Onko vapun herkut lyöty jo lukkoon? Mitä jos korvaisit tänä vuonna perunasalaatin nakkeineen trendikkäillä itsetehdyillä gourmet-burgereilla? Tällä ohjeella sämpylöidenkään teko ei ole enää haaste.

Ra-kas-tan kotitekoisia burgereita, mutta vuosia niitä saastutti kaupan valmiit, teolliset sämpylät, jotka maistuvat yhtä maukkaille kuin vaahtomuovi. Onneksi  pelastajani saapui elämääni pari vuotta sitten Heléne Johanssonin Leipä-kirjan muodossa. Kirjasta löytyy mm. täydellisten hot dog -sämpylöiden ohje, joka muuntautuu pienellä modauksella myös burgeirehin. Kannattaa leipoa kerralla isompi satsi ja pakastaa ylimääräiset tuoreeltaan, niin sämpylöitä riittää seuraavaankin kertaan.

Kuplivan riemukasta vappua!

HAMPURILAISSÄMPYLÄT (n. 16 sämpylää)

  • 5 dl täysmaitoa
  • 75 g hiivaa
  • 12,5 dl vehnäjauhoja (josta voit korvata 2,5 dl graham- tai ruisjauhoilla)
  • 50 g huoneenlämpöistä voita
  • 1 rkl hienoa merisuolaa
  • seesaminsiemeniä

Sekoita kaikki ainekset seesaminsiemeniä lukuunottamatta ja vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin vähintään kaksinkertainen aika. Anna taikinan levätä kulhossa 30 minuuttia.

Jaa taikina 16 osaan. Pyörittele paloista sämpylöitä.

Kaada seesaminsiemeniä lautaselle. Pirskota sämpylöiden pinnalle hieman vettä ja kasta ne seesaminsiemeniin. Laita sämpylät  leivinpaperilla peitetylle pellille ja kohota kaksinkertaisiksi huoneenlämmössä 1½ tunnin ajan.

Aseta uuni 225 asteeseen. Nosta sämpylät uuniin ja paista niitä noin 10 minuuttia tai kunnes sämpylöiden pinta on saanut väriä.

Heti kun leivät ovat hiukan jäähtyneet, pakasta ne, joita et aio käyttää samana päivänä.

Kommentit (0)

Blogiarkisto

2013