, kun toisaalta tekisi mieli kirmata ulos aamuaikaisesta iltapalaan saakka ja toisaalta haluaisi viettää sen hetken maalaustarvikkeiden äärellä.

 

Kesän ja taiteelliset puuhat voi toki kivasti yhdistääkin. Siirrettiin näet pikkutaiteilijalle maalauspöytä puutarhaan.

 

Samalla kokeiltiin tekniikkana vesivärin valuttamista alaspäin pöytään roikkumaan kiinnitettyä paperia pitkin. Toimi - ja kokeilussa tuli kivalla tavalla esille värien sekoittumiset.

Seuraavaksi maalataan ulkona joukko kiviä leppäkertuiksi, perhosiksi, pöllöiksi ja barbapapoiksi. Ideoita hahmoihin ollaan jo mietitty ja kiviä on kannettu taskunpohjien aarteina kotiin useammallakin viime päivien luontoretkellä. Ulkoaskartelupisteessä puuhastelut siis jatkuvat. Mahtavaa, kesä on edes hetken täällä.

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.