Toivottavasti kukaan ei ole viettänyt näitä heinäkuun helteitä siellä ruudun toisella puolella uusia postauksia odotellen, sillä tätä ruokabloggaria on vähän laiskottanut. Syitä en lähde edes selittelemään - puolustaudun vain toteamalla laiskuuden vähän niinkuin kuuluvan keskikesään, jolloin on ihan sallittua, että päivän työläin ja haastavin ateria koostuu keitetyistä potuista ja suoraan kaupan lasipurkista ongituista silleistä. Mitä sitä enempääkään yrittämään, kun ne perunatkin on niiiin hyviä.

Paitsi että leivoinhan minä yhtenä päivänä peräti sämpylöitä! Olin ostanut jääkaappiin valmiiksi palsternakkaa aikomuksenani soseuttaa sen Viljalle, mutta leivontainspis kiilasi väliin ja panin toteutukseen nämä Omenaminttu-blogista aikanaan löytämäni palsternakkasämpylät. Suosittelen sinullekin tekemään saman!

PALSTERNAKKASÄMPYLÄT (noin 20 kpl)

  • 5 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 tl fenkolin siemeniä
  • 4 dl spelttijauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja
  • n. 9 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl öljyä
  • voiteluun vettä
  • pintaan siemeniä
Raasta palsternakka karkeaksi raasteeksi.
 
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita suola, fenkolin siemenet, palsternakkaraaste, speltti- tai täysjyvävehnäjauhot taikinaan. Lisää vehnäjauhoja vähitellen kokoajan alustaen (käsin tai yleiskoneella). Kun taikina alkaa hieman irrota kulhon reunoilta, lisää öljy ja jatka alustamista. Mikäli taikina on kovin tarttuvaista, lisää vielä jauhoja. Peitä kulho leivinliinalla ja kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa, vähintään ½ tuntia.
 
Leivo kohonneesta taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä tanko. Leikkaa tanko noin 20 tasakokoiseen palaan lastan avulla. Siirrä palat pellille leivinpaperin päälle. Peitä sämpylät leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa.
 
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pintaan siemeniä. Paista sämpylöitä uunin keskitasossa 10 - 15 minuuttia.
 
 

Ps. Reseptissä pientä vinkeyttä leivän makumaailmaan tuo aniksen makuiset fenkolinsiemenet. Ne voi toki jättää poiskin, mutta suosittelen aina silloin tällöin tekemään tällaisia hassuja makuyhdiselmiä niin oman kuin etenkin lapsien makumaailman kehittämiseksi. :)

Kommentit (0)

Blogiarkisto

2013