Kuva: K-ruoka.fi

Mun joulupöydän "bravuuri" on ehdottomasti glögijuustokakku. Teen sen yleisön (eli miehen, melko aneemisen kokoinen yleisö mulla) pyynnöstä melkein joka joulu. Nää heittomerkit on tuossa bravuuri-sanassa ihan tarkoituksella. Joka ikinen joulu meinaan se mun "yleisö" myös kysyy, että aiotko siis onnistuakin siinä tänä vuonna?

Maku on onnistunut joka kerta, ulkonäkö... no, miten sen nyt sanois. En mä sit mihinkään maailman kaunein kakku-kilpailuun laittais. En vaan tajuu miten oon onnistunut ihan pari kertaa sössimään sen.

Ekalla kerralla kaikki meni valmistusvaiheessa hyvin, mutta kun irrotin sitä irtopohjavuokaa, niin kiille kakun päällä olikin aika tuhdisti kiinni vuoassa ja irrotusoperaation jälkeen kakun reunat näytti kuin pieni söpö chupacabra olis vähän käynyt raatelemassa sitä.

Seuraavalla kerralla ei ollut tätä ongelmaa, koska homma meni puihin jo siinä kiille-kohdassa. Ihan muina huippukokkeina kaatelin kiilteen kakun päälle, laitoin kakun jääkaappiin ja menin vesi kielellä odottelemaan sen hyytymistä. Hyytymisen aiheuttikin miehen karjaisu jääkaappiturneellaan: "Ei prkl! Tää valuu tää kakku!" Se kiille valui siis sieltä irtopohjavuoan pohjasta läpi pitkin poikin jääkaappia.

Seuraavalla kerralla tapahtui jotain täysin käsittämätöntä. Kiille ei valunut ulos, vaan onnistuin jotenkin saamaan sen piapripohjan ja juustotäytteen väliin. VÄLIIN! Olihan sekin toisaalta aika jännän näköinen kakku, mutta ei siis vieläkään ihan putkeen mennyt.

Eli siis tänä jouluna, kun teen taas tämän kakun niin a) jäähdytän kiilteen kunnolla (mutta yritän välttää kaatamasta sitä vasta sitten kun se on jo hyytynyt kattilan muotoiseksi möhkäleeksi), b) laitan vuoan alle lautasen ja c) irrotan toivottavasti oikeassa kohdassa olevan kiilteen vuoan reunoista varovasti veitsellä. Lupaan laittaa kuvan kakusta instaan. Paitsi jos se on oikeasti joku muodoton möhkäle. Sitten laitan kuvan piparista ja glögimukista. Osaatte sitten tulkita tämänkin kuva-arvoituksen.

 

Ai niin, se ohje:

Mausteinen glögijuustokakku - 16 palaa (ohje K-Ruoka.fi)

Ainekset

Pohja
150gPirkka piparkakkuja
75gvoita

Täyte
4liivatelehteä
2 dl vispikermaa
180 g maustamatonta tuorejuustoa
1dl tomusokeria
1/2tlkanelia
1/2tlkardemummaa
1appelsiinin raastettu kuori
3rkl appelsiininmehua

Kiille
4 liivatelehteä
1dl vettä
3dl glögitiivistettä

Koristeeksi
kanelitankoja

Valmistus

Murskaa piparkakut. Sulata rasva ja sekoita piparimurujen kanssa. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunojen väliin. Painele keksiseos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta vuoka jääkaappiin.

Upota liivatteet runsaaseen, kylmään veteen ja anna liota vähintään 10 minuuttia. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri, mausteet ja appelsiinin raastettu kuori. Nostele kermavaahto juustoseoksen joukkoon. Kuumenna appelsiininmehu. Liuota hyvin puristetut liivatteet mehuun. Kaada liivateseos hieman jäähtyneenä täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Levitä täyte piparipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Liota kiillettä varten liivatteita noin 10 minuuttia kylmässä vedessä. Kiehauta vesi kattilassa. Liuota hyvin puristetut liivatteet veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana glögitiivisteen joukkoon samalla sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä hetken aikaa jääkaapissa välillä sekoittaen. Seoksen on oltava mahdollisimman kylmää, muttei vielä hyytynyttä, ennen kakun päälle lisäämistä. (Jos kiille alkaa hyytyä, voit kuumentaa sitä hieman, jotta se muuttuu uudelleen juoksevaksi.) Lusikoi mehuseosta puoliksi hyytyneen kakun päälle erittäin varovasti, jotta juustotäyte ei sekoitu. Hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Koristele glögijuustokakku kanelitangoilla.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mirvan Menomatkat 500mg
Käytetään säännöllisesti matkakuumeen aiheuttamiin oireisiin. Vaikuttava aine: vinkit lapsen kanssa matkustamiseen. Sis. parhaat kohteet, kokemukset ja katasrofit.
Saattaa aiheuttaa yliherkkyyttä lomasuunnitteluun, vakavaa haaveilua sekä yliaktiivista pakkausintoa.
Oireiden pitkittyessä lue lisää ja varaa matka.

Seuraavaksi helteinen postaussarja Kroatian saarilta. Tulossa myös Torrevieja ja Kööpenhamina. Stay tuned!

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram