Ennen luulin, että kaikki ovat matkailijoina niinkuin minä: lomamatka muuttuu haaveista lentolipuiksi yhtä nopeasti kuin Kimi kiihdyttää nollasta kahteen sataan. (Vaikkakaan ei nähtävästi tarpeeksi nopeasti Norwegianin mielestä. Pitää siis hioa klikkisormea.) Seuraava puoli vuotta menee suunnitellessa ja lähtöä odotellessa. Excelit täyttyvät matkasuunnitelmista ja matkaoppaat kuluvat hiirenkorville. Kohteessa haluan kokea mahdollisimman paljon ja puoleen päivään nukkuminen on kuin heittäisi rahaa kaivoon. Mieli on kaikkein virkeimmillään aktiivisen loman jälkeen. Pelkkä makaaminen aiheuttaa väsymystä, ahdistusta ja maanista seuraavan reissun varaamista. Tunnustan, olen koukussa matka-adrenaliiniin.

Mieheni taas on matkailijana jokseenkin erilainen. Hän ei haluaisi suunnitella vapaa-aikaansa seuraavaa kuukautta pidemmälle eikä nauti täyteen aikataulutetusta lomasta. Hillittömät haaveiluni hän kuittaa paljon puhuvalla katseella "ööö, oikeesti?". Lomallaan hän nauttii joutilaisuudesta, mutta jakaa onneksi kanssani aamuvirkkugeenin. Lisäksi hän toteuttaa avioliittosopimuksen pienellä präntättyä tekstiä: Jos vaimosi suunnittelee lomamatkan, on parasta pitäytyä suunnitelmissa ja nauttia valmiiksi järjestetystä ohjelmasta. Saan siis olla se yliaktiivinen matkaopas, josta niin nautin.

Oletko sinä koskaan pohtinut millainen matkailija itse olet?

Oletko:
Haaveilija: käyttää tuhottomasti aikaa selaillen matkablogeja ja matkatoimistojen sivuja. Näkee jo itsensä Bora Boran luksushuviloiden terasseilla, vaikka pankkitili näyttää että varaa olisi vain seutulippuun. Yhteen suuntaan.
VAI
Realisti: ei näe mitään syytä edes pohtia eksoottisia matkakohteita sillä ne varmasti maksavat liikaa. Miksi kiusata itseään? Ja ennenkaikkea miksi tuhlata energiaa suunnitteluun? Miksei voi vaan lähtee johonkin peruskohteeseen, jossa ei tarvii miettiä juur mitään?

 

Lentolippuaddikti: seuraavat liput on oltava sähköpostissa vähintään puoli vuotta ennen matkaa. Lennot pitää ostaa ennen kuin ne loppuvat. Ottaa tosissaan hotellisivustojen varoitukset "vain 1 huone jäljellä".
VAI
Ex tempore lomailija: haluaisi jättää suunnittelun väliin ja lähteä juuri sinne minne sillä samaisella hetkellä tekee mieli. Herää aamulla ja päättää: "Tänään olisi hyvä päivä lähteä Barcelonaan."

 

Ylisuunnittelija, kävelevä matkaopas: haluaa suunnitella lomansa viimeistä piirtoa myöden ja tekee aikataulusta massiivisen excel-taulukon. Ottaa kohteesta kaiken selville ja jakaa innoissaan faktatietoa myös kanssamatkustajilleen. Halusivat nämä sitä tai eivät.
VAI
Go with the flow: saapuu kohteeseen ja alkaa vasta perillä kyselemään, että mitäs täällä kannatti tehdä? Löytää kuin ihmeen kaupalla heti ensimmäiseltä bussipysäkiltä paikallisoppaan, joka kertoo kaikki mielenkiintoisimmat kohteet ja varsinkin ne, joista matkaoppaat eivät tiedä mitään.

 

Kokemusjunkie: välillä jopa maanisesti kokemuksia metsästävä. Määrittelee loman onnistumisen uusien kokemusten määrän ja eksklusiivisuuden perusteella.
VAI
Nautiskelija: nauttii joutilaisuudesta, aikatauluttomuudesta ja siitä, ettei ole pakko tehdä yhtään mitään. Ei edes nousta sängystä vaikka ulkona paistaisi aurinko sen ainoan kerran koko kesänä.

 

Seikkailija: haluaa aina nähdä jonkin uuden kohteen, sillä mielenkiintoisia mahdollisuuksia on rajattomasti ja aikaa vain yhden elämän verran. Ei voisi koskaan kuvitella käyvänsä samassa lomakohteessa kahdesti.
VAI
Tuttu ja turvallinen: matkustaa usein samaan paikkaan, samaan hotelliin ja vaatii jopa saman huoneen. Nauttii siitä, että tuntee lomakohteensa, sen parhaat rannat ja ravintolat. Tuntee olonsa kotoisaksi kun viereisessä kaupassa myydään suomalaista lonkeroa ja Jorge tiskin takana tervehtii häntä nimeltä.

 

Utelias: Haluaa tutustua paikallisiin ihmisiin ja oppia heidän tapojaan. Kaikki uusi näyttää mielenkiintoiselta ja tutustumisen arvoiselta.
VAI
Epäluuloinen: on vahvasti sitä mieltä, että ranskalaiset ovat töykeitä ja itäblokin maat surkeita kehitysmaita eikä halua sinne matkustaa kärsimään lomallaan. Ulkomaalaiset huijaavat aina turistia ja vähintäänkin niiden ruuasta saa ripulin. Hengailee hotellissa vain oman porukkansa kanssa. Muita suomalaisia tavatessaan sulkee suunsa visusti, sillä ei halua tulla yhdistetyksi "niihin muihin" suomalaisiin, jotka eivät osaa käyttäytyä ulkomailla. Juntteja!

 

Gourmet-matkailija: tilaa ruokaa joko niin, ettei tajua lainkaan mitä listassa lukee tai osoittelemalla toisiin pöytiin kiikutettavia annoksia. Välttelee monikansallisia pikaruokaketjuja sekä ravintoloita, joissa ruokalistat ovat suomeksi. Trip Advisorin ravintolahaun suurkuluttaja.
VAI
Tuttu ruoka, hyvä mieli: menee juuri siihen ravintolaan, jossa ruokalista on suomeksi ja tilaa pippuripihvin ranskalaisilla. Käy koko lomansa siinä samassa ravintolassa ja seuraavalla lomallaan loukkaantuu hieman, jos lempiravintola on kehdannut muuttaa pippurikastikkeensa reseptiä.

 

Hehkuttaja: on heti valmis kertomaan laajan version matkakertomuksestaan kelle tahansa, joka erehtyy kysymään loman onnistumisesta. Kaivaa puhelimestaan sata matkakuvaa, jotka kaikki on jo nähty Facebookissa, Instagramissa, Snapchatissa ja Twitterissä. Palaa puheissaan näihin uskomattomiin lomamuistoihin herkästi ja usein pyytämättä. Kirjoittaa matkoistaan blogia.
VAI
Yksityinen: vastaa kysyttäessä lomasta: "siinähän se." Lataa Facebook-sivuilleen tasan yhden kuvan lomalta, joka hyvin suurella todennäköisyydellä on näkymä hotellin parvekkeelta ja kirjoittaa kuvatekstiksi: "lomalla". Jos ihan hurjaksi ryhtyy, niin ehkä "tarkennoo".
 

Tunnistitko itsesi?

Kommentit (4)

Kati / Lähinnä Kauempana

Aaahahhahah! Tää oli hauska! Mä kirjoitan matkoistani blogia, mutta Facebookiin pistän vaan yhden kuvan ja tarkennoo... jos sitäkään, sillä tänä vuonna olen unohtanut laittaa yhdestäkään lomasta! 

Minä löysin piirteitä ihan kaikista kohdista, mutta ennen lapsia olin kuin suoraan tekstistä "ylisuunnittelija". :D

Nykyisinkin pitää valmistautua reissuihin, kun on nuo mukulat. Ei tee mieli niiden kanssa etsiä majapaikkaa, kun nälkäkiukku repii kaikkia kappaleiksi. Eli majoitukset otetaan hyvissä ajoin - koska perhehuoneet loppuu ekana. Mutta nykyisin ei vaan ehdi suunnittelemaan niin paljon kuin haluaisi. On ollut pakko oppia säveltämään pitkin reissua. 

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

Mä tiedän, että kirjoitat koska vakoil, siis luen blogiasi! :) 

Se on muten totta, että nuo kääpiöt kyllä muuttavat loman suunnittelua ihan urakalla. Se mikä ennen oli ehkä "ei koskaan!", onkin nyt "Hell yes!". Kuten ajatus all inclusivesta tai samasta, tutusta, turvallisesta kohteesta. Ja kassi on täynnä smoothie-pusseja, patukoita ja rusinoita, jos se ravintola ei löydykään ihan seuraavan kulman takaa. (Nämä ovat kyllä välillä myös mulle nää kiukkupatukat. Myönnän etten oo se rakastettavin nälkäisenä.)

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

Hahhahhahhhaaaa! Meillä kans töissä sovitaan seuraavasta lomasta ensimmäisenä työpäivänä edellisen loman jälkeen. Joskus jopa aiemmin. Lomakohteet ja toiminta vaan on hippasen muuttunut. Bamse se on meilläkin tullut vaihtoehtoihin mukaan. Ei olis uskonut...

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mirvan Menomatkat 500mg
Käytetään säännöllisesti matkakuumeen aiheuttamiin oireisiin. Vaikuttava aine: vinkit lapsen kanssa matkustamiseen. Sis. parhaat kohteet, kokemukset ja katasrofit.
Saattaa aiheuttaa yliherkkyyttä lomasuunnitteluun, vakavaa haaveilua sekä yliaktiivista pakkausintoa.
Oireiden pitkittyessä lue lisää ja varaa matka.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram