Tarinoita kukista ja mehiläisistä vai suoraa puhetta seksistä ja seksuaalisuudesta? Keskustelu on käytävä ennemmin tai myöhemmin, joten tässä muutama vinkki siihen kuinka "Handlata keissi?"  Eli kuinka puhua nuorelle aiheesta, joka saa useimmiten kaikkien posket punaiseksi ja katseet harhailemaan levottomasti seinillä.

Oman nuoruuteni aikana ei seksistä tai mistään siihen liittyvästä juurikaan puhuttu. Puhumattomuus taas puolestaan lisäsi urbaaneja legendoja, ja täysin järjettömiä olettamuksia. Kouluaikojeni suosituin kertomus oli naisesta, joka oli tullut raskaaksi vain käydessään saunassa miesten saunavuoron jälkeen. Alaston mies oli lauteilla istuskellessaan jättänyt "siemenensä" lauteille. Kun nainen sitten pahaa aavistamatta olikin omalla vuorollaan istunut samaiseen kohtaan, olikin lopputulos sitten yhdeksän kuukauden jälkeen koko suvun nähtävillä. Tarina sai minut kammoksumaan yleisiä saunoja, ja kun sellaiseen oli joskus väkipakolla mentävä, istuin pakarat tiukasti yhteen puristettuna käsieni päällä. Rukoillen etten tulisi raskaaksi. Voinette nimittäin uskoa, ettei minulla ollut viisitoista kesäisenä aikomustakaan olla seuraavien sukujuhlien kuumin puheenaihe.

Kun yhdeksänkymmentä luvun suosituimmassa Sinä/Minä lehden -kysy ja lääkäri vastaa- palstalla sitten eräänä kesäpäivänä lukikin tälläisen raskaaksi tulemisen olevan mahdotonta, tunsin itseni idiootiksi. (Haluaisin uskoa että meitä samoin tuntevia oli muitakin) Silloin päätin että omat lapseni saavat aikanaan tietoa, joka on paikkaansa pitävää ja heidän ikäänsä sopivaa. Ettei tarvitsisi myöhemmin äitinsä tavoin tuntea itseään typeräksi. Itse olen hoitanut pakolliset kukka ja mehiläis keskustelut näin. Toivottavasti jollekkin teille näistä vinkeistä on apua.

  1. Olen ostanut kotiin kirjan, joka käsittelee avoimesti ja konkreettisesti seksiä ja seksuaalisuutta. Nuoren voi olla (ja yleensä on) kiusallista tulla kysymään vanhemmiltaan asioista suoraan. Helpottaakseen molempien yhtäaikaista punastelua ja kiusallista hiljaisuutta, olen antanut nuorelle kirjan tai kerron sellaisen olevan kirjahyllyssä. (Tätä ei kuitenkaan kannata tehdä silloin kun nuorella on käymässä kavereita. If you know what i mean??) Kirjan antamisen hetkellä voi myös mainita, että mikäli nuori haluaa kysyä tai keskustella jostain niin aina voi nykäistä hihasta. Asioita ei tarvitse miettiä ja pohdiskella yksin. Kirja on myös hyvä madaltamaan kynnystä kysyä mieltä askarruttavista asioista. Itse olen ostanut olemaattomaan kirjahyllyyni Jorma ja Leena-Maija Palon kirjan Rakkaudesta seksiin. Kyseinen tietokirja sopii kaiken ikäisille, ja kuten nimi kertoo, on aihealueiltaan todella laaja. 
  2. Puhu asioista niiden oikeilla nimillä ja asiallisesti. Tässä ei tarvitse vetää terveystiedon tuntia ja näyttää sitä kuinka se kondomi rullataan ties minkä hedelmän päälle. Riittää, että pystyy kertomaan asian aikuismaisesti. Mikäli oma tieto ei riitä, voi sitä etsiä vaikka yhdessä.
  3. Kerro vastaus vain siihen mitä kysytään. Ei tarvitse aloittaa rooman ajan ehkäisykäytännöistä. Yksiselitteinen vastaus rittää. Nuori todennäköisesti kysyy mikäli haluaa lisää tietoa. Tilaisuus toki kannattaa hyödyntää, ja kysyä onko nuorella kenties jotain muuta mielensä päällä.
  4. Kysele ja kuuntele. Oikaise vääriä käsityksiä. Oikaise eritoten seksiin liittyviä odotuksia. Ne ovat usein internetistä poimittujen aktipätkien luomia.  Mikäli nuori seurustelee on hyvä keskustella siitä millainen on tavallinen parisuhde. Harvan (jos nyt kenenkään) elämä on kuin suoraan pornoelokuvasta. Seksistä tai seksuaalisuudesta on hyvä puhua, mutta harva nuori haluaa kuulla äidin tai isän omakohtaisia kokemuksia. Vielä harvempi äiti tai isä niistä haluaa edes kertoa. Yleistasolla puhutut esimerkit ovat yleensä parhaita. Tässä on hyvä käyttää "Eräs tuttuni aikoinaan..." -kortti. 
  5. Muistuta nuorta oman kehon hallinnan oikeudesta. Kerro oikeudesta kieltäytyä. Muistuta omien rajojen tärkeydestä sekä keskustele ehkäisystä.

Puhuminen ja oikea tieto murtaa vääriä käsityksiä ja luo turvallisuutta. Kun asioista puhutaan niinkuin ne ovat, näkyy saunassakin vähemmän tiukasti pakaroitaan yhteen puristavia tyttöjä. Nuoret ja aikuiset ovat kuitenkin kaikki erilaisia. Joillekkin toimii reteästi ruokapöydässä käyty keskustelu kun taas toiset haluavat yksityistä aikaa suljettujen ovien takana.

Kuinka sinä olet hoitanut pakollisen kukat ja mehiläiset keskustelun? Vai etkö ollenkaan? Kommentoi alle ja jaa kokemuksesi. Käy myös lukemassa Hurlumhei ja Rakkautta pyykkivuorella bloggaajien postaukset, joihin liittyy kondomit ja lapset -tavalla joka on monelle varmasti tuttu.

ps. käy kurkkaamassa sivuni Facebookissa ja Instagramissa. Saa seurailla ja tykkäillä. Pitäisin siitä paljon <3

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Tässä blogiaan pitää 38-vuotias suurperheen (5+2) äiti. Tunnen paljon asioita sydämelläni ja jäsennän ajatuksiani kirjoittamalla ne tänne kaikkien luettaviksi. Kirjoitan suurperheen arjesta, elämänmakuisista asioista ja sen mukanaan tuomista fiiiksistä. Annetaan elämän maistua. Sen kaikissa väreissä.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram