Vuosittain, kalenterin lähentyessä helmikuuta, kauppoihin ja kahviloihin ilmestyy runsain määrin kostutettuja ja hillolla sekä sokerikuorrutteella täytettyjä leivonnaisia. Joka vuosi etenkin ystävämme Antti Jäntti nostaa puheeksi tämän mielipiteitä jakavan leivonnaisen. Antti valittiin tänä vuonna 4. positiivisimmaksi joensuulaiseksi, joten olihan kerrankin aihetta pitää pienet kestit, joiden keskiössä oli hänen lempileivonnaisensa. Mies kutsuu jostain syystä leivonnaisia akibergintortuiksi. Kyllähän kansallisrunoilijamme Runeberg olisi tästä kauhuissaan. Ensinnäkin nykyiset sukupolvet muistavat hänet lähinnä tortusta. Nyt nekin aiotaan omia uransa lopettaneen jääkiekkopakin nimiin. Oi aikoja.

Jotta kestit eivät olisi menneet liian epävirallisiksi, päätimme ottaa maisteluun kuuden eri valmistajan torttuja. Ja toden totta: monikohtainen arvosteluasteikkomme ja viiden hengen raati erotteli armotta jyvät akanoista, kuten tulette näkemään.

Kokoonnuimme maistelutuokioon Japen ja Satun residenssiin. Oli selvää että tämä iltapäivä tulisi olemaan käännekohta Japen ja Satun terveelliselle, pilateksen ja maitorahkan täyteiselle tammikuulle. Tipaton taisi katketa samalla, sillä paketteja aukoessa voimakas punssin haju täytti ilman. Itsekin mietin, olisiko täältä lähdettävä kotiin oman auton sijaan taksilla? Viimeiset testattavat tortut saapuivat kiinteistöässä Antti Kärjen eli tuttavallisesti Käden mukana. Ja eikun syömään!

Testissä olivat siis kuuden eli valmistajan tortut. Mukana oli sekä vähittäiskaupan, että leipomoiden tuotteita. Jarno kävi hakemassa lempitorttujaan Kontiolahden Rosalindasta saakka, eli tortunhakureissulle tuli mittaa nelisenkymmentä kilometriä. Mikäpä siinä. Muut testatut tortut olivat Lidlin, Pielispakarin, Rostenin, Kortelaisen sekä Kahvila Houkutuksen tortut. Suun huuhteena käytimme oikeaoppisesti Presidentti-kahvia ja kahvikermaa. Nam!

Ensimmäiseksi arvioimme torttujen ulkonäön. Lähileipomoista ostetut Houkutus ja Rosalinda loistivat ymmärrettävästi ulkonäöllään. Kuljettaminen ruhjoo monet hillosilmät ja sokerikuorrutteet hieman epämääräisen näköisiksi. Ulkonäön arvostelussa kiinnitimme huomiota myös rungon muotoon ja korkeuteen. Kolmen vartin keskustelu tortuista saattaisi ulkopuolisesta kuulostaa hieman koomiselta. Kosteuden ja rakenteen suhde, sekä hillon levinneisyys herättivät vuolaita puheenvuoroja. Torttu saattoi olla samaan aikaan sekä kuiva että kostea. Asiat eivät ole ikinä niin yksinkertaisia. Varsinkaan makuasiat. Keskustelun ja maistelun perusteella koimme valaistumisen ja konsensuksen täydellisen tortun reseptistä.

Lidl: Lidlin torttu oli ensimmäinen maistamamme torttu. Deluxe-nimikkeellä kulkeva leivos oli ensimmäinen maistamamme, eli siis hankalassa paikassa: vertailukohtaa ei vielä ollut muodostunut. Lidl suoriutui tehtävästä perusvarmasti. Kokonaisuus oli keskimääräinen. Erityinen vahvuus Lidlin tortussa oli sisälle saakka jatkuva hillosuoni. Miinusta tuli pintakuivuudesta.

Rosalinda: Leivos oli erinomainen esimerkki konditorian rakkaudella tehdystä tuotteesta. Suorittaminen oli vahvaa, ja jopa kliinistä. Tämä näkyi pohjan rakenteesta, joka muistutti sokerikakkua. Sattumia ei siis ollut ja niitä saisi minun makuuni tortussa olla. Hillon kanssa ei myöskään kannattaisi kursailla. Sitä pitäisi riittää jokaiseen lusikalliseen. Ulkonäkö ja kosteus tekivät Rosalindan tortusta testin valioita.

Pielispakari: Pielispakarin leipomomestarit saisivat tilata joukkomme kohtuulliseen konsulttihintaan kehittämään torttureseptiä. Vaikutti siltä että Nurmeksessa ei ollut  vielä kuultu tortun kostuttamisesta. Erittäin kuiva torttu vaati väliin kulauksia kahvista nielemisen helpottamiseksi. Sääli, sillä ulkonäkö ja maku voisivat kosteammassa tortussa päästä oikeuksiinsa.

Rosten: Tässä lienee Lidlin ohella testin laajalevikkisin ruuneperi. Rostenin torttu oli tullut Suomen Turuust saakka rahtina joensuulaisten kahvipöytiin. Tästä tuli heti heti mieleen toinen turkulaisuuden lähettiläs, Jethro Rostedt, kostean illan jälkeen. Torttu oli erittäin painava ja tuoksahti alkoholilta. Ulkonäkö oli reissussa rähjääntynyt. Mutta kyllä! Tämä on aikuiseen makuun tarkoitettu torttu. Kostuke oli oikealla tavalla alkoholin makuinen mutta makea. Makeutta voisi jopa hieman vähentää reseptistä. Hilloa voisi olla enemmän. Pohjasta löytyi oikenlaista rouheutta, jota kaipailtiin monen muun tortun kohdalla. Satu löysi reseptin salatun aseen. Appelsiinin palaset! Markettitortuista selkeä ykkönen.

Kortelainen: Kortelainen tunnetaan eritoten karjalanpiirakoistaan, mutta nyt testissä on siis heidän torttunsa. Kortelainen ei herättänyt suuria negatiivisia tunteita. Hillon määrää kylläkin arvosteltiin vähäiseksi. Kostuke oli erittäin hyvän makuinen! Voisi sanoa että Kortelaisen torttu on ok valinta silloin, kun pitää vain saada velvollisuudentunnosta se vuosittainen torttu syötyä.

Houkutus: Viimeinen testivuoro asettaa haasteensa. Makeannälkä on jo taitettu, ähky kolkuttelee vatsalaukkua ja sokerihumala hiipii pääkoppaan. Tähän saumaan Houkutuksen torttu iski kovan suorituksen. Ulkonäkö oli kaunis, ja olisi ehkäpä ollut testin kaunein mikäli torttu olisi ollut korkeampi. Hillon määrä oli erittäin runsas ja kuorrutetta oli mukavasti. Kostuke yllätti maullaan. Sitruunaa? Alkoholi ei maistunut ollenkaan, mutta raikkaus toimi tässä vaiheessa testiä erinomaisesti.

Jape laati tietenkin tapojensa mukaisesti aineistosta exelin, jota voisi aivan hyvin käyttää yhteiskuntatieteiden gradun materiaalina:

RÖYH!

Lopuksi se lupaamani täydellisen tortun kaava kaikille kotileipureille sekä kaupallisille toimijoille. On kaikkien edun mukaista, että torttujen laatua pyritään jatkuvasti kehittämään. Oheisen kaavapiirroksen myötä, hyvää alkanutta vuotta ja tulevaa Runebergin päivää!

 

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

#Noljakanfaija on nuorehko koti-isä Joensuun Noljakan lähiöstä. Ensimmäisen lapsen tulo saa arkisetkin asiat näyttäytymään uudessa valossa. Sulo-vauva kasvaa ja kehittyy. Yhdessä harrastetaan, opitaan uutta ja mietitään vanhemmuutta. Myös pilke silmäkulmassa.

Teemat

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram