Kirjoitukset avainsanalla leipominen

Toimitus suosittelee

Meillä hurahdettiin viime keväänä Omar-munkkeihin, ja nyt vihdoin päätin itse kokeilla onnistuisiko vastaava makuelämys jollakin kotiohjeella. Löysin kyllä erilaisia vaihtoehtoja, mutta päädyin tällä kertaa turvalliseen ratkaisuun - mokkapalapohja, johon tulisi Omar-kuorrute. Tässäpä herkkuohje vielä muidenkin iloksi.

1. Tee pohja (otettu Suomen lasten leivontakirjasta)

  • 3 kananmunaa
  • 3 dl sokeria
  • 200 g sulatettua voita
  • 2 dl maitoa
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa ensin munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito. Lisää lopuksi sula rasva. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista keskitasolla 200 asteessa 15-20 minuuttia.

2. Tee kuorrutus

  • 2 dl kermaa
  • 250g Omar-karkkeja

Kaada kerma ja karkit kattilaan. Keitä ensin miedolla lämmöllä sekoitellen niin, että karkit sulavat ja seoksesta tulee tasaista. Vähennä lämpöä ja keitä kuitenkin vielä, jotta seos kunnolla paksuuntuu (muista sekoitella, ettei pala pohjaan). Anna sitten tovi jäähtyä. Kaada kuorrute pohjan päälle. Koristele mielesi mukaan, esim. paloitelluilla Omar-karkeilla ja nonparelleilla. Pilko sopivan kokoisiksi paloiksi.

Tämä ei ollut mielestäni ollenkaan liian makeaa, vaikka ensin niin pelkäsinkin. Ja piristävää vaihtelua perinteisille mokkapaloille! Maistui myös pikkuväelle sen verran hyvin, että taidanpa vääntää näitä seuraaviin lastenjuhliin.

Kommentit (20)

herkkusuu

Jähmettyykö kuorrute tässä vai pysyykö se ihan löysänä? Herkulliselta kuulostaa, täytyy kokeilla! :)

Sattumia ja suklaarakeita
Liittynyt13.9.2016

Ei jähmety samalla lailla kuin mokkapaloissa, vaan jää vähän pehmeäksi. Parempaa ehdottomasti samana päivänä syötynä, toisena päivänä jo selvästi tahmeampaa - hyvää toki silloinkin ;)

Vierailija

Oli pakko testata tämä, mutta itse en kyllä saanut kuorutetta jähmettymään kuin tomusokerin avulla. Pelkkä kerma ja Omarit jätti kuorutteen niin nestemäiseksi, että sillä ei pystynyt kuorruttamaan.

Sattumia ja suklaarakeita
Liittynyt13.9.2016

Lisäsin ohjeeseen pienen tarkennuksen keittämiseen liittyen, eli kannattaa keitellä vielä jonkin aikaa karkkien sulamisen jälkeen (max. 10min), jotta paksuuntuu siinä jo vähän. Myös jäähdytysvaiheessa pitäisi muuttua jähmeämmäksi. Itse sekoittelin seosta hetken oven raossa (kärsimätön kun olin odottelemaan).

eeva

Oi, törmäsin tähän ihanaan ohjeeseen! Ajattelin leipoa näitä paloja huomenna, mutta osaisitko sanoa, että kannattaako kuorrute levittää jäähtyneen vai vielä lämpimän pohjan päälle?

jansku888

Tää oli hyvä ohje.. Mut miten tuossa niin paksusti kuorrutetta.. Tein tuolla ohjeella ja tuli tosi ohkanen kerros kuorrutetta.. Täytyy ens kerralla tehdä vähä enemmän 😋

Sattumia ja suklaarakeita
Liittynyt13.9.2016

Keitä ensi kerralla vähän pidempään (kun karkit sulaneet ja seos kuplii, vähennä lämpöä -> jatka hetki vielä sekoitellen niin, että näet paksuuntuvan) ja sitten jäähdytys. Näin toimi itsellä :)

Vierailija

Tunnin jäähtynyt ja jähmettynyt kuorrutus -3asteessa eikä edelleenkään ole jähmettynyt vaikka kylmää jo on.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Meillä alkoi eilen syysloma, ja sitä juhlittiin leipomalla. Alkusyksy on ollut jotenkin niin väsyttävän uuvuttavan kertakaikkisen intensiivinen töihin paluun, päivähoidon aloituksen ja uusien harrastuskuvioiden (plus näiden kaikkien yhteensovittamisen) takia, että herkkuhemmottelu oli ehdoton ykkösvalinta ekalle illalle. Äänestyksen yksimielinen lopputulos oli taas kerran korkkiruuvit. Näitä on kiva tehdä yhdessä lasten kanssa, eivätkä ole liian makeita aikuisenkaan suuhun. Taikina on myös nopea ja helppo, mikä on aina plussaa, jos on vaikkapa vaasit vaarassa tai taapero roikkumassa lahkeessa. Ohje löytyy Suomen lasten leivontakirjasta ja ajattelin jakaa sen myös tähän blogiini. 

Tarkoituksena on siis tehdä kaksi eriväristä taikinaa. Tarvitset:

- 250g rasvaa

- 1 1/2 dl sokeria

- 1 kananmuna

- 1/2 tl leivinjauhetta

- 5 1/2 dl vehnäjauhoja

- 2 rkl kaakaojauhetta

Sekoita listan viisi ensimmäistä ainesta keskenään. Jos voi on kovaa, pehmennä sitä mikrossa, älä kuitenkaan sulata. Jaa taikina kahteen osaan (kahteen kulhoon) ja sekoita sitten toiseen kaakaojauhe.

Nosta molemmat taikinat jääkaappiin vartiksi. Ripota vähän vehnäjauhoja alustalle ennen leipomista. Rullaa molemmat taikinat pitkiksi pötköiksi. Leikkaa sitten kumpikin 32 palaksi (helpoin kun leikkaa aina keskeltä kahtia niin pitkään kunnes on 32 palaa). Ota yksi tumma ja yksi vaalea pala ja rullaa ne vuorollaan noin 1cm:n paksuisiksi. Kierrä ne sitten toistensa ympäri.

Nosta pellille. Tee samoin lopuille paloille. Koristele korkkiruuvit halutessasi raesokerilla. Paista 200 asteessa noin 8-10 minuuttia. Ja eiku mussuttelemaan maitolasin tai kahvin kera! 

Meillä oli pikkuleipureita kolme ja aikaa meni vain 20 minuuttia siihen, että saimme koko satsin pyöriteltyä ja pellille. Yleensä nämä menee naperolaumalle kuin kuumille kiville, mutta nyt toiveissa olisi, että iltapäivävieraille jäisi edes muutama kokonainen pelkkien murujen lisäksi... :P

Ps. Jos sinulla on mielessä jokin kiva ja lastenhelppo leivonnainen, saa vinkata kommenttikenttään!

Kommentit (1)

Suzy
Liittynyt17.7.2016

Oi nämä näyttää niin hyviltä! Pakko ehkä kokeilla itsekin. Täälläkin alkoi syysloma eli ehkä huomenna ekan lomapäivän kunniaksi voisi vaikka leipoakin jotain. 

Muistathan seurata myös Facebookissa. Löydät minut sekä Instagramista että Snapchatista nimimerkillä justcallmesuzy. Nipsun oma Instagram löytyy nimellä nipsisnapsis. Voit seurata blogiani myös Blogit.fi-sivustolla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.