Käytäppä pieni hetki siihen että mietit mitä töitä tehdään öisin??

Muistaakseni Mauri Kunnaksella on kirja jossa käydään läpi ammatteja joissa ihmiset työskentelevät öiseen aikaan. Kirjassa on myös selitetty miksi? Leipurit tekee yöllä töitä jotta aamulla on tuoretta leipää ostettavana, lehtiä painetaan yöllä ja jaetaan aamuyöstä jotta aamulla on uusi lehti luettavana.......jne.

Itse lähestyn aihetta nyt hoitajana samalla muistaen myös muut ammattiryhmät joissa yöllä työskennellään.

Perheessämme minä teen öisin töitä ja puolisoni on päivätyössä. Lapsemme ovat olleet hyvin terveitä eikä tällaista tilannetta ole eteemme kovinkaan usein tullut. Eräänä yönä kuitenkin kun itse olin yövuorossa alkoi lapsellamme korvaa särkeä. Särky oli kovaa eikä särkylääkekkään kunnolla siihen auttanut. Kotona meni yö valvoessa. Aamulla kun itse tulin yövuorosta puolisoni lähti töihin, väsyneenä kun kerran hänkin valvonut yöllä. Minä ja korvasärkyinen lapsi jäimme kotiin varailemaan aikaa lääkärille. Lapsella todettiin kummassakin korvassa paha tulehdus ja antibiooteilla sitä sitten hoidettaisiin. Itse en ollut nyt yövuoron jälkeen nukkunut ja kyselin sairaslomaa. Muistuttanen nyt uusille blogini lukijoille että olen raskaana. Kun kävi ilmi että itse olen yö töissä ja puolisoni on päivisin töissä niin lääkäri ei näe sairasloman tarvetta. Olemmehan eri aikoihin töissä. Ei muuta kun reseptit mukaan ja apteekin kautta kotiin.

Tilanne oli nyt se että puolisoni on rättiväsyneenä tällä hetkellä töissä ja minä kipeän lapsen kanssa kotona katsomassa elokuvia. Lasta kun ei pahemmin väsyttänyt vaikka oli yön valvonut, korva edelleenkin kipeän oloinen vaikka särkylääkettäkin saanut.

Miksi yötyöntekijät tai heidän perheensä eivät ole oikeutettuja lapsisairaspäiviin?

Asia tuntuu todella hullulta. Tilanne ei ratkeaisi edes sillä että palkkaisin lapselleni hoitajan kotiin. Varmastikkaan en saisi nukkua kun lapsi kävisi minua herättelemässä. Pitäisikö minun palkata kotiin hoitaja ja itse lähteä lähimpään hotelliin johon matkaa 50 km nukkumaan?

Itse pääsin nukkumaan kun puolisoni tuli töistä kello 16:30. Tällöin olin jo todella väsynyt ja pohdin olisinko muutaman tunnin päiväunien jälkeen työkykyinen ja miten vauva mahassani reagoisin valvomiseeni? Seuraamuksia ei kukaan voisi ennustaa ja ketä ottaa vastuun? Ilman sairasloma lappua en voisi kuitenkaan olla töistä pois. Silloin toimisin itse väärin.

Korvapotilas oli kotihoidossa kolme päivää ennen kun lääkkeet alkoivat tehoamaan.

"Miksi äiti lähdet töihin hoitamaan sairaita kun minä olen kotona sairaana?"

Kysymyksen kuultuani lapseni suusta sain hetken miettiä mitä vastaisin, tuli siinä muutenkin nieleskeltyä.

- Äiti hoitaa sinua sitten taas aamulla kun äiti tulee töistä.

Tottakai haluaisin hoitaa sairasta lastani kotona mutta sen sijaan joudun lähtemään 10,5h pituiseen yövuoroon hoitamaan muiden rakkaita ihmisiä ja pitämään heistä huolta.

Näiden kolmen lapseni kotona olleen päivän jälkeen olisin itse tarvinnut sairaslomaa. Olo oli hyvin heikko, iho kuiva ja kalpea. Kukaan ei voi tietää miten tämä on vaikuttanut vauvaan. Itse olen aikaisemmin pohtinut jo pelkästään vauvan vointia silloinkin kun olen päivällä saanut nukkua valvotun yövuoron jälkeen. Vointi on ollut raskausaikana hyvä ja arvot ovat olleet hyviä niin lääkäri ei ole nähnyt aiheelliseksi työnkeventämistä.

Miksi aiheeseen ei ole puututtu?

Raskaana tai ei niin mielestäni jokainen yötyötä tekevä on oikeutettu lapsisairaspäiviin samalla tavalla kun päivävuoroja tekevätkin.

Kommentit (0)

Seuraa 

Uusperheen arkea ja juhlaa, joku aina järjestää pohdittavaa! Kalenterien käyttö on pakollista arjessa jossa äiti tekee kahta työtä ja lapset kyläilevät isänsä luona jokatoinen viikonloppu. Ruusulassa asustelee reilu 30 v äiti, lähes samanikäisen avopuolison ja isäpuolen kanssa sekä Tahmatassut -04, -08, -11 ja kaksi koiraa. Remontointia, puutarhanhoitoa, retkeilyä, gluteenitonta leivontaa, kirppistelyä ja arjen pohdintaa lasten kanssa.

Pidän kommenteista :)

tahmatassujentahtiin@gmail.com

Blogiarkisto

2016

Kategoriat