Kun ystäväni ryhtyi toivomaan kolmatta lasta, lähetti hän heti alkajaisiksi miehensä foolihappovalmisteenhakureissulle apteekkiin. Selitys tälle oli simppeli. Esikoista oli yritetty 9 kuukautta ennen kuin ensimmäiset vitamiinipillerit eksyivät päivittäiseen käyttöön. Heti seuraavalla kierrolla tärppäsi. Toisen lapsen tekemistä pariskunta ei edes yrittänyt ilman foolihappolisää ja, tädää, ystäväni tuli raskaaksi heti ensi laakista. On luontevaa toivoa, että samoin kävisi myös tämän kolmannen kanssa.

 En tunne alan tutimustuloksia, mutta ystäväni logiikka kuulostaa kieltämättä järkevältä. Onhan foolihapossa muitakin lisääntymiseen liittyviä hyviä ominaisuuksia. Pillereiden sijaan kehottaisin kaikkia raskaaksi haluavia syömään foolihapponsa, folaattinsa, kuitenkin ruuassa. Esimerkiksi vihreät kasvikset, ruisleipä, linssit ja pavut, maksa ja kananmunan keltuainen sisältävät kaikki rutkasti tätä B-9-vitamiinia. Vihreistä kasviksista etenkin parsa on hyvä folaatin lähde.

Joten olisikohan tästä Jamie Oliverilta lainatusta, herkullisesta parskaalisalaatista siis viralliseksi raskautumisruuaksi? Kokeile ja katso, miten käy ;D.

PARSAKAALISALAATTI (lisukkeeksi kuudelle)

  • 2 isoa parsakaalia (yht. n. 800 g)
  • 6 siivua pekonia
  • oliiviöljyä
  • 3 kiinteää tomaattia
  • 100 g fetaa
  • nippu ruohosipulia

 Kastike:

  • ½ valkosipulinkynsi
  • 2 tl Dijon-sinappia
  • 6 rkl extra neitsytoliiviöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • merisuolaa
  • mustapippuria

Huuhtele parsakaalit ja leikkaa kukinnot irti, suunnilleen yhtä pieniksi paloiksi. Jos parsakaalien varsi on tuoreen ja hyvän näköinen, kuten näin kesäisin yleensä on, paloittele sekin mukaan.

Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi ja lisää veteen noin teelusikallinen suolaa. Keitä kukintoja (ja vartta) muutama minuutti koosta riippuen. Parsan tulee olla haarukalla lävistettävää, mutta kuitenkin vielä napakkaa ja "purtavaa" - ei armeijanvihreää, läpipehmeää ja ylikypsää. Valuta keitinvesi pois siivilän läpi ja levitä parsat puhtaan keittiöpyyhkeen päälle. Näin parsojen pinnalle jäänyt kosteus höyryää pois ja kastike kiinnittyy paremmin parsoihin. Kun parsat ovat kuivia, nosta ne tarjoiluvadille.

Paloittele pekonit ja paista ne keskilämmöllä rapeiksi ja kullanruskeiksi pienen öljytilkan kera. Lusikoi valmiit pekonit parsakaalien päälle. (Pannulle jääneen rasvan voit sotkea kastikkeen mukaan).

Valmista salaatin kastike vispaamalla kaikki ainekset keskenään erillisessä kulhossa.

Yhdistä kastike, viipaloidut tomaatit, murusteltu festajuusto ja hienonnettu ruohosipuli parsakaalien ja pekonin kanssa. Sekoita. Tarjoile heti.

Vinkki! Vaihda feta pieneksi hienonnettuun chiliin tai jätä pekoni kokonaan pois. Toimii niinkin!

Ps. Muistathan osallistua ARVONTAAN.

Kommentit (3)

Vierailija

Foolihapolla ei ole tutkimuksissa havaittu olevan raskauden todennäköisyyttä lisäävää vaikutusta, mutta kyllähän foolihappolisä kannattaa aloittaa jo raskautta suunniteltaessa, koska foolihapon rooli on tärkeä hyvin alkuraskaudessa. Ja tuttavasi kohdalla kyseessä on voinut olla plaseboefektikin: kun johonkin uskoo, se toimii.

Vierailija

Parsa ja parsakaali ovat ihan eri kasviksia. :)

On hassua kun välillä kirjoitat parsasta ja välillä parsakaalista.

Blogiarkisto

2013