Jo monena vuonna olen tehnyt suuria suunnitelmia parvekeviljelmän teosta ja ihan yhtä monena vuonna suunnitelmani ovat kariutuneet omaan laiskuuteeni, sekä siihen että olen tajunnut aivan liian myöhään sen kuinka kiva olisi tehdä parvekeviljelmä. Tänä vuonna en kumminkaan voinut enää lusmuta parvekeviljelyn aloittamisesta sillä menin puhumaan asiasta lapsille ja samalla lupaamaan, että voimme edes yrittää kasvattaa parvekkeellamme jotakin. Itsehän en todellakaan ole mikään viherpeukalo ja onnistun tappamaan huonekasvitkin hyvin pian niiden hankkimisen jälkeen joten saapa nähdä mitä tästäkään yrityksestä oikein tulee...

Kun ensimmäiset auringonsäteet alkoivat lämmittää parvekettamme mukavasti olikin sitten aika miettiä kasvatuksen aloittamista. Koska tosiaan olen aivan pihalla kaikesta mikä liittyy minkään vihreän kasvattamiseen niin en tiedä edes millaiseen astiaan mitäkin kuuluu laittaa, missä vaiheessa vuotta, kuinka paljon tai ylipäänsä yhtikäs mitään. Ihan ensin piti siis aloittaa siitä, että piti keksiä mihin me oikein siemenet istutetaan? Koska meille on jostain kumman syystä kertynyt ihan järjetön kasa Ikea-kasseja, sekä muita kestokasseja, ajattelin että niihinhän on näppäri laittaa multaa ja siemenet. Saa ainakin sitten tarpeen tullen istutukset siirrettyä toiseen kohtaan. Ennen mullan lisäämistä piti toki leikata muutamia reikiä kestokassin seinämiin sekä pohjaan jottei mahdollinen ylimääräinen vesi jäisi lillumaan ja hukuttamaan siemeniä.

Sitten piti miettiä mullan ostamista. Onneksi kaverini lähti käyttämään minua, sekä Veetiä läheisellä Tokmannilla josta uskoin ainakin saavan sekä multaa, että siemeniä. Siemeniä, sekä multaa oli molempia ihan hirveä valikoima ja onneksi Veeti oli mukana jotta poika sai itse valita hyvät kasvatettavat sillä muuten olisin seissyt siemeniä valikoimassa varmasti hyvin pitkän tovin. Siemeniksi valikoitui salaatti, porkkana, tomaatti, ruohosipuli ja herne joiden lisäksi kotona oli vielä odottamassa minun äitini tuomia kesäkukan siemeniä. Mullan kanssa oltiinkin sitten enemmän pulassa kun sitä oli niin montaa eri vaihtoehtoa ettei ollut mitään tietoa mitä multaa kuuluisi ostaa. Ostimmekin siis jotain ilmeisesti tavallista puutarhamultaa ja nyt toivotaan sen olevan oikeaa laatua. Ainakin tomaatintaimet kasvavat jo kyseisessä mullassa, eli ei se ihan huonoa voinut olla.

Lopulta oltiin kumminkin saatu sekä multa, että siemenet ostettua ja päästiin niiden kanssa kotimatkalle. Kotona sitten tajuttiin alkaa ihmettelemään siemenien kasvatusohjeita hieman tarkemmin ja tajuttiin ettei herneitä tai salaattia voi vielä edes istuttaa ohjeiden mukaan ja tomaattikin pitää ensin esikasvattaa sisätiloissa. Saatiin kumminkin kesäkukat, porkkana ja ruohosipuli jo parvekkeelle kasvamaan kestokasseihin ja tomaattikin laitettiin jo esikasvamaan sisätiloihin. Sain vain jo kuulla kaverilta, että tomaatintaimenia on kuulemma ihan liikaa ja niitä pitäisi "hieman" karsia jos meinaan, että taimet selviävät hengissä tappamatta toisiaan. Pitää siis vielä lähipäivinä muistaa kysellä tutuilta olisiko joku tomaatintaimia vailla.

Innostuimme muuten lisäksi laittamaan muutamat perunatkin ituuntumaan jotta saamme perunoitakin istutettua, mutta nämä perunat ovat vasta ituuntumista odottamassa joten ihan vielä ei niitä olla saatu istutettua. Tomaatit ovat myös toistaiseksi ainoat joissa on mitään kasvua tapahtunut, joten parvekkeella olevat taimet odottavat hyvin todennäköisesti lämpimämpää säätä ennen kuin alkavat kasvaa. Ainakin pojat ovat innokkaita kastelijoita, joten ainakaan vedestä ei tule olemaan pulaa.

Kommentit (2)

Arwen

Siitä se lähtee. Itsekkin olen jo parina vuonna kasvattanut perunoita, ja nyt löytyy muutama itänyt peruna kaapista, jotka odottavat ulos penkkiin pääsyä.
Kerro vaikka jossain vaiheessa, että miltä parvekkeella näyttää. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

27-vuotias neljän pojan raskaana oleva äiti kirjoittaa arjestaan ja ajatuksistaan. Arkeen kuuluu 02/2010, 12/2011, 06/2013, 06/2015 syntyneet pojat ja viidennen lapsen laskettu aika on 06/2017. Yhdellä lapsista on ADD ja yhdellä pojallamme epäillään dyspraksiaa, joten hyvin paljon aikaa kuluu tutkimuksissa sekä tukitoimia opetellessa. Lisäksi perheeseen kuuluu yksi koira jonka kanssa harrastaminen on koko perheen yhteinen juttu.

Yhteyden minuun saa sähköpostitse: mhaavisto1@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

Instagram